Rok 2009 bude ve znamení stagnace i propadů cen nemovitostí

Stagnaci cen a v případě panelových sídlišť v mnoha částech České republiky i výrazné cenové propady hlásí výsledky cenové analýzy největší tuzemské realitní kanceláře AAABYTY. CZ pro letošní rok. Mírný nárůst v horizontu dvou procent odborníci očekávají jen v případě cihlových bytů v centrech měst.

Investiční příležitostí zůstávají pozemky, kvalitní novostavby, byty v centrech větších měst, startovací byty, tedy nemovitosti do 50 metrů čtverečních, a rodinné domky v lokalitách s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností, po kterých je stále vysoká poptávka. „Předpokládáme nárůst cen v průměru do dvou procent jen v případě nejatraktivnějších lokalit a kvalitních novostaveb. U ostatních nemovitostí očekáváme stagnaci cen. Už za okrajem zájmu stojí panelové byty na sídlištích se špatnou dopravní dostupností. V případě neatraktivních panelových sídlišť v nevyhledávaných, problematických lokalitách může dojít k poklesu cen dokonce o více než deset procent,“ uvedl ředitel realitní kanceláře AAABYTY. CZ Aleš Budín.

#####Nájemné poroste až o 10 procent

Rok 2009 tak bude pro tuzemský realitní trh zcela odlišný, než bylo předchozích několik let. Už jen z důvodu méně významného růstu cen, očekávaného poklesu cen panelových sídlišť a ještě intenzivnější diferenciace lokalit. V tomto roce též přestávají platit obecná doporučení držet či koupit jakoukoli nemovitost. Rozhodující totiž bude právě detailně upřesněná lokalita, typ nemovitosti a striktně hodnocený poměr ceny a kvality bydlení. „Po dvou letech téměř stagnace se nastartuje i růst tržního nájemného - v průměru za celou Českou republiku očekáváme zvýšení o deset procent,“ pokračuje Aleš Budín. Důvody jsou prý zřejmé - ztížený přístup k hypotečním úvěrům, ale i opatrnost ze strany kupujících. Pokud si zájemci nejsou jistí svým zaměstnáním, nemají odvahu se zadlužovat. Na druhou stranu bydlet musí, a proto budou svou bytovou situaci řešit nájmem. „A zvýšená poptávka povede i k růstu cen. Nijak dramatickému, ale očekávat pokračující stagnaci při růstu poptávky by bylo velmi naivní,“ shrnul ředitel realitní kanceláře AAABYTY. CZ.

#####Brněnsko: Růst cen o pět procent

Stagnaci cen pozemků a rodinných domků hlásí pro tento rok moravská metropole. Poptávku si udrží menší, startovací byty 2+kk a byty 2+1 v kvalitních novostavbách, které zůstanou cenově dostupné. Nárůst cen však bude atakovat hranici maximálně pěti procent. V samotném Brně zůstávají, co se lokalit týče, atraktivní Žabovřesky, Židenice, Lesná a Královo Pole. Naopak pokles poptávky bude pokračovat u bytů 3+1 v panelových domech. V případě panelových sídlišť se obecně očekává cenový propad, stejně jako ve zbytku jižní a střední Moravy, v průměru až o dvacet procent.

#####Českobudějovicko: Poroste poptávka po atraktivních lokalitách

Specialisté na realitní trh očekávají v Jihočeském kraji navýšení cen pozemků až o dvacet procent. V Českých Budějovicích a širším okolí se tak potvrzuje, že zasíťované pozemky o rozloze tisíc až dva tisíce metrů čtverečních s dobrou dopravní dostupností se stanou investičním ternem letošního roku. V Českých Budějovicích bude maximální atraktivitu držet i nadále vnitřní město a Suché Vrbné. Nicméně ani v těchto lokalitách není tak výrazný převis poptávky, aby se dal reálně očekávat další růst cen. Velká poptávka se očekává po větších bytech v ne až tak atraktivních lokalitách, protože už dnes je zde cena o 15 procent nižší - a cena je faktor, který bude hrát letos prim. Atraktivní ovšem samozřejmě zůstávají i malé byty o dispozici 2+kk do zhruba 1,5 milionu korun. Naopak minimální zájem očekávají realitní odborníci o velké byty v novostavbách. Kupující si totiž bez problému mapují, že za byt v prodejní ceně čtyři miliony korun získají rodinný domek se zahradou v bezprostřední blízkosti města. V případě bytů se v jihočeské metropoli očekává stagnace cen. U bytů bez revitalizace a rekonstrukce se předpokládá pokles cen v průběhu roku až o pětinu. U rodinných domků navýšení ceny nepřekročí dvě procenta. Na trhu rodinných domků se navíc do popředí zájmu dostávají nízkoenergetické projekty, které v případě atraktivní pořizovací ceny vytlačí ze zájmu standardní nabídky.

#####Jihlavsko: Hitem budou stavební pozemky

Stavební pozemky pro komerční i nekomerční záměry budou v krajském městě regionu Vysočina hrát investiční prim. Navýšení jejich ceny se v letošním roce očekává v intervalu pěti až deseti procent. Avšak i Jihlava potvrdí v letošním roce loni nastartovaný stagnační trend vývoje cen bytů. Jedinou výjimkou se stanou panelové byty, kde se očekává propad cen až o patnáct procent. Po starší zástavbě, zejména po bytech v panelových domech, stejně jako ve většině České republiky poptávka výrazně ochladla. Problematické budou i některé developerské projekty v horších lokalitách, kde by mohlo dojít k poklesu cen až o desetinu. Samozřejmě kvalitní projekty si cenu udrží. Atraktivitu z pohledu lokality i v letošním roce potvrdí Horní Kosov, Hruškové Dvory a Staré Hory.

#####Karlovarsko: Atraktivní jsou hlavně menší byty

Pozemky a menší byty stojí na prvních příčkách pomyslné hitparády lákavých nemovitostí v nejmenším kraji České republiky - na Karlovarsku. Atraktivní budou především byty 1+0, 1+1 a 2+kk do dvou milionů korun kupní ceny. Pozemky by mohly svým meziročním růstem dosáhnout na pět procent. Největší pokles poptávky přijde u novostaveb. Nároky zákazníků stoupají a dochází k přísnému poměřování ceny a kvality. Předražené projekty neodpovídající novým trendům prostě zůstanou neprodejné. Novostavby si nezměněné ceny udrží jen obtížně. Ceny panelových bytů by mohly klesnout o 15 procent. Stagnace se dá očekávat u bytů ve staré zástavbě a u rodinných domků. Z lokalit mimo lázeňské centrum zůstanou žádané samozřejmě Tuhnice a Drahovice v širším centru města.

#####Hradec Králové: Očekává se mírný pokles cen

Stagnace a mírný pokles cen budou v letošním roce typické pro Hradec Králové. Stagnaci vidí odborníci i v případě pozemků a rodinných domků. Například velké panelové byty zahájily proces snižování cen už v loňském roce - jen za prvních devět měsíců se propadly o pět procent. Panelová sídliště ještě v letošním roce zažijí snížení cen v horizontu deseti až dvaceti procent. Atraktivitu si podle analýz neudrží ani rodinné domky s cenou nad čtyři miliony korun. Po menších bytech - 1+kk, 1+1, 2+kk a 2+1 bez rekonstrukce v panelových domech a po menších bytech v cihlových domech v centru města se ovšem poptávka udrží i v letošním roce. Atraktivní budou především lokality jako centrum města, Moravské Předměstí a Slezské Předměstí. Co se týče novostaveb, tak odborníci předpokládají stagnaci cen, v případě těch méně atraktivních pokles o pět procent.

#####Liberecko: Špatně prodávat se budou luxusní byty

Problém s prodejem budou mít podle odborníků na Liberecký kraj v letošním roce především majitelé velkých a luxusních nemovitostí. Naopak poptávka se dá předpokládat i nadále po menších bytech o dispozici mezi 1+0 a 2+kk do výše kupní ceny 1,5 milionu korun. Atraktivitu lokality i letos potvrdí Pavlovice, Ruprechtice, Centrum a Králův Háj. U bytů a rodinných domků v tomto regionu se očekává stagnace cen. O pět procent se zvýší v průběhu roku hodnota pozemků. Naopak až o pětinu se velmi pravděpodobně propadnou ceny panelových bytů, kde nabídka už delší dobu neodpovídá cenovým možnostem poptávajících.

#####Olomouc: Trh bude stagnovat

Metropole Hané navazuje ve většině případů na loňský stagnační trend. Nejen Olomouc, ale i celý Olomoucký kraj očekává nulové navýšení v případě pozemků a rodinných domků. Zhruba o pět procent by mohly vzrůst jen ceny menších startovacích bytů v novostavbách. V průměru za kraj se však u starších bytů očekává stagnace či mírný pokles do výše pěti procent. Atraktivní lokalitou v Olomouci zůstává Neředín, Nová Ulice a Povel. Poptávka po startovacích bytech je logická: lepší dostupnost hypotečního úvěru. Naopak po velkých a prostorných bytech poptávka upadá. V případě panelových sídlišť, kde jsou očekávání prodávajících nepřiměřená vzhledem k možnostem kupujících, se předpovídá propad cen až o 20 procent.

#####Ostravsko: Konec zlatých časů pro prodávající

#####Pardubice: Přemrštěné ceny nemají šanci

Ani na pardubickém realitním trhu neobstojí přestřelené ceny panelových bytů. V průběhu letošního roku očekávají odborníci u tohoto typu nemovitosti snížení cen až o desetinu. Zajímavou příležitostí zůstávají pozemky, jejichž hodnota v dobrých lokalitách může vzrůst zhruba o deset procent. Stagnace či až pětiprocentní pokles ceny se předpokládá u běžných rodinných domků. Jen v případě atraktivní lokality by mohlo dojít k navýšení ceny ještě o pět procent. Problematické budou pravděpodobně prodeje neatraktivních novostaveb, kde poklesne cena i o desetinu. Co se týče lokality, tak na atraktivitě samozřejmě neztrácí Dukla, Dubina ani centrum. Jinak Pardubice budou držet spíše stagnační trend.

#####Plzeň: Pozemky jsou stále atraktivní

I západočeská metropole potvrdí v letošním roce investiční atraktivitu pozemků. Nejžádanější - tedy mezi jedním a dvěma tisíci metrů čtverečních, s dobrou a bezproblémovou dopravní dostupností a plnou zasíťovaností - v letošním roce zvýší hodnotu o pětinu. Obecně se však v Plzni očekává stagnace cen nemovitostí, jen s výjimkou rodinných domků, u nichž je možný nárůst v horizontu dvou procent. Ani u novostaveb žádné navýšení ceny asi nenastane. Naopak, díky mírnému zbrzdění plánovaných nových projektů a dalšímu vyčkávání, kam se trh bude ubírat, je i v tomto případě pravděpodobná cenová stagnace. Pokles cen se ovšem nevyhne panelovým bytům bez revitalizace a rekonstrukce, kde je už dnes evidentně nastartovaný proces propadu cen - během roku mohou ceny sestoupit až o dvacet procent. Obrovský zájem zůstává o lokality Slovany, jižní předměstí a centrum města. Na konci zájmu stojí lokality jako Vinice a část Lochotína. Atraktivitu jim přitom v současnosti zvyšuje až o 15 procent nižší cena nemovitostí než ve zbytku města.

#####Praha: Ceny starších bytů klesnou

Až o čtvrtinu očekávají specialisté na metropoli propad cen panelových bytů v hlavním městě. Z velké části se propad bude týkat především družstevních bytů, u nichž není možné nákup financovat prostřednictvím hypotečního úvěru. Byty v centru a širším centru mohou potvrdit celorepublikový průměrný nárůst o dvě procenta. Zbytek zástavby však čeká stagnace cen. Atraktivní zůstávají takzvané dobré adresy, tedy například Vinohrady, Smíchov, Břevnov, stále zajímavou lokalitou k investici je Žižkov. Co se týče změny v cenách pozemků, nebude Praha na vrcholu celorepublikových nárůstů, očekává se navýšení v horizontu pouhých osmi procent. U rodinných domků půjde podle atraktivity o interval mezi dvěma a pěti procenty. V případě kvalitních novostaveb, tedy odpovídajících moderním trendům, se zajímavými architektonickými i dispozičními řešeními, občanskou vybaveností a s umístěním v lokalitě s rychlou a bezproblémovou dostupností centra města, se očekává stagnace cen. Zvýšení cen se ale rozhodně nebude týkat kteréhokoli developerského projektu. Češi už drahnou dobu nekupují všechno, co je nové. Stavba musí být z kvalitních materiálů a odpovídat moderním trendům. Prim hraje samozřejmě zajímavý poměr cena versus kvalita.

#####Střední Čechy: Táhnou rekreační nemovitosti

Největší atrakcí ve Středočeském kraji zůstávají rekreační nemovitosti, především chaty a chalupy v rekreačních oblastech, hlavně v okolí Krásné Hory nad Vltavou, Orlíku a Slap. I v jejich případě však analýza realitní kanceláře AAABYTY. CZ očekává v letošním roce stagnaci ceny. Největší poptávka je po rodinných domcích a pozemcích do 10 až 15 kilometrů od města s dobrou dostupností. Jde spíš o levnější nemovitosti s možností přestavby podle vlastních potřeb. Naopak poptávka není po rodinných domcích a bytech v okrajových obcích a nezajímavých nerekreačních oblastech se špatnou dostupností. V celém Středočeském kraji odhadují odborníci pokles cen starších bytů v horizontu deseti procent. V případě novostaveb a pozemků je pravděpodobný stagnační trend. Co se týče starých rodinných domků, očekává se pokles hodnoty v průměru v průměru pěti procent. Vzhledem k mizivé poptávce po panelových sídlištích i zde očekávají odborníci snížení ceny o 15 procent.

#####Ústí nad Labem: Šanci mají jen malé byty

Pokud nechce majitel nemovitosti ztratit své poptávající v Ústeckém kraji, musí nabízet malé, startovací byty do zhruba 50 metrů čtverečních o dispozici 1+0, 1+1, 2+kk či 2+1 do 700 tisíc korun. Jiné byty budou zřejmě jen velmi těžko hledat své kupce. Atraktivními lokalitami zůstávají Klíše, Severní Terasa, Skřivánek, ale také Krásné Březno, které právě vzhledem k dosud nízkým cenám bude v budoucnu ještě zajímavější. Drahé, luxusní a velké nemovitosti budou v tomto roce velmi špatně prodejné. To je vzhledem k ekonomické situaci na Ústecku zřejmé. Co se týče změn cen v tomto roce, očekává se zde stagnace. Novostavby se na Ústecku v podstatě nerealizují. Nárůst cen - avšak jen do horizontu pěti procent - se dá předpokládat u stavebních pozemků. Naopak až 15procentní pokles hodnoty očekávají realitní odborníci v případě panelových sídlišť.

#####Zlín: Téměř nulové nárůsty cen

Na tradici téměř nulových nárůstů naváže v letošním roce i Zlínský kraj. Rovněž zde bude dominantní poptávka především po startovacích bytech 2+kk a 2+1 v kvalitních a cenově dostupných novostavbách. Jde o jediné nemovitosti, u nichž by nárůst mohl dosáhnout pěti procent. Propad poptávky se i v abecedně posledním kraji bude týkat panelových sídlišť, zvlášť s důrazem na velké byty. Atraktivní zůstávají lokality, jako je Benešovo nábřeží, Zálešná a Bartošova čtvrť. Stagnace se plánuje u rodinných domků a pozemků. V případě starší zástavby je také možná stagnace, ale pravděpodobnější je pokles cen v horizontu pěti procent. V případě panelové zástavby půjdou ceny v průběhu celého letošního roku dolů o pětinu ze současných částek.