Rodiče se bojí o děti. Policie mlčí

Přes dvě stě rodičů chce zvýšit bezpečnost na přechodu u Základní školy v Čapkově ulici v Klatovech. Policie to odmítá.

Každý den se rodiče žáků z klatovské základní školy v Čapkově ulici strachují, jestli jejich děti v pořádku dojdou do školy. A odpoledne domů. Důvodem obav je velmi frekventovaná silnice před školou. Vloni na podzim došla skupině rodičů trpělivost. Sepsali petici. V ní uvedli čtyři návrhy na řešení dopravní situace na silnici. Na šestnácti podpisových arších se sešlo dvě stě čtyři podpisy.

„Když jsem chodila s dítětem v první a druhé třídě denně do školy, měla jsem problémy silnici přejít. Když mají přecházet děti samy, je to mnohem horší,“ vysvětluje jedna ze členek petičního výboru Radomíra Pytlíková.

Loni došlo na tomto přechodu ke dvěma dopravním nehodám. V dubnu neušla srážce s autem žena, o dva měsíce později školák. „Navrhovali jsme zpomalovací retardér, ochranný ostrůvek, semafor na přechod nebo výstražnou značku doplněnou žlutým blikajícím světlem,“ popisuje Pytlíková. Podle policejní mluvčí v Klatovech Dany Ladmanové ale nepatří tento přechod k nejvíc konfliktním místům v Klatovech. „Každý den ráno dohlížejí na bezpečnost dětí policisté a městští strážníci,“ vysvětluje stanovisko policie mluvčí. Peticí se zabývali také klatovští radní.

„Musíme počkat na stanovisko Plzeňského kraje, kterému silnice patří. Teprve po jeho souhlasu můžeme uvažovat o opatření,“ řekl starosta Klatov Rudolf Salvetr. Kde jsou další nebezpečné přechody, zjišťoval test Sedmičky. V Domažlické ulici nezastavil ani jeden projíždějící náklaďák. Problém s přecházením byl i na křižovatce u bývalého okresního úřadu. Navíc v době, kdy tu během dne nefungovaly semafory. Téměř polovina řidičů naopak zastavila před přechodem v Jiráskově ulici.