Rok 2010: obchvat, hospic a nové vedení města

Frýdek-Místek čekají v roce 2010 důležité události. Za nemocnicí vyroste hospic a Eva Richtrová již nebude primátorkou.

Obyvatelé Frýdku-Místku se v příštím roce dočkají nového obchodního centra, opravených chodníků i nového primátora. Mezi nejvýznamnější události příštího roku patří také výstavba hospice a budování
obchvatu města. „Všechno to jsou pro město velmi zásadní věci,“ řekla tisková mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.

Konečně hospic

Frýdek-Místek bude druhým městem v kraji, které bude mít vlastní hospic. Zařízení poslouží nevyléčitelně nemocným lidem, kteří tam přijdou zemřít. Hospic pojme více než čtyřicet pacientů a nabídne pokoje i pro jejich rodinné příslušníky. „Pokoje mají okna na jihozápadní stranu, aby v nich
bylo co nejvíce slunce a pacienti měli výhled do krajiny. Z přízemních pokojů zase bude možné vyjet ven na zahradu,“ přibližuje náměstek primátora Miroslav Dokoupil. Kromě ošetřovny, kuchyně, jídelny, bufetu a prádelny bude v přízemí i meditační místnost a prostor pro poslední rozloučení se zesnulými. Radnice chce hospic dostavět do poloviny roku 2010 a před koncem roku ho otevřít.

Obchvat bude

Příští rok bude důležitý především pro obyvatele Zelinkovic, Chlebovic a Lysůvek. Začíná se stavět obchvat. Zástupci města, kraje i stavebních firem výstavbu zahájili už 2. prosince, avšak jen symbolicky. Hlavní práce se rozjedou v roce 2010.
„Jedná se o spojení Rychaltic s Frýdkem-Místkem. Je to první etapa obchvatu. Celý úsek je dlouhý asi sedm kilometrů. Lysůvkami bude procházet 160 metrů dlouhým tunelem, abychom tuto část města nerozdělili,“ řekl ředitel ostravské správy Ředitelství silnic a dálnic Lubomír Hýbl. Čtyřproudá silnice uleví
hlavně obyvatelům jižních okrajových částí města. Kamiony dnes po staré cestě projíždějí doslova pár metrů před jejich okny.

Obchody a ulice

Trvá to už dlouho, ale v roce 2010 by mělo být trápení řidičů u konce. Ulice 8. pěšího pluku, kterou město už půl roku opravuje, bude konečně hotová a hlavně průjezdná. „Od ledna budeme dodělávat poslední úsek mezi křižovatkou před poliklinikou a Hlavní třídou,“ upřesnila mluvčí Matějíková.
Na developerské projekty však bude příští rok skromnější. Ve Frýdku-Místku přibude obchodní dům OBI, ale zatím to není úplně jisté. „Záleží na tom, jestli dostanou stavební povolení. Pokud ano, začne
se stavět vedle Teska,“ dodala Matějíková. Podle ní se sem další developeři prozatím nechystají.

Kdo povede město?

Lidé půjdou příští rok hned dvakrát k volebním urnám. Na jaře budou volit své zástupce do parlamentu, na podzim do zastupitelstva města. Komunální volby letos přinesou zásadní změnu. Na post primátora už nebude kandidovat Eva Richtrová z ČSSD. „V čele města jsem stála osm let. Už nechci pokračovat,“ řekla Richtrová. Politolog Tomáš Jarmara je přesvědčen, že bude těžké najít druhou podobnou osobnost, jako je Richtrová. Těžkou pozici bude mít podle něj i místní pravice. „Základem úspěchu je výrazný lídr. Možná by lidi mohl oslovit Martin Říman,“ uvažuje Jarmara.
Levice podle něj ve Frýdku- Místku vítězí i proto, že tady chybí voliči pravice. „Není to univerzitní ani podnikatelské město. To je hlavní důvod,“ řekl Jarmara.