Sedmička na karlovarských dresech. Nosí svým majitelům štěstí?

Sedmička je prý šťastné číslo. Myslí si to i sportovci, kteří oblékají dresy s číslem sedm?

Zápas mezi domácí Kometou a hostující Energií se přelévá do své druhé poloviny, když karlovarský tým vstřelí důležitý gól. Na 0:3 pro Energii zvyšuje hráč s číslem sedm. David Nosek. Obránce, který prakticky celou svou kariéru spojil se sedmičkou.
„Určitou symboliku pro mě asi má. Nedokážu si představit, že bych hrál s jiným číslem na dresu,“ říká karlovarský obránce.
Mystické číslo kolem nás Podle numerologů je sedmička mystickým číslem. Tvoří základ mnoha důležitých soustav lidské existence OE dnů v týdnu, sloupů moudrosti, smrtelných hříchů, paprsků stvoření, úrovní pekla či barev duhy. Sedm schodů v buddhismu odpovídá ovládnutí času a prostoru, sedm základních čaker v hinduismu označuje vzestup ker od pozemšťanství k božství. Sedmička je číslem Neptuna a pod její vládou mohou lidé leccos vymyslet, ale málokdy dokončit.
Sedmička vládne snům, nikoliv hmotě.
Matematici zase považují sedmičku za ššastné prvočíslo.

David Nosek, 29 let, hokejista

Sedmička provází Davida Noska celou jeho kariéru. S hokejem začal v sedmi letech a už tenkrát měl na dresu číslo sedm. „Nevzpomínám si ale, proč jsem si sedmičku vybral,“ snaží se rozvzpomenout obránce karlovarské Energie. „Asi se mi líbila. Opravdu už nevím,“ pokrčí nakonec rameny.
Sedmičky na dresu se držel i později. Když z Olomouce zamířil do Třince a potom z Třince do Zlína. Smůlu měl jen jednou. V áčku Třince nosil jeho ššastné číslo jiný hráč. „Tak jsem hrál čtyři roky aspoň s číslem 71,“ usměje se.
Po přestupu na západ Čech měl ale štěstí. Ve městě horkých pramenů byl dres s jeho číslem volný. „Kustod se mě zeptal, jaké chci číslo. Rovnou jsem řekl, že sedmičku. A dostal jsem ji,“ dodává.
V letošní sezoně by se rád po základní části umístil do desátého místa. „Pokud to vyjde do první šestky, tedy přímo do play-off , bylo by to skvělé. Ale liga je vyrovnaná, takže náš cíl je desítka. Jdeme zápas od zápasu,“ říká. Poslední vítězná utkání na stadionech soupeřů prý psychice hráčů v mužstvu hodně pomohla. „Teď jen musíme pokračovat. Nasbírat nějaké body k dobru.“

Petr Janáček, 24 let, fotbalista

Stejně jako Michaela i čtyřiadvacetiletý záložník fotbalového týmu 1. FC Karlovy Vary Petr Janáček nosí sedmičku už od dětství. „Když jsem nastupoval do prvního mistrovského zápasu, přiřadili mi číslo sedm. To mi bylo šest let. Od té doby s ní chci hrát, aš jsem v jakémkoliv týmu,“ říká. Ne vždy ale se svým požadavkem pochodí. „V některých mužstvech jsem musel mít jiné číslo, ale v 1. FC Karlovy Vary mi sedmičku přidělili. Cítím se líp, když ji mám na dresu,“ říká.
Odchovanec Sokola Bochov nedá na sedmičku dopustit. „Sedmička pro mě byla vždycky na prvním místě. A pokud zkouším nějaké štěstí s čísly, tak tam nesmí chybět. Sice jsem na ni ještě nikdy nic nevyhrál, ale ono to snad jednou přijde,“ věří ve ššastné číslo.
V již rozehraném ročníku České fotbalové ligy, kde se 1. FC Karlovy Vary pere o body, však šilhá po lepším než 7. místě. „Určitě bychom chtěli skončit do 5. místa. Momentálně se nám sice moc nedaří, ale já doufám, že naše chvíle ještě přijde a že to bude zápas od zápasu lepší,“ dodává.

Michaela Lehutová, 21 let, florbalistka

Sedmička se proplétá životem také Michaele Lehutové, jedenadvacetileté florbalistce karlovarského týmu FB Hurrican. Narodila se v červenci, tedy v sedmém měsíci roku. A se sedmičkou na dresu hraje už od holčičích let.
„Sama jsem si ji vybrala. Mám ji od úplného začátku,“ říká sympatická hráčka, která s florbalem začala na základní škole. „Nebylo to naštěstí jako v některých případech, kdy hráč přijde do týmu a dostane dres, který je zrovna volný,“ dodává s tím, že na šťastnou sedmičku věří. „Jsem pověrčivá po babičce, aš jde o cokoliv,“ přiznává. Letos by chtěla postoupit o soutěž výš. Z druhé do první ligy. „Vstup do sezony se nám sice vůbec nepovedl, ale já věřím, že náš cíl je stále reálný,“ kouká na čísla v tabulce obránkyně Hurikánek.
Třeba jí s postupem poradí i její přítel. Florbalový reprezentant Milan Tomašík z Ostravy. Datum jejich seznámení obsahuje dvojku a pětku, v součtu tedy opět sedmičku. „A to jsem ještě donedávna nevěřila na magii čísel,“ směje se.