Slovenka, která ukázala talent i odhalená záda

Stačilo půl roku a ze Slovenky Martiny Viestové je jedna z nejvýraznějších postav olomouckého ženského volejbalu.

Na originální začátek svého angažmá v týmu olomouckých volejbalistek Slovenka Martina Viestová nikdy nezapomene. Do extraligového týmu zapadla loni v září skvěle i proto, že se hned v úvodu sezony svlékla do naha. Když v kabině poprvé padl návrh, že by kalendář pro rok 2011 mohly zdobit akty hráček, Viestová zprvu nevěřila svým uším.

„Za pár dní ale oznámila kapitánka Veronika Gregorová, že už je to hotová věc. Řekla jsem jen: No to si děláte srandu. Nejdříve jsem byla proti, nechtěla jsem se nějak ukazovat. Ale přesvědčil mě záměr poslat výtěžek z prodeje na oddělení dětské hemato-onkologie. Stejně jsem ale trvala na tom, že odhalím maximálně tak záda. Jsem v tomhle asi trochu konzervativní,“ říká Viestová.
Pro šestadvacetiletou rodačku z Popradu je volejbal rodinným sportem. „Ze začátku mě trénovala maminka Jaroslava, pak následovalo pět let na sportovním gymnáziu v Bratislavě. Při studiích na vysoké škole jsem vystřídala oddíly v Bratislavě, Frýdku-Místku, Pezinku a Senici. Chtěla jsem zkoušet něco nového, jiného. Sportovec musí počítat s tím, že bude pendlovat mezi kluby a městy,“ uvědomuje si volejbalistka.

Teď už je 184 centimetrů vysoká nahrávačka v týmu SK UP jako doma, ale začátky pro ni nevypadaly jednoduše. A to nejen kvůli „hambatému“ kalendáři. „Naskočila jsem do rozběhnuté přípravy, do sehraného kolektivu. Holky mě ale velmi dobře přijaly. Hodně mi v tom pomohl i turnaj v Bělorusku, kde jsem byla s týmem týden pohromadě,“ vypráví Viestová.
Trenér Jiří Teplý je po půl roce s posilou maximálně spokojený. „Martina se výborně adaptovala. Je to profesionálka a výrazná osobnost, která navíc do týmu přinesla zkušenosti z předchozích angažmá,“ oceňuje Teplý.

Na obdivování dominant Olomouce slovenskou volejbalistku moc neužije. „Jsem takový domácký typ. Mám ráda klid, po tréninku jdu domů a relaxuju buď u internetu, nebo u dobré knihy,“ popisuje Viestová svůj odpočinek.
Týmu teď chce hlavně pomoci ke splnění základního cíle: skončit po základní části extraligy na prvním místě. „Letos je soutěž velmi vyrovnaná. Myslím si, že se držíme dobře, ale může rozhodnout i malé zaváhání. Družstvo musí bojovat o body a jít naplno do každého zápasu,“ burcuje Viestová.