Šimánek veze širé Rusko i jeho horaly

O drsné kráse zapomenutých koutů Ruska a o lidech, kteří tam žijí, bude vyprávět cestovatel Leoš Šimánek

Kopřivnickou tatrou se 150 lahvemi vodky vyrazil na půlroční pouť od Karpat až na Dálný východ cestovatel Leoš Šimánek. S vyprávěním o ní přijede do Liberce a Jablonce poslední únorový víkend už podruhé. „Bude ale o něčem jiném. Zatímco poprvé jsem ukazoval hlavně přírodu, teď budu povídat o lidech,“ říká Šimánek. Na pouť se vydal v květnu 1990. „Vodka byla na úplatky, bez ní bychom se k Bajkalu nedostali,“ vzpomíná Šimánek. Expedice, ve které byli kromě Šimánka jeho budoucí žena Lenka, Ruskem „protřelý“ kamarád Lumír Pecold a pes Koyuk, si povolenou trasu k Bajkalu zaklikatila hned v úvodu. „Voják na hranici nám maršrutku, trasu, vypsal obyčejnou tužkou, tak jsme ji vygumovali a přepsali podle svého,“ poznamenal Šimánek. Díky tomu se dostali do míst rozpadajícího se Sovětského svazu, kam cizinci nikdy nesměli.
„To víte, perestrojka, říkali jsme užaslým milicionářům, kteří nás zastavovali,“ dodal Šimánek. Pouť vedla přes nedozírné lány Ukrajiny a krymské pobřeží na Kavkaz údolím řeky Zelenčuku, přes pohoří Altaj k prameni řeky Zeravšan. Tam se setkali s původními obyvateli horaly. „Pomohli nám opravit strženou cestu nad srázem a pak nás pozvali k sobě. Dozvěděli jsme se, že se do hor vrátili teprve nedávno. Za Stalina jejich prarodiče nahnali na auta a odvezli do nížiny kolem řeky Syrdarji. Museli dřít na bavlníkových plantážích jako otroci. Domů mohli až po nástupu Gorbačova. Obnovovali terasovitá políčka a chalupy z vepřovice,“ popsal Šimánek. Žijí skromně, ale jsou nesmírně pohostinní. „Krmili nás skopovým plavem a lepjoškami. To jsou chlebové placky, které se syrové připlácnou na vnitřek pece. Když spadnou, jsou upečené,“ vzpomíná cestovatel.
Nejsilnější zážitek z jezera Bajkalu, které bylo cílem putování? „Strašná bouře, když jsme přeplouvali. Málem jsme šli ke dnu i s Lenkou a jejím pětiletým synem, který se k nám v Irkutsku připojil,“ vzpomíná Šimánek. Ale stálo to za to. „V zapadlých koutech ohromného Ruska jsme našli to, co jsme hledali. Nezničenou přírodu i přátelské a šťastné lidi, a o tom budu vyprávět,“ končí Šimánek.

KAM NA ŠIMÁNKA

TURNOV

Bio Ráj, Žižkova 1276, ne – 21.2. 15.00 a 19.00, po – 22.2. 19.00

JABLONEC n. N.

Eurocentrum, Jiráskova 7, so – 27.2. 18.00

LIBEREC

Koloseum, tř. Generála Svobody – 83/47, ne – 28.2. 15.00 a 19.00