S kytarou proti spalovně

Písničkář Josef Pinkas vytáhl kytaru a naštvaným hlasem zpívá o tom, jakou hrůzu mu nahání plánovaná spalovna.

Když se prochází bohumínský písničkář Josef Pinkas kolem bývalého dolu Barbora, kde má vyrůst spalovna odpadu, doléhá na něj vlna nostalgie. Jako učeň tam sbíral před mnoha lety první zkušenosti. „A teď tady má vyrůst ta obluda. Ať si ji postaví v Praze. Dvacet let tady s tím smradem nic nedělají a teď nám chtějí přidat další mor,“ říká rozhořčeným tónem Pinkas.
Spalovnu na Karvinsku nechce, a tak se rozhodl proti ní bojovat. A zvolil netradiční postup: napsal o ní píseň. Nebere si v ní servítky. „Vždyť proč taky. Je to jen byznys pro pár lidí, kteří si na něm pěkně vydělají,“ čertí se Pinkas. Více než pětiminutová píseň už má za sebou svou koncertní premiéru a hudebník ji chce zařadit na své nové CD. Sám Pinkas píseň o spalovně charakterizuje jako parodii. „Ty skládám rád a často, když mě něco štve. Skládal jsem je už na komunisty. Z těch písní by mohlo vzniknout samostatné album. Skládám je ale i v dnešní době. Bohužel je stále dost námětů,“ podotkl Pinkas, který je toho času již v důchodu a zpívá si spíše pro radost. V okolí bývalého dolu Barbora, kde má spalovna vyrůst, Josef Pinkas žil i pracoval. Proto mu tolik záleží na tom, co s okrajovým místem Karviné bude. „Lidi jsou odsud doslova vyháněni. Byla tu kdysi spousta domů a kolik jich tu je dnes? Neudělali pořádek s jedním bordelem a tlačí tady druhý. Ať si postaví spalovnu někde na pustině,“ pronesl Pinkas. Melodii a text písně tvořil tři dny. První podnět našel u manželky, které sbírala podpisy na petici proti spalovně. „Chodili za ní lidé a výhružným tónem jí naznačovali, že by toho měla nechat. Řekl jsem si dost a napsal píseň,“ vysvětlil hudebník. S písní už vystupoval na jednom z koncertů v Bohumíně. „A reakce lidí byly vesměs dobré, říkali, že je to bomba. Zklamali mě jen někteří mí kamarádi, kteří se se mnou začali přít a vysvětlovat mi, jak dobře funguje spalovna ve Vídni. Řekl jsem jim na to svůj názor. Ostatně, ten si mohli poslechnout i v písni samotné,“ podotkl Pinkas. S písní možná bude vystupovat i na protestních akcích. „Píseň se mi líbí, hned jsem ji rozeslala známým, a ti měli stejný názor. Až budeme dělat nějaký další protest, tak si Josefa Pinkasa pozveme, aby nám zahrál,“ řekla organizátorka protestních akcí, Lada Peterková.
Bohumínský hudebník si své parodie nenechává pro sebe. S jednou se zúčastnil i soutěže Československo má talent. „Vnučce jsem slíbil, že se objevím v televizi. Prošel jsem přes casting a dostal jsem se před porotu. Pan Slávik mi ale řekl, že tyhle věci do soutěže nepatří. Bohužel mě neukázali ani v televizi,“ mrzí hudebníka. I tuto zkušenost dokázal zužitkovat. „Napsal jsem píseň casting a poslal jim ji do televize,“ dodal s úsměvem Pinkas.

Píseň Spalovna Dloubej si babko do hovna, hovno to není spalovna.
Vždyť se ti může taky stát,
že přitom můžeš zaplakat. Že tě třeba v pěší zóně, převálcuje náklaďák.
A nebo ti ve špitále, špatně změří krevní tlak.

Pěkně to na nás ušili, myslí si, že jsme debili. Když si název změnili,
aby nás jedem krmili. Jó, aby nás tu trávili.

Svět prý jim bude pomáhat, odpadky bude dodávat.
My ušetříme na jídle, když budeme žrát jen ten smrad. A republika na důchodech, když budeme dřív umírat. Jó, budem tu dřív umírat.

Nikdo jiný to nestráví, my jo, vždyť my jsme z Ostravy. Když je to fajné pro zdraví,
ať si to v Praze postaví. Na Václaváku postaví.

Bijou nás pěkně za uši, Karviňák prý netuší. Jak se mu pajšl zocelí,
když zahustí mu ovzduší.

Jak se mu pajšl otuží, když otráví nám ovzduší.

Až pustí raka do skládky, on bude jíst ty odpadky.

Prý nebude dělat jed,
budem lízat jenom med. A svět nám bude závidět- Všichni nám budou závidět.

Bude to chlouba Moravy, s dětma si lehnem do trávy.

A komínky z té lásky, jim budou kreslit obrázky. A komínky našim dětem,
budou kreslit obrázky. Na obloze obrázky.

Když budou špatné emise, tak soudruzi z té komise i Mittal Steel přistaví,
jó, zase krůček pro zdraví. Když to jako přistaví,
zase krůček pro zdraví.

Jen jsem zvědavý, který smrad
z toho bude prachy brát. Kdo přijede na žranici,
až to budou otvírat. Kdo přiletí vrtulníkem,
Tady tomu požehnat.

Demokrati, mám vás rád,
Jó, politici, mám vás rád.