Šilhavý: Trenér hráčům ukazuje směr

Nový trenér Jaroslav Šilhavý uhrál na úvod s fotbalisty SK Dynamo České Budějovice bod na hřišti Sparty.

V úterý 13. října mu večer po pohárovém debaklu českobudějovických fotbalistů se Spartou 0:5 zavolal šéf klubu Karel Poborský, jak naloží s jeho nabídkou. Ve středu dopoledne už Jaroslav Šilhavý vedl první trénink. Dostal se do těžké role. Znovu měl proti sobě Spartu Praha a tentokrát putoval na její hřiště. Když odsud v sobotu odjížděl, hřál ho dobrý pocit. S mužstvem uhrál remízu 1:1, která se v současné situaci Jihočechů rovná skoro zázraku. „Je to první krůček v naší cestě,“ říká kouč, který má vytáhnout tým z posledního místa první ligy.

Je bod ze Sparty startem, jaký jste si představoval? Na rovinu říkám, že je to pro mě samotného překvapení. Příjemné překvapení. Po všech těch výsledcích měli hráči sebevědomí na nule, ale patří jim dík za to, že se takhle dokázali zvednout.

Může být tahle remíza pro mužstvo i něco víc, než jen bod do tabulky? Jednoznačně. Každý hráč měl v hlavě ten pohárový debakl a jeli jsme na hřiště Sparty. Soupeř byl v pohodě. Pro naše sebevědomí je tento výsledek důležitý. To roste s výsledky.

U mužstva jste krátce. Co vám ten zápas ukázal? Je toho spousta. Jsou to pozitivní věci jako přístup hráčů. Pak samozřejmě také některé taktické chyby, na kterých budeme pracovat a které budeme odstraňovat. Důležité je, že hráči chtěli svůj výkon zlepšovat a chtěli na sobě pracovat. To je první předpoklad.

V čem se výkon z Letné lišil od předchozích? Vytvořili jsme novou taktiku, která odpovídala tomu, že je Sparta v pohodě. Všichni nám vyčítali, že jsme hráli hodně obranně, ale snažili jsme se prostě uhrát co nejlepší výsledek. S notnou dávkou štěstí jsme to zvládli.

Co jste stihl změnit oproti předcházejícím zápasům? Jsem tady hrozně krátce. Sbírám informace o hráčích a o klubu. Něco jsem viděl na DVD, ale nemůžu říct, že jsem zrovna v tuhle chvíli změnil tohle. Ten výsledek je také dílem hráčů. Trenéři jsou od toho, aby hráčům ukázali nějaký směr a ti ho pak na hřišti realizují.

S jakou vizí jste před hráče předstoupil? Upozornil jsem je na to, že teď je to taky na nich. Já můžu být třeba výborný trenér, ale když hráči nebudou chtít a budou jen slepě poslouchat, je to na nic. Tohle musí být týmová práce. My se jim budeme snažit ukázat nějaký směr, ale pracovat musí oni. Jsou odpovědní klubu, mají tady smlouvy a v neposlední řadě z toho taky chtějí mít nějaký užitek. Ať je to vnitřní sebeuspokojení nebo finanční ocenění.

Pochopili to? Podle toho přístupu a výsledku po prvním zápase z toho mám dobrý pocit.

JAROSLAV ŠILHAVÝ: Rekordman ve startech v první lize se narodil v roce 1961 v Plzni.
Hráčskou kariéru odstartoval v Chotěšově a následovaly kluby ČSAD Plzeň, Škoda Plzeň, RH Cheb, Slavia Praha, Drnovice a Žižkov.
Jako asistent trenéra působil ve Spartě Praha a u reprezentace mužů. Jako hlavní kouč vedl v lize Kladno a Plzeň.