Smetanová: Nejlepší dětská lékařka

Kdo patří k největším osobnostem Karviné? Vítěz čtenářské ankety Josef Adámek vybral dětskou lékařku Helenu Smetanovou.

Obětavá, hodná, nápomocná. Člověk, který miluje svou práci. Takovými superlativy hovoří lidé z nejbližšího okolí Heleny Smetanové. Ta pracuje jako dětská lékařka v Karviné již třicet let. „Helenka je skvělá přítelkyně. Kamarád, kterého poznáte v nouzi. Nikdy nepodrazí, pomůže a kvůli jiným by se rozdala,“ říká o ní její dlouholetá kamarádka Barbara Widenková.
Helena Smetanová se narodila na Slovensku, u maďarských hranic. Před příchodem do Karviné pracovala na infekčním oddělení v Liptovském Mikuláši, kde se taky seznámila se svým budoucím manželem. „Můj muž studoval v Mikuláši na Vysoké škole vojenské. Po studiu dostal nabídku pracovat v Plzni nebo v Karviné. Jelikož pochází z Vrbna pod Pradědem, které je od Karviné vzdálené nějakých sto kilometrů, rozhodli jsme se pro Karvinou,“ vzpomíná na svůj příchod do tehdy hornického města dětská lékařka Smetanová.

Do Karviné se jí nechtělo

Z první návštěvy Karviné neměla hezký pocit a cestou na Slovensku si ve vlaku i pobrečela. „Ve své ordinaci v Mikuláši jsem se každé ráno dívala na východ slunce nad Západními Tatrami. V Karviné kdysi byly samé haldy, kaliště a město bylo smutné a šedé. Říkala jsem si, panebože tady já přece nemůžu žít a pracovat. Ale vidíte, jsem tu dodnes. Karviná se změnila od té doby hodně k lepšímu a všude přece žijí lidé, se kterými se dá vyjít,“ říká s úsměvem Smetanová. K práci lékařky ji přivedla těžká nemoc babičky. „Když byla nemocná, říkala jsem jí, že až vyrostu, budu doktorka a vyléčím ji,“ říká Smetanová.
Při lékařské atestaci si prošla infekčním oddělením a chirurgií a až při zástupu zdravotní sestry na dětském oddělení si řekla, že se zaměří na studium medicíny a dětského lékařství. „Dnes bych se asi rozhodla stejně,“ dodává Smetanová. V ordinaci jí po boku asistuje zdravotní sestra, celkem třináctá v její praxi. Zdá se, že pro obě je třináctka šťastným číslem. „Děláme spolu už čtyřiadvacet let, jsme už skoro jako rodina. O Helence můžu říct, že je hodně obětavá a hodná. Vážím si na ní toho, že přes ohledy na rodiče, protože lidé jsou různí, je u ní na prvním místě dítě. Ona prostě udělá všechno proto, a mnohdy i hodně navíc, aby nemocnému dítěti pomohla. Jsme spolu už dlouho a ledacos se v našich životech stalo. Když jsem měla problémy a mé děti byly malé, vždy jsem našla tady v našem zdravotním středisku zázemí a oporu. V Helence a v naší práci. Ona je ta hodnější a já spíše trochu výbušnější, ale klape nám to dodneška,“ vypráví zdravotní sestra Milada Mucinová. Chválou nešetří ani rodiče malých pacientů na webových stránkách Známý lékař.cz. „Je to nejlepší lékařka, kterou jsem kdy potkala. Vstřícná, laskavá, má zájem, nic nezanedbá a doporučuje stále nové formy léčení. V nejhorší chvíli mého života mi byla velkou oporou a povzbuzením,“ píše jedna z pisatelek. Manžel lékařky k tomu dodává. „Moje žena je pracovitá, ráda všem pomůže. Jen kdyby taky někdy přišla domů včas,“ říká František Smetana.

Pomáhá chudým dětem

O tom, že lidé nejsou doktorce Smetanové lhostejní, svědčí i její další skutek. Loňské poplatky, které se ve zdravotnictví vybíraly, poslala chudým dětem v rozvojových zemích. „Víte, já o tom nerada mluvím. Je to moje věc. S vybíráním poplatků jsem nesouhlasila. A pak jsem uvažovala co s penězi, které jsem vybrat od rodičů musela. Při své návštěvě Nepálu jsem se setkala s dětmi, které byly hodně nemocné, chudé nebo bez rodiny. Tak jsem si řekla, že i když těch peněz není moc, tak právě těmto dětem hodně pomůžou,“ vysvětlila Smetanová. Lékařka spolupracuje s nadací Dítě a ovzduší. Jezdí s dětmi na zájezdy jako zdravotní dozor, bez nároku na honorář.