Španělský realitní trh prochází krizí

Vysoké ceny a malý zájem Španělů o nové byty či rodinné domy. Tak lze v současné době charakterizovat španělský realitní trh. Podle realitní makléřky, specializující se právě na tuto jihoevropskou oblast, Markéty Mikulové se ale už blýská na lepší časy.

Čech toužící po nemovitosti ve Španělsku by si měl dát podle jejích slov pozor především na možné zadlužení objektu.

Jak byste charakterizovala španělský trh s nemovitostmi, jaká jsou jeho specifika ve srovnání třeba s českým trhem?

Španělský trh nemovitostí je v momentální krizi, kterou bych mohla dlouze číslit v procentech, podle údajů, které se neustále v této době aktualizují. Ovšem všeobecně se ve Španělsku předpokládá, že trh by se měl začít stabilizovat v průběhu roku 2009. Srovnávat český trh se španělským se nyní opravdu nedá. Trh s nemovitostmi se pohybuje v cyklech a ve Španělsku nyní chybí kupní síla. Ceny jsou vysoké a nikdo nechce prodávat pod cenou, banky jsou zdrženlivé v udělování hypoték, takže se vlastně čeká, co bude dál.

Jaké jsou zásadní změny v legislativě upravující španělský trh nemovitostí ve srovnání s ČR?

Španělsko má za sebou velké zkušenosti s aplikací zákonů a norem týkajících se nemovitostí, bohužel také s jejich porušovaním, o kterých svědčí slavné justiční kauzy, například Marbella. Co bych asi nejvíce vnímala jako rozdíl mezi českou a španělskou legislativou, tak nejspíš figuru notáře a registr nemovitostí, který v Česku neexistuje. Tyto dvě instituce spolu souvisí. Notář kontroluje náležitosti kupních smluv, které se potom zapisují na registru nemovitostí jako takzvané veřejné listiny, jež jsou všem dostupné. Registrovat není povinné, ale z hlediska majetkopravního tato instituce ochraňuje majitele před jakoukoli možnou spekulací proti jeho majetku. Notář vlastně tvoří kupní smlouvu podle zakonných odstavců a ověřuje kromě bežných dat, adres a jmen také cenu nemovitosti, aby nedocházelo k jejímu úmyslnému snižovaní. To je opravdu přísně hlídané hlavně u novostaveb a je to pochopitelně kvůli daním z dané transakce.

V Česku je jednoznačným trendem posun od nájemního bydlení k vlastnímu. Jak to funguje ve Španělsku?

To je velmi zajímavé téma a hodně vysvětlí sled událostí a vlastně celý vývoj stavební činnosti ve Španělsku. Souvisí to s mladou generací. I když mladá generace už posunula horní věkovou hranici na hodně po třicítce. Tady musíme chápat také rodinnou záležitost. Početné rodiny sedmdesátých a osmdesatých let totiž mají za následek generaci, která nevlastní, ale bydlí v nájmu. Dokonce vyšla nová normativa, podle které se za určitých regulí přispívá 200 euro na bytovou jednotku měsíčně mladým pracujícím a osamostatněným nájemníkům na nájem. Dále je připravován projekt výstavby socialních bytů pro takzvan,,mileuristas‘‘, což je výraz pro zaměstnané s příjmy kolem tisíce euro. Sociální byty (V. P. O.) budou na pronájem nebo na prodej do vlastnictví. Vláda také chce skoupit již postavené byty od soukromých stavebních firem a zařadit je k ostatním sociálním bytům.

Jaké byty a domy se ve Španělsku nejlépe prodávají, je tam hodně nových projektů?

Navazuji na předešlou otázku, kromě V. P. O. jsou to byty, domy, které mají nízké poplatky na správu (comunidad). Před 20 lety bylo ve výstavbách velmi žádané a prestižní mít v činžovním domě recepci nebo domovníka. Vily se stavěly v oplocených komplexech s bazény, tenisovými kurty atd. Poplatky za správu a údržbu se ale rok od roku šplhaly nahoru spolu s inflací. Tak o tyto výstavby už není pro běžné bydlení zájem. Tento luxus je viděn u hotelových komplexů na pobřeží Španělska a na ostrovech pro turistické účely.

Jaké jsou ve Španělsku nejpoptávanější lokality z hlediska bydlení?

Samozřejmě bydlení je ideální v blízkosti pracovních příležitostí, ale všichni Španělé nemůžou bydlet v Madridu nebo v Barceloně. Dnes lidé vyžadují k bydlení prostor, avšak i ve Španělsku si ho dnes může málokdo dovolit. Podle letošních statistik nejprodávanější regiony jsou La Rioja a Cantabria.

Existuje ve Španělsku také systém hypoték?

Bez hypoték se dnešní realitní transakce téměř neobejdou. V zásadě je to stejné jako v Česku, až na některé detaily charakteru služeb. V Česku se (podle nejnovějších informací) ruší malé pobočky bank, a naopak ve Španělsku se otvírají nové. Řádově mají pobočky jen ředitele a dva nebo více pracovníků, ale služby jsou tím více osobní. Vidíte svému bankéři do očí. Přestože nerozhoduje sám a vše si nechává přehodnotit z centrální kanceláře banky.

Jak vysoké nájemné se platí ve velkých španělských městech?

Jaký je zájem Čechů o nákup nemovitosti ve Španělsku, o jaké nemovitosti mají Češi zájem?

Nějvětší zájem o koupi, a tedy i související konzultace, mám před létem a pak v jeho průběhu. V posledních letech se pozornost investorů a ostatních kupujících nasměrovala k zemím jako Bulharsko, Chorvatsko atd. Opravdu tyto nabídky byly lákavé, ale na to mohu jen podotknout, že v Evropě nenajdete celoročně lepší počasí než ve Španělsku a konkrétně na Kanárských ostrovech, kde mám tu výhodu žít a pracovat já. Tato kupní pozornost se zase do Španělska vrací, vzhledem k momentalním sníženým cenám a opravdu lákavým nabídkám také pro větší investory.

Na co by si Češi měli dát největší pozor při koupi nemovitosti ve Španělsku?

Při koupi doporučuji, aby kupující trval na důkazu, že nemovitost nemá dluhy, a to ani za nezaplacený odpad na obecním úřadě, natož případné finační postihy, které mohou být vázány na nemovitost.