Rusko zostřuje kontrolu internetu, blokuje facebookové stránky opozice

Alexej Navalnyj

Alexej Navalnyj Zdroj: ctk

Ruské úřady zablokovaly stránku na sociální síti Facebook, která volala po protestech na podporu opozičního vůdce Alexeje Navalného. Zákaz vyhlášený generální prokurátorem může brzy postihnout i další stránky na sociální síti.

Facebooková stránka vznikla v pátek poté, co prokurátor u soudu požádal o desetiletý trest pro ruského opozičníka za údajnou zpronevěru. Navalného příznivci tvrdí, že obvinění je politicky motivované.

Až do zákazu stránky v Rusku během nedělního odpoledne se k účasti na protestu, naplánovanému na 15. ledna, kdy má padnout verdikt v Navalného případu, přihlásilo 12 tisíc lidí. Na další stránce, založené po zablokování té původní, se k protestu dosud přihlásilo 18 tisíc lidí.

Jak řekl agentuře Interfax mluvčí telekomunikačního úřadu Roskomnadzor Vadim Ampelonskij, generální prokurátor ve středu požádal zablokování „internetových stránek na Facebooku, které obsahují výzvy k uspořádání nepovolených masových akcí“.

Blokování bez soudního verdiktu

Rusko letos posílilo kontrolu internetu. V únoru začal platit zákon, který dal generálnímu prokurátorovi pravomoc nařídit zablokování internetových stránek nebo účtů na sociálních sítích bez rozhodnutí soudu.

V květnu pohrozil vysoký představitelů Roskomnadzoru zákazem sociální sítě Twitter a postěžoval si, že Google a Facebook se neřídí pokyny Moskvy a neblokují zakázané stránky. Facebook podle svého vyjádření za první polovinu letošního roku na žádost ruských úřadů zablokoval 29 stránek.