Roman Kreuziger pojede už třetí Tour

Plzeňský cyklista jezdící ve stáji Liquigas absolvuje svoji třetí Tour de France. Konkrétní cíle si nedává, ale vylepšit loňské deváté místo by rozhodně chtěl.

Největší svátek všech cyklistů se nekompromisně blíží. Již v sobotu 3. července odstartuje devadesátý sedmý ročník slavného závodu Tour de France. Závodníci letos vyjíždějí z nizozemského přístavu Rotterdam. O tři týdny později protrhne vítěz cílovou pásku na pařížských Champs–Elysées. V pelotonu nebude chybět plzeňský cyklista Roman Kreuziger jezdící ve stáji Liquigas, který je zároveň jediným českým zástupcem v tomto prestižním etapovém závodě.

Švýcarská příprava

V rámci přípravy na Tour absolvoval Roman Kreuziger etapový závod Kolem Švýcarska, kde nakonec obsadil šestnácté místo.

„Švýcarsko dopadlo přesně podle plánu. Jak už jsem dopředu avizoval, bral jsem to v první řadě jako test. A ten dopadl výborně, jsem spokojen“ řekl. Po tomto závodě jezdec Liquigasu zvažoval i účast na domácím šampionátu, který nakonec přeci jen vynechal.

„Nechtěl jsem plýtvat silami. Bylo by to náročné přesouvání, a tak jsem zvolil raději přípravu v Itálii,“ zdůvodnil svoji neúčast na mistrovství České republiky. V Itálii nejprve odpočíval a pak podstoupil minulý týden tři těžké tréninky v kopcích. „V kopcích jsem trávil i šest hodin. Cítím se dobře. Kondice stoupá a směrem k Tour jsem naprosto klidný,“ popsal další dny přípravy a odcestoval ještě na prohlídku trati, kde se pojede po kostkách.

Atraktivní a náročná

Na letošní Tour de France čeká cyklisty během jedenadvaceti dní celkem 3 596 kilometrů. Celkově nejdelší etapou bude sedmá, která vede z Montargis do Gueugnonu a měří 225 kilometrů. Nejatraktivnější část závodu připravili pořadatelé Tour na poslední týden, kdy proběhnou v Pyrenejích čtyři z celkových šesti horských etap. Na pyrenejské etapy je kladen důraz především proto, že je tomu právě sto let, kdy jezdci Tour de France projížděli tímto fascinujícím pohořím poprvé. Cyklisté zamíří i na legendární Tourmalet.

Svorada mu věří

S Tour de France má velkou zkušenost i Ján Svorada, který zde vyhrál v roce 2001 závěrečnou etapu v Paříži. „Roman má rozhodně na vylepšení své deváté pozice z loňského roku. Pokud ovšem půjde vše podle plánu, bude zdráv a dobře připraven, což vypadá, že je. Vyhrát ji ale celkově, na to je asi ještě brzy,“ míní česká spurtérská legenda. Roman Kreuziger spolu s Ivanem Bassem budou lídry stáje Liquigas.

„Třetí Tour je pro mě stejná jako ta první. Nemám co ztratit, můžu jenom získat. Pokud se mi podaří vylepšit loňskou devátou pozici, zlobit se vůbec nebudu. Buď to vyjde, nebo ne. Uvidíme,“ dodává plzeňský cyklista.