Ševci: máme málo práce

Lidé v Písku vyhledávají ševce stále méně. Oprava bot se jim v dnešní době už nevyplatí.

Kristýna Klímová si během tří měsíců zničila podpatky na nových botech. O opravě u ševce ale neuvažuje.

„Podle mě to nemá v dnešní době cenu. Boty nestály zase tolik a oprava se mi nevyplatí. Ani nevím, jestli tu nějaký švec je,“ říká Klímová.

Ševci jsou v Písku tři. A jak sami potvrzují, opravit boty si nechává pořád méně lidí. „Když jsem začínal, měl jsem zaměstnaných sedm ševců a každý opravil zhruba pětatřicet párů bot denně. Teď mám dva a je to tak akorát,“ popisuje Luděk Paukner, který v Písku opravuje boty od roku 1992.

Levné boty a móda

Podle Pauknera může za stále menší počet zákazníků dovoz levnější obuvy z Číny a móda, kterou se řídí hlavně ženy. Boty už se nenosí několik sezon.

„Dražší boty si lidé nechají opravit, ale aby si u bot za čtyřista korun nechali opravit za sedmdesát korun podpatek? To se v nich musí chodit už opravdu dobře, aby do nich investovali,“ přemýšlí švec.

Práce bude do Vánoc

V těchto dnech mají opravny obuvy nejvíce práce. Lidé začali nosit zimní boty a letní před uložením nechávají opravit. „Odhaduji, že práce bude do Vánoc, možná ještě v lednu a pak zakázky začnou klesat. Do března, dubna je pro nás špatné období, pak je zase tak měsíc, dva lepší a v létě, když je sucho a hezky, tak jsme skoro bez práce,“ přiznává Luděk Paukner.

Situaci si vylepšuje tím, že má sběrny obuvy po celém Jihočeském kraji. Boty sváží dvakrát týdně. Opravuje i kabelky, tašky, batohy.

U dámských bot se nejčastěji opravují kramfleky. U pánských bot nejméně vydrží šití. Podrazit boty si v dnešní době nechává málokdo.