Šok u mistra ligy: odchází Kusý

Manažer pardubického hokejového klubu Zbyněk Kusý po dvaadvaceti letech odchází. Jeho úlohu převezme Ondřej Šebek .

Pro mnohé to byl šok. Pár dní po zisku mistrovského titulu se z kanceláří pardubického hokejového klubu rozletěla do světa zpráva o tom, že končí manažer Zbyněk Kusý. Postava, která byla s pardubickým hokejem spjatá jako žádná jiná. O chod klubu a přísun peněz se staral dlouhých dvaadvacet let.

Zpráva to byla o to překvapivější, že přišla po nejúspěšnějším období v historii klubu. Pardubice za posledních deset let získaly třikrát titul, dvakrát byly druhé a jednou třetí. „Kdyby to bylo po neúspěšné sezoně, asi by se mi odcházelo hůř. Myslím, že se nemám za co stydět,“ tvrdil Kusý.

Ten se s majoritním vlastníkem klubu Romanem Šmidberským nedohodl na prodloužení vzájemné spolupráce. „Vždycky jsem měl smlouvu jen na rok a tentokrát jsme ji prostě neprodloužili. Nedohodli jsme se na společné budoucnosti, nic víc v tom nehledejte,“ uvedl Kusý.

Přesto jej konec v pardubickém klubu překvapil. Jeho funkci nyní převezme Ondřej Šebek. „Respektuji sportovní úspěchy, které pardubický hokej pod vedením Zbyňka Kusého dosáhl a znovu mu za ně i v této chvíli chci poděkovat,“ uvedl většinový akcionář HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Roman Šmidberský v tiskovém prohlášení.

Adekvátní náhrada?

Kusý nebyl úspěšným manažerem jen na klubovém poli. Jako manažer české reprezentace byl také u jejího nejlepšího období v historii. Radoval se z olympijského zlata z Nagana a tří titulů mistrů světa. Nový manažer Šebek bude mít laťku nastavenou hodně vysoko. „Jsem přesvědčen o tom, že Ondřej Šebek, který pardubický hokej detailně zná a ve sportovním prostředí se pohybuje již řadu let, je zárukou dalšího úspěšného rozvoje pardubického hokejového klubu,“ uvedl Šmidberský.

Čtyřicetiletý Šebek už v pardubickém klubu působil na pozici obchodního manažera. Nyní bude generálním manažerem. „Mám nějakou představu, jak by měl klub fungovat. Nejdřív ji ale představím akcionářům. Jde o to, že jednotliví lidé ve vedení by měli mít větší kompetence i větší zodpovědnost než dosud,“ uvedl krátce po svém jmenování do funkce Šebek.

Změny by se neměly dotknout chodu extraligového týmu. Trenéry i pro příští sezonu zůstávají Pavel Hynek a Ladislav Lubina, kteří už během play-off podepsali nové smlouvy. Kádr se ale nevyhne odchodům a příchodům.

Nejcitelnější ztrátou budou útoční parťáci Petr Koukal a Jan Kolář. Ti po dlouhých letech v pardubickém dresu mění působiště, zlákala je KHL a nabídka Nižněkamsku. „Bude těžké je nahradit po hokejové stránce. Ale stejně obtížné je nahradit je i v kabině. Na druhou stranu, jsou tady hráči, kteří by jejich vedoucí úlohu měli převzít,“ uvedl trenér Hynek.

V souvislosti s posilami už padlo jméno Pavla Brendla. Zkušený útočník je nyní bez angažmá a v Pardubicích v uplynulé sezoně krátce působil. „Zatím je brzo na nějaká konkrétní jména. Máme samozřejmě nějaké představy, ale záleží také na tom, jestli se klub s hráči dohodne nebo ne,“ podotkl Hynek. Zatím jedinou potvrzenou posilou je tak obránce Jiří Vašíček, který ve finálovém boji stál na straně brněnské Komety.