Soupeři? Trpaslíci i těžké váhy

Viktorii čeká los Ligy mistrů. V osudí druhého předkola jsou i fotbaloví trpaslíci, další level ale už slabší soupeře nenabídne.

Jen pár dní zbývá do losování (20. 6.), které rozhýbe nový ročník Champions League. Český mistr musí kvůli nízkému národnímu i klubovému koeficientu bojovat o hlavní soutěž již v předkolech. Účast v základních skupinách má zajištěno dvaadvacet klubů, o zbývajících deset míst se poperou ve dvou zcela oddělených kvalifikacích mistři z fotbalově slabších zemí a týmy z fotbalových velmocí, které skončily v tabulce těsně pod vrcholem. Díky tomuto systému nemůže Viktoria narazit v předkolech na londýnský Arsenal, mnichovský Bayern nebo třeba francouzský Lyon. „To je pro Plzeň velkou výhodou,“ myslí si bookmaker sázkové kanceláře Pavel Štverák. Obě části vynesou až k základním skupinám po pěti klubech. Viktoria startuje v tzv. kvalifikaci šampionů, o nejlepších pět fleků si to rozdá celkem devětatřicet mužstev.

V prvním předkole narazí na sebe čtyři trpaslíci z nejslabších zemí, do druhého předkola vstoupí čtyřiatřicet týmů. Plzeňští fotbalisté budou v této části nasazení, ze sedmnácti možných soupeřů vypadá nejexotičtěji Tobol Konstanaj. Jen informace pro skalní fandy: cesta do tohoto kazašského města by autem trvala čtyři dny a třináct hodin, vzdálenost z Plzně totiž měří 8 988 kilometrů! Soupeři? Trpaslíci i těžké váhy Příjemnější cesta by určitě čekala partu kolem kapitána Horvátha při vylosování Videotonu FC, maďarský mistr ze Szekesfeherváru by byl rozhodně nejbližším soupeřem z celé nabídky. „Ale právě Videoton by byl patrně nejtěžším možným soupeřem. Nepříjemný by byl i kazašský Tobol, ten by mohl nepříjemně kousat, podobně jako Baku. Vždyť loňský mistr Azerbajdžanu vyřadil loni Wislu Krakov. Naopak nejpříjemnější by byly určitě celky postupující z prvního předkola,“ hodnotí potenciální soupeře Viktorie bookmaker. To znamená úspěšnější ze souboje mistrů ze zemí fotbalových trpaslíků – Lucemburska, Andorry, Malty a San Marina. „Tyhle týmy jsou odhadem na úrovni naší divize nebo ČFL,“ říká Štverák. Průšvih?

Rangers, Kodaň Ve třetím předkole se k sedmnácti postupujícím připojí skotští Glasgow Rangers, dánská FC Kodaň a belgický Genk. Viktoria, pokud postoupí, bude při určování deseti dvojic v nenasazené polovině. A zatímco v druhém předkole bude Plzeň při jakémkoliv losu favoritem, v osudí další části na ní bude čekat deset týmů na úrovni. Kromě skotského a dánského mistra mohou narazit třeba na izraelský Maccabi Haifa, se kterým změří síly v přípravě na konci června. Soupeřem se může stát také norský Rosenborg či Partizan Bělehrad.

„Rangers nebo Kodaň – to by byl průšvih. Ale v této desítce už není slabý tým. Ještě nejpřijatelnější by byl polský Krakov nebo rakouský Sturm Graz. Šance Viktorky na postup do čtvrtého předkola odhaduju tak čtyřicet na šedesát,“ dodává zkušený bookmaker. Deset postupujících se pak utká ve čtvrtém předkole. Pět úspěšnějších z dvoutkání postoupí přímo do základní skupiny Ligy mistrů, poražení budou zařazeni do skupin Evropské ligy. Ale do Evropské ligy mohou proklouznout i poražení ze třetího předkola Champions League.