S bezkontaktními platebními terminály vám vlak neujede

ČSOB a Era začíná vybrané pokladny Českých drah vybavovat bezkontaktními terminály. První zkušební terminály již byly v polovině srpna nainstalovány na pražském Hlavním nádraží a uvedení do provozu dalších se plánuje v dohledné době.

„Je opravdu mnoho míst, na kterých lidé ocení velmi rychlé odbavení při placení, a kupování jízdenek na nádražích je vynikajícím příkladem. Kromě hlavního nádraží v Praze jsme zavedli terminál také na nádraží Svinov v Ostravě, plánujeme samozřejmě instalaci i v dalších městech. Tím přispějeme ke zvýšení komfortu - čekání ve frontách se brzy stane minulostí,“ říká Michal Jareš, manažer útvaru Akceptace platebních karet ČSOB.

„Moderním technologiím při odbavení cestujících a platbě cestovních dokladů věnujeme značnou pozornost, proto jsme se rozhodli zavést tuto nejnovější formu úhrady platebními kartami mezi prvními obchodníky. Zatímco před několika lety patřila úhrada jízdenek platební kartou za méně obvyklou, dnes máme 250 platebních terminálů v desítkách stanic po celé České republice. Počet platebních terminálů se navíc rozšíří přibližně o třetinu. Jízdenky lze uhradit prostřednictvím platebních karet také na našem eShopu a akceptovat je budou i moderní jízdenkové automaty, jejichž instalaci plánujeme na příští rok,“ doplnil Vladimír Peléšek, ředitel odboru produktů a obchodu Českých drah.

Bezkontaktní terminály umožňují velmi rychlé a pohodlné placení u obchodníků při zachování maximální bezpečnosti. To výrazně přispívá ke zkrácení čekací doby u pokladen. Úhrada za nákup tedy proběhne bez nutného hledání hotovosti, nebo vydávání platební karty z ruky.

Terminály budou moci využít všichni držitelé bezkontaktních platebních nástrojů, to znamená bezkontaktních platebních karet, bezkontaktních samolepek či mobilních telefonů vybavených technologií NFC. Vše probíhá pouze přiložením karty či telefonu k terminálu a zadáním PINu (PIN se zadává jen u plateb nad 500 korun).