Rozdají dárky o den dříve

Zůstat v práci na Štědrý den? To není jen údělem hasičů, lékařů a policistů. Zůstává i spousta číšníků.

Štědrý den 23. prosince? V některých domácnostech běžná věc. Hlavně tam, kde je hlavou rodiny hasič, policista, lékař nebo třeba i číšník.

Oslava o den dřív

Zůstat o Vánocích v práci není na první pohled nic příjemného. Přesto si spousta lidí už zvykla. „Dříve jsme to dělali tak, že o Vánocích zůstalo na služebně několik hasičů a ostatní se na hodinu rozjeli domů oslavit Štědrý den. A tak jsme se prostřídali,“ vzpomíná Miroslav Malát, který u klatovského profesionálního sboru slouží už patnáct let. „Teď už se to nedělá. Všichni mají rozpis služeb na rok dopředu, takže s tím počítají a Vánoce oslaví o den dříve,“ dodává.

Podobně jsou na tom i policisté. I oni musí zůstat na Štědrý den v práci. „Když jsem sloužil o Vánocích, vždy jsme se nějak prostřídali, abychom mohli být doma alespoň chvilku s rodinou. Třeba jsme to posunuli o několik hodin dřív, že některé děti policistů dostaly dárky třeba už odpoledne, ale nikdy jsem to neslavil o den dřív nebo později,“ tvrdí policista z obvodního oddělení ve Švihově David Žák.

Domov, nebo hospoda?

V posledních letech však začínají sloužit i číšníci. Užít si vánoční pohodu doma, nebo jít večer do restaurace? Tyhle možnosti dělí lidi na dva tábory. „Vloni jsme se vraceli domů kolem třetí ráno v poněkud podnapilém stavu. No, opravdu zajímavé Vánoce,“ vypráví David Janda. „Faráře na vás. Copak je to normální, jít se opít na Štědrý den? Vždyť si hospodu užijí celý rok,“ zlobí se na účet štědrovečerních návštěvníků hospod Simona Váchová. Většina restaurací v Klatovech odpoledne zavře, a když jsou rozdané dárky, hospody zase otevřou.