Ruské úřady se zaměřily na Wikipedii, chtějí se podílet na editaci hesel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Johann Dreo via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Správci ruské verze internetové encyklopedie Wikipedia a zástupci státních orgánů se zúčastnili schůzky, jejímž cílem bylo domluvit se na vzájemné spolupráci. Portál však takové procesy oficiálně odmítá a s editorem, který se do organizace schůzky aktivně zapojil, přestala spolupracovat.

Zástupce ruského mediálního regulátora Roskomnadzor podle serveru The Moscow Times uvedl, že se čtyři editoři ruské verze stránky zúčastnili schůzky, kde byli kromě Roskomnadzoru přítomni také pracovníci protidrogového úřadu a úřadu na ochranu spotřebitele.

Měli se společně dohodnout na způsobu komunikace mezi státními orgány a Wikipedií. Její editoři by tak podle mluvčího Roskomnadzoru Vadima Ampelonského „využívali při vkládání záznamů informace a expertní znalosti státních úřadů,“ a to zejména v citlivých tématech typu omamných látek či dětské pornografie.

Přečtěte si:

Ruská Wikipedia ale nakonec oficiálně zaujala vůči těmto procesům nesouhlasné stanovisko a nejhorlivějšího editora, který fungoval jako organizátor setkání, připravila o možnost jednotlivé encyklopedické záznamy redigovat.

Nejde o první případ, kdy se ruská verze Wikipedie ocitla pod tlakem úřadů. V srpnu ji dokonce na krátkou dobu zablokovaly kvůli informacím, které údajně poskytovaly návod na přípravu hašiše.

Konec „částečně svobodného“ ruského internetu
Před měsícem organizace Freedom House, kterou z větší části financuje americká vláda, označila ruský internet jako „nesvobodný.“ Ještě loni ale podle jejích měřítek získal status „částečně svobodný.“
Za změnou hodnocení podle organizace stojí zákon, který umožňuje Moskvě blokovat webové stránky s extremistickým obsahem či svolávající nepovolené demonstrace. Svobodu ruského internetu mají také omezovat povinné registrace blogerů u státních úřadů. Po tomto aktu následně podléhají stejné legislativě jako provozovatelé hromadných sdělovacích prostředků.