S bubny proti smogu

Lidé s bubny v rukou protestovali proti spalovně.

Na tvářích roušky a v ruce bubínky nebo plastové láhve. Ve vzduchu inverze. Havířované a Karviňané, kteří přišli minulé úterý k obřímu kyvadlu protestovat proti stavbě spalovny, se shodovali v jednom: „Spalovna, která má vyrůst v Karviné, už tak hrozné ovzduší ještě zhorší. A my nechceme žít v tomhle smradu. Proto jsme tady,“ řekl Martin Brda.

Náměstek hejtmana Miroslav Novák protestům lidí nerozumí. „Spalovna vyřeší problém s odpadem. Bude k životnímu prostředí šetrnější než skládka,“ uvedl. Lidé na odpor proti spalovně upozorňovali hromadným bubnováním. S bubínkem byly vidět i známé tváře. Hokejista Třince Jan Peterek nebo herečka Eva Vejmělková. Oba žijí v Havířově a se stavbou spalovny nesouhlasí. „Jsem obyčejná matka z tohoto města a budu bojovat proti obří spalovně, která má vyrůst čtyři kilometry od našich domovů. Děti si nemohou chodit hrát ven, nemohou chodit do parku. Nechtějme mít z místa, kde žijeme, smetiště Evropy,“ prohlásila Vejmělková. Spalovna za zhruba pět miliard korun má likvidovat téměř polovinu odpadků, které v kraji vzniknou, a vyrábět teplo a elektřinu.

Lidé se bát nemusí, říká NovákSpalovna má podle krajského náměstka ovzduší na Karvinsku ulevit. Obavy lidí považuje za zbytečné.

Lidé z Karviné a Havířova, kteří žijí v blízkém okolí místa, kde chce kraj postavit spalovnu odpadků, protestují. Obhájce projektu, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák ale tvrdí, že lidé proti ní protestují jen proto, že nemají informace.

Jak blízko jste tomu, abyste u Dolu Barbora v Karviné postavili spalovnu odpadků? V tuto chvíli jsme ve fázi územního řízení.

V čem by měl být přínos spalovny pro lidi na Karvinsku? Spalovna účinně vyřeší problém s odpadky. Dnes ho zhruba osmdesát procent končí bez využití na skládce. Posilujeme třídění a využití odpadu. Co není možné využít, chceme spálit ve spalovně. Tak jak to funguje ve všech vyspělých zemích Evropy. Jsem přesvědčený, že k životnímu prostředí je šetrnější spalovna, jejíž součástí jsou výkonná a spolehlivá zařízení, která škodlivé látky bezpečně zachytí. O skládkách, u nichž se dá úniku škodlivých látek do životního prostředí jen těžko zabránit, si to rozhodně nemyslím.

Proč musí spalovna stát právě v Karviné? Nevybrali jsme opuštěné a nevyužité místo u bývalého dolu v Karviné náhodou. Nic tam nestojí a průmyslová výroba se tam hodí. Vyrobené teplo chceme využívat, proto je místo v blízkosti Karviné a Havířova vhodné.

Omezí vyrobené teplo ve spalovně provoz teplárny Dalkia? Dalkia částečně omezí provoz. Díky tomu se na Karvinsku sníží celkového množství emisí v ovzduší. Emise nejproblematičtějšího prachu například klesnou o několik tun za rok.

Je strach lidí, že se s výstavbou spalovny ještě zhorší už tak špatné ovzduší, oprávněný? Média často upřednostní názor odpůrců spalovny před jejími zastánci. Je to pro ně zajímavější. Názory skutečných profesionálů v ochraně životního prostředí zůstávají v pozadí. Obavy oprávněné nejsou, ale je těžké lidi přesvědčit, že spalovna není proti nim, ale pro ně.

A co lidé, kteří bydlí v blízkosti místa? Mluvil jste s nimi? Možná vás to překvapí, ale mnozí s výstavbou souhlasí. A ti ostatní si svou pravdu nenechají vyvrátit.

Krmí nás lží, tvrdí GavlovskýŘíká, že se nechce bát o zdraví svých blízkých. I proto vstoupil Václav Gavlovský do boje proti stavbě Spalovny na Karvinsku.

Václav Gavlovský patří k odpůrcům spalovny. „Koho nechá klidným pohled z okna, tak to nemůže být normální člověk,“ říká Gavlovský, který zastupuje ekology v občanském sdružení Frygato Eko. Podle něj je skládkování a spalování odpadu jednoduchou, ale špatnou variantou.

Protestní akce v Havířově organizovalo sdružení Frygato Eko, které zastupujete? Ne, je to iniciativa Lady Peterkové, které naše sdružení s organizací akce trochu pomohlo. Spojil ji se mnou i podobný osud, kdy přišla předčasně o své blízké. To ji ještě dodalo sílu v boji proti dalšímu znečišťování. V Havířově jsem se s ní setkal poprvé.

Co vás vede k boji proti výstavbě spalovny? Je to současná situace s ovzduším na Karvinsku, která se podepisuje i na zdraví mých blízkých. Pravidelně jsou zde překračovány emisní limity. Dnes a znovu se potýkáme s inverzí. Spalovna rozhodně nepřispěje ke zlepšení, jak se nám někteří lidé snaží nalhat. Právě naopak.

Lidé se bojí i hustější dopravy v blízkosti spalovny. Je jejich obava oprávněná? Jistě. Bude tam denně jezdit stovka nákladních aut z různých měst. To je velký nárůst oproti současnému stavu. I to samozřejmě opět zhorší už tak tragickou situaci s ovzduším na Karvinsku.

Před časem vydalo ministerstvo životního prostředí souhlasné stanovisko se stavbou spalovny. Co na to říkáte? Rozhodlo se takhle na základě lživé dokumentace EIA, kterou tato organizace zpracovala pro německý komunální odpad. V Německu třídí až osmdesát procent odpadků, u nás do dvaceti procent. Navíc je v dokumentaci spousta nesrovnalostí, na které opakovaně upozorňuji, ale nikdo mě nechce vyslyšet.

Když ne spalovna, jaký je váš návrh, jak nakládat s odpadem? Lepších možností je spousta. V prvé řadě je třeba přijmout takové zákony, které by předcházely vzniku komunálního odpadu. Spolu s jeho opětovným využitím a následnou recyklací jsou ve vyspělém světě těmi variantami, které by měly předcházet stavbám spaloven. Takové zařízení je rychlá a jednoduchá varianta, což se těm nahoře líbí. A proto ho podporují.