Sedm hudebních počinů, na které stojí za to během prázdnin vyrazit

Kladno a okolí pohltí hudba. Hrát se bude na hradech, náměstích, letištích, fotbalových hřištích i v zahradách.

Počasí letošnímu létu přeje, stejně jako pořadatelé kulturních akcí. Zajímavých koncertů je na Kladensku připraveno víc než dost. Na své si přijdou příznivci jazzu, folku, popu, rocku i punku.

Jazzový podvečer

V kladenských zámeckých zahradách se již po čtvrté odehraje vzpomínkový koncert věnovaný slavnému jazzmanovi původem z Kladna Boru Křížovi. Hold mu vzdá nejen první dáma českého swingu Eva Pilarová, ale i uznávaný oklahomský gospelový hudebník Lee Andrew Davison.

Bora Kříž výrazným způsobem ovlivnil hudební tvář prvorepublikové vokální skupiny Lišáci a v poválečných letech doprovázel například Jana Wericha, Vlastu Buriana, Yvettu Simonovou či Jiřího Suchého. „Nikdy neměl ambice stát se slavným, ale to nic nemění na jeho velikosti. Jsem rád, že mu město Kladno udělilo čestné občanství,“ říká Vít Fiala, bývalý člen Tria Bory Kříže.

Na koncertě vystoupí i jeho syn Vít Fiala ml. se svou rock´n rollovou kapelou Lokomotiva.

Rock na valníku

Pro fanoušky tvrdší hudby je v letním kině ve Slaném připraven festival Rock na valníku. Během tří dnů se dvou na scénách vystřídá šestapadesát kapel, což je vůbec nejvíce za celou jedenáctiletou historii festivalu.

Po předlouhých dvaadvaceti letech se pořadatelům podařilo do Slaného opět přivézt nestárnoucí Olympic s Petrem Jandou v čele. Na první pohled zaujmou i jména jako Visací zámek, Fast Food Orchestra, Doktor P. P. nebo Tleskač.

„Snažíme se jít mimo hlavní proud většiny festivalů. Chceme nabídnout opravdovou špičku punku, hard-coru, ska a tvrdého rocku,“ zdůrazňuje jeden z organizátorů Svatopluk Šváb.

Léto na Křivoklátě

Netradiční hudební zážitky si lidé mohou dopřát ve středověkých prostorách hradu Křivoklát při velkých venkovních koncertech.

Už 24. července přijede houslový virtuos Jaroslav Svěcený a bývalý člen Lucie Michal Dvořák se svým projektem Vivaldianno. „Jde o velice zajímavý projekt. Diváci by si tento koncert rozhodně neměli nechat ujít,“ říká kastelán Křivoklátu Luděk Frencl. Svěceného s Dvořákem doprovází smyčcový kvartet Melody Quartett, Radim Hladík a další vynikající muzikanti.

Předposlední červencový den bude patřit Petru Kolářovi a poslední zastávce jeho akustického turné „Pod hvězdami“ před závěrečným koncertem v Praze.

Pak na Křivoklátě zahraje Spirituál Kvintet, který slaví již neuvěřitelnou padesátou sezonu. V půlce srpna si přijdou na své milovníci písní nesmrtelné švédské čtveřice ABBA. „Již minulé léto jsme začali s tradicí koncertů revivalových kapel. Loni zde zahráli The Beatles Revival, letos přijedou ABBA World Revival,“ vysvětluje Luděk Frencl.

Summer Party Tajm 2010

Na konci srpna pořádají členové kapely Cink&Tej Festival Summer Party Tajm 2010. Ten se odehraje na dvoře Základní umělecké školy na náměstí J. A. Komenského v Novém Strašecí. Hlavní myšlenkou celého festivalu je, dát prostor mladým a talentovaným interpretům, kteří se zde představí během dvou dnů.

Slaný

Ve Slaném nebude o hudbu nouze po celé léto. Každý pátek tamní náměstí rozezní skladbami oblíbené místní kapely. Hrát se bude dechovka, country i rock. Koncerty na náměstí se podle zástupce vedoucího odboru kultury Ivo Horňáka těší značné oblibě.

„Celá akce vznikla vlastně proto, aby město žilo i o prázdninách, které jsou většinou na kulturu chudší. Letos pořádáme již pátý ročník,“ vysvětluje Horňák.

Open Air Festival

Multi – takový přídomek si dává nový Open Air Festival, který se odehraje v srpnu na letišti v Panenském Týnci. Chce být multi: kulturní, žánrový, aktivní. Diváky totiž čekají nejen koncerty, ale i divadelní vystoupení a workshopy. Hlavním tahákem hudebního programu je trojice zahraničních kapel – britští Faithless a Kasabian a norští Röyksopp.

Jejich řady doplní nejoblíbenější čeští interpreti, jako jsou Monkey Business, Tata Bojs, Jiří Schmitzer nebo objev letošních Andělů Charlie Straight. Open Air Festival si dává za cíl být akcí pro celou rodinu. Pro rodiny s dětmi bude vyhrazen i speciální kemp s osvětlením a zvýšenou ostrahou.

Plutofest

Šestý ročník festivalu Plutofest se uskuteční opět na fotbalovém hřišti v Peruci tentokráte již 24. července. Na programu budou známé i méně známé kapely v čele s libereckou metalovou kapelou Krucipüsk a pražskými Jaksi Taksi. Večer zakončí domácí rockový orchestr Žlutý Pluto Pes.