Rogers v Centre Pompidou

Byla otevřena retrospektivní výstava architekta Richarda Rogerse. Samozřejmě v pařížském Centre Pompidou, které je jedním z jeho nejznámějších staveb.

„Richard nemyslel půldruhého roku na nic jiného,“ komentoval Ab Rogers otcovu výstavu, která byla otevřena v pařížském Centre Pompidou v druhé polovině listopadu minulého roku. Ab Rogers to musí vědět. Jako kurátor výstavy a designér prožíval celou přípravu velmi intenzivně: nejenže dával celou výstavu dohromady, ale řešil především otázky, které z otcových budov budou prezentovány jako modely v časovém přehledu na ploše třiceti metrů.

„Nakonec,“ prohlásil Ab při oslavě zahájení výstavy, „to bylo Richardovo rozhodnutí - jako vždy. My oba jsme nekompromisní až dogmatičtí a rádi polemizujeme, ale výstava byla pro otce neuvěřitelně osobní záležitost.“

Výstava, která byla uspořádána na pěti podlažích pařížského Centre Pompidou, slibuje velký úspěch. Je to výstava pro veřejnost, ne pro architekty. To neznamená, že by architekti neocenili velké množství modelů, naopak. Vše je odlehčováno zajímavými filmy o Rogersových klíčových stavbách včetně Centre Pompidou samotného, budovy národního shromáždění ve Walesu a pojišťovny Lloyds v Londýně.

Nejdříve nás výstava zavede do minulosti - fotografie a kresby staveb dokumentují Rogersův vývoj, objevuje se tu řada jmen, která přispěla k jeho úspěšné kariéře. Výstava se ne náhodou nazývá „Richard Rogers & Architects“. Vztahuje se k době, kdy byl Rogers členem týmu „Team Four“ až po období, kdy byl poradcem londýnského starosty Kena Livingstona. Velké množství fotografií připomíná jeho společné projekty s Normanem Fosterem jako např. „Zip-Up House“ v Yale.

Pařížské Centre Pompidou, které bylo postaveno před 30 lety, je ideálním hostitelem pro tak významnou retrospektivní výstavu jeho obdivuhodné kariéry.