Šachista je běžcem u stolu

Liberečan Petr Paldus se věnuje šachům od dětství. Vypětí při jedné partii přirovnává k dlouhému běhu.

Jako kluk trénoval i několik hodin denně, teď hraje, jen když najde čas. Šachové turnaje jsou pro něj příjemná dovolená a šachy především zábava. Sedmačtyřicetiletý Petr Paldus se i letos účastnil turnaje Open Liberec.

Pokolikáté jste byl na Open Liberec, jezdíte i na jiné turnaje?

Jsem Liberečák, takže Open Liberec je pro mě vlastně domácí turnaj. Účastním se pravidelně a jezdím i na další turnaje. Líbí se mi, že se člověk podívá do jiných měst. Sice je to náročné časově, protože každý turnaj trvá týden, ale poznám jiná místa, jiné lidi a také změním prostředí.

Jak probíhá příprava na šachový turnaj? Dají se šachy nějak natrénovat?

Dnes už to tolik neprožívám, šachy mám především jako zábavu. V současnosti jsou na internetu velké databáze každého registrovaného hráče, můžete si prohlédnout všechny jeho odehrané partie za několik posledních let, což je velká pomoc. Mladí hráči využívají různé počítačové programy, které jim simulují hru, ukazují možné tahy.

Odkdy se šachům věnujete? Kolik zaberou času?

Hraji přibližně od jedenácti let. Zpočátku jsem to bral vážně, trénoval i čtyři hodiny denně. Když chcete hrát na úrovni, musíte tomu hodně obětovat. Potom ustoupily šachy do pozadí a vlastně jsem se k nim vrátil až před pár lety. Šachy jsou pro mě hlavně dobré odreagování.

Jak taková šachová partie probíhá? Je to náročné?

Kupodivu je to velmi náročné. Je to velké psychické vypětí, dokonce prý výdej energie u šachové partie je srovnatelný s desetikilometrovým během. S nadsázkou nad šachovnicí propotíte triko. Nejhorší to je, když hru pokazíte, potom si přehráváte tahy dlouho do noci a hledáte chybu.
A co šachy v Liberci, jak jsou na tom?
Není úplně nejlepší. Jsou tu tři kluby téměř na stejné úrovni. V Desku Liberec hrajeme druhou ligu, tedy třetí nejvyšší soutěž, Lokomotiva a Slavia hrají ještě o soutěž níž. Bohužel, je to o penězích a ty do šachů v Liberci nikdo nedá. Takže se nějak protloukáme.

A dá se hrou vůbec uživit?
Dá, i když v českých podmínkách to není nejslavnější. Ale ti nejlepší mají placené ubytování, stravu, dostanou i startovné, a pokud se umístí, vyhrají i další peníze. Takže žádný luxus, ale přežít se dá.

Je v Liberci někdo, kdo by se šachy mohl uživit? To se těžko odhaduje. Je tu třeba Marek Braun, ten má talent a dává tomu hodně. Nakonec to však bude na něm, pokud vydrží, mohl by něco dokázat.