Šachy, poker, mariáš nebo toguz kumalak. Město ovládnou hry

Osmnáct dnů budou Pardubice světovým centrem šachistů a příznivců dalších stolních a deskových her. Startuje 22. ročník turnaje Czech Open.

Když s turnajem v roce 1990 začínali, přilákali do Pardubic čtyřicet hráčů a na pár stolech se hrály pouze šachy. Teď se počty startujících pohybují ve stovkách a z turnajového klání pro pár nadšenců se zrodila největší akce na světě – Mezinárodní festival šachu a her Czech Open.

„Srovnatelnou akci ve světě nenajdete. Dlouho byl největší šachový turnaj ve švýcarském Bielu, v současné době ale není ani třetinový jako Pardubice. Co se týká ostatních her, tak existuje olympiáda duševních her v Londýně, kde ale nejsou šachy v takovém rozsahu,“ říká ředitel festivalu Jan Mazuch.

Nové hry v programu

Šachisté a další hráči od čtvrtka 14. července na tři týdny zaplní celou hokejovou ČEZ Arenu, na týden pak také společenský sál v AFI Palace. Kromě královské hry si zde lidé mohou zahrát třeba mariáš, poker, piškvorky nebo vyluštit křížovku a sudoku.

„Novinkou bude hra quardo, která je určená pro nevidomé nebo slabozraké. Vymyslel ji Václav Fanta, když přišel o zrak, a přijede ji sem prezentovat společně s dalšími hrami pro nevidomé. Každý bude moct přijít a hry si vyzkoušet,“ vysvětluje mluvčí festivalu Kateřina Levínská.

Hned na úvod festivalu si lze vyzkoušet i některou z takzvaných mankalových her, kterým bude patřit vložený první ročník festivalu abstraktních her. Mankalové hry měly v Pardubicích premiéru před třemi lety a poznáte je na první pohled.

„Hráči v nich přesouvají kuličky z jednoho důlku do dalších. Většina mankalových her je pro dva hráče, nejčastěji se hraje na desce, kterou tvoří dvě řady důlků. Najdeme i varianty pro více hráčů, kde má každý svou řadu důlků a řady tvoří kruh. V každém důlku je pak na začátku určitý počet kuliček. Společné ale mají jedno, o vítězství nerozhoduje náhoda, ale pouze strategie hráčů,“ vysvětlují organizátoři turnajů Hana a David Kotinovi. Návštěvníci festivalu se mohou seznámit i s celou řadou těchto her, například s oware, bao, omweso nebo minimankala. Zatímco v Česku se hráči počítají na desítky, v některých státech jsou turnaje v těchto hrách nesmírně prestižní a populární.

„Třeba v Kazachstánu se turnaje v toguz kumalak hrají o obrovské peníze a hlavní cenou je klidně automobil. My budeme pořádat druhé mistrovství světa, na které by měl dorazit i zástupce kazašského velvyslanectví. Chtějí totiž svoji národní hru co nejvíc propagovat v Evropě,“ vysvětluje Mazuch.

Poker útočí na šachy

Největší pozornost se stále soustředí na šachové turnaje. Tím hlavním bude Velmistrovský Open, ve kterém si hráči rozdělí více než čtvrt milionu korun. Protože se ovšem jeho výsledky započítávají do žebříčku ELO FIDE a pardubický turnaj nabízí i velké rozptýlení mimo šachovnice, dává řada špičkových hráčů raději přednost jiným kláním. Například světová devítka Shakhriyar Mamedyarov z Ázerbájdžánu se představí v turnaji v rapid šachu, stejně tak jako česká jednička a světová jedenadvacítka David Navara, který se navíc zúčastní turnaje ve Fischerových šachách.

Do Pardubic by mělo dorazit více než 1300 šachistů. Této části festivalu ale začínají šlapat na paty turnaje v pokeru. Ve stále populárnější hazardní hře očekávají pořadatelé přibližně tisícovku účastníků.