Rok dětských pijáků: nemocnicí jich prošlo o třetinu více

Jednotka intenzivní péče dětského oddělení kladenské nemocnice čelí náporu opilých dětí. Záchranka přiváží v průměru jedno týdně.

Krátce před jedenáctou hodinou večer přijíždí k budově JIP dětského oddělení kladenské nemocnice řidič záchranky s nosítky. Na nich leží připoutaný čtrnáctiletý chlapec, který občas vypustí z pusy nadávku. Je značně opilý.
Podobných případů vidí sloužící lékaři v nemocnici stále víc. Není týden, aby u nich opilí nebo zfetovaní nezletilci a mladiství neskončili. „Jejich počet roste. Srovnám-li letošní rok, kdy jsme měli už padesát takových pacientů, s předcházejícím obdobím, je to o třetinu víc,“ řekl primář dětského oddělení Petr Lyer.

Účet za péči:
deset tisíc korun

Opilí dětští pacienti zaměstnávají sestry a lékaře, kteří by měli věnovat pozornost především skutečně nemocným dětem. A ubírají peníze ze společné kasy zdravotních pojišťoven.
Průměrné náklady na péči o opilé dítě na JIP vyjdou na zhruba deset tisíc korun. „Jeden den na lůžku intenzivní péče stojí nás všechny ze zdravotního pojištění 6 222 korun, výjezd sanity přijde na dva tisíce, odběry krve na alkohol a další vyšetření rovněž na dva tisíce a odvoz materiálu na toxikologii do Prahy na tisícikorunu,“ vyjmenoval náklady Lyer.
Už před třemi lety proto žádal tehdejší vedení nemocnice, aby se rodiče na úhradě za péči o jejich opilého potomka podíleli. Neúspěšně.

Za děti jsou zodpovědní rodiče. Ať platí

„Jsem přesvědčený, že rodiče se přivoláním záchranky snaží zbavit vlastní zodpověnosti. Nepamatuji, že by před deseti dvaceti lety či v době mého mládí končili šestnáctiletí kvůli alkoholu v nemocnici. To až v poslední době je takový trend,“ řekl Lyer. Podle něj by rodiče měli vědět, že za svého syna či dceru nesou odpovědnost. „A pokud je neuhlídají, tak by měli počítat se sankcí,“ podotkl primář.
Vedoucí Centra drogové prevence v Kladně Věra Urbářová nebo vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví kladenského magistrátu Marie Vacková s ním souhlasí. „Nejsem zastáncem represe, ale v tomto případě bych úhradu pobytu v nemocnici podpořila. Alkohol je totiž rodiči dost tolerovaný. Dokonce se pije doma při oslavách narozenin dětí a není výjimkou, že v tento slavnostní den nechají rodiče děti víno či šampaňské ochutnat,“ řekla Urbářová. Pokud by rodiče měli hospitalizaci dětí zaplatit, víc by si jich podle ní všímali.

Na tahu jsou zdravotní pojišťovny

Jediní, kdo by mohl přimět rodiče k úhradě za péči v nemocnici, jsou podle Lyera zdravotní pojišťovny. „Už tři roky vykazujeme, kdy jsme poskytli péči kvůli intoxikaci alkoholem nebo jinými drogami. Pokud vezmeme současnou situaci, za tento rok už by mohly pojišťovny jen u nás ušetřit až půl milionu korun,“ poznamenal Lyer.
Zdravotní pojišťovny argumentují, že se takto chovat nemohou. „Podle právních předpisů nemůžeme požadovat náhradu těchto léčebných výloh. Uhrazení požadujeme v případě, pokud je podezření, že úraz nebo jiné poškození zdraví způsobila třetí osoba,“ řekl mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.
Vedení kraje, který je zřizovatelem oblastních nemocnic v regionu, s podílem na úhradě péče nesouhlasí. „Nejsem si jistý, zda se rodiče mají rozhodovat pod hrozbou sankce, zda nechají opilé dítě přivézt do nemocnice,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Zdeněk Seidl.

Otec: O penězích
v tu chvíli nepřemýšlíte

Část rodičů se přitom nebrání péči za opilé dítě zaplatit. „Byl to pro nás šok, když jsme syna našli ležet prochladlého a totálně opilého na ulici. Věděli jsme, že se šel projít se spolužáky, ale když jsme ho začali po dvou hodinách shánět, bylo už pozdě,“ popsal situaci otec jednoho z pacientů.
Záchranku zavolala manželka, která se bála, zda kromě alkoholu děti nevzaly ještě drogy. Chlapec se klepal zimou, zvracel, měl křeče a nechtěl pít. „V téhle situaci neuvažujete, kolik to bude stát nebo jaká z toho bude ostuda. Jen si přejete, aby se z toho dostal,“ dodal otec.