Rizikový Android. Bezpečnostní chyba otevírá telefony hackerům

Mobilní telefony vybavené operačním systémem od Googlu

Mobilní telefony vybavené operačním systémem od Googlu

Až 900 milionů mobilních telefonů vybavených systémem Android mohou zneužít hackeři. Umožňuje jim nově odhalená bezpečnostní chyba. Podle ředitele technologického oddělení Bluebox Jeffa Forristala chyba dává hackerům "hlavní klíč" od systému Android. Google se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Bezpečnostní vývojáři se domnívají, že nalezli velkou bezpečnostní chybu v mobilním operačním systému Android firmy Google. Chyba by mohla ohrozit až 99 procent všech telefonů s Androidem, které jsou nyní v oběhu. Píše o tom na svých internetových stránkách The Washington Post s odvoláním na výsledky výzkumu zveřejněné společností Bluebox Security.

Problém spočívá v procesu ověřování bezpečnosti, který se používá v aplikacích platformy Google Play od vydání nové verze Android 1.6. Slabinou je podle vědců způsob, jakým aplikace prověřují změny jejich kódu. Může se tak stát, že hackeři získají přístup k datům, jež aplikace shromažďuje, a v některých případech by dokonce mohli „převzít normální fungování telefonu“. Kvůli této chybě by mohlo být hackerům přístupných až 900 milionů telefonních přístrojů.

Tři čtvrtiny všech chytrých mobilů

Forristal uvedl, že Bluebox oznámila bezpečnostní chybu Googlu v únoru. Někteří výrobci již od té doby vydali opravu tohoto problému, včetně Samsungu a jeho přístroje Galaxy S4. Bezpečnost je častou obavou u přístrojů Android, převážně kvůli otevřenému charakteru systému, který znamená, že je pro každého snadné zjistit, jak funguje. Operační systém Android podle výzkumné společnosti IDC používá 75 procent všech chytrých telefonů na světě.

Zpráva zveřejněná letos v březnu bezpečnostní firmou F-Secure ukázala, že 79 procent veškerého nalezeného škodlivého mobilního softwaru, tzv. malware, loni postihlo přístroje se systémem Android.Problém zhoršuje i skutečnost, že mnoho výrobců chytrých telefonů používá vlastní verze operačního systému Android. Je proto obtížnější vydávat aktualizace softwaru, které by zahrnovaly opravy problémů.