Robochobotnice. Nový přírůstek do rodiny zvířecích robotů

robochobotnice z dílny laboratoří FORTH

robochobotnice z dílny laboratoří FORTH Zdroj: FORTH

Tvůrci robotů a robotických zařízení se stále častěji inspirují v živočišné říši – díky tomu jsme mohli v posledních letech spatřit prototypy robotických psů, ryb či mravenců. Řečtí výzkumníci z tamní Nadace pro výzkum a technologie (FORTH) nyní přišli s dalším robozvířátkem – mechanickou chobotnicí (zvanou roboctopus), která by jim prý měla pomoci při bližším studiu života podmořských živočichů, které by běžná podvodní kamera mohla příliš děsit.

Vývojáře zaujala řada způsobů, pomocí kterých se hlavonožci dokážou pohybovat: umí totiž jak plavat, tak ale i kráčet či v případě ohrožení využít vlastní vodní „tryskový pohon“ k rychlému úniku. Zároveň zmínili, že tradiční „tvrdí“ roboti jsou v určitých situacích příliš neohrabaní a „zranitelní“. S rostoucí dostupností měkkých a pružných materiálů to pak prý byl jen krůček od sestrojení prvního prototypu.

Vědci zpočátku bojovali s energetickou efektivitou pohybu robochobotnice (COT), jak je vidět na videu, problém vyřešili přidáním silikonové síťky kolem chapadel. Celý koeficient energetické náročnosti na pohyb (vyjádřený v poměru energetického vstupu ku váze s rychlostí a gravitací) se jim pak podařilo srazit na 0,62 bodu. Pro srovnání: u lidské chůze tento koeficient COT činí pouhých 0,1 bodu, při jízdě na kole dokonce 0,05 bodu.

Výzkumný tým nyní pracují na zdokonalení pohyblivosti chapadel a dalším snížení energetické náročnosti na pohyb.