Spartu zrušte, stadion zbourejte

Režisér Jiří Strach komentuje pokutu pro fotbalovou Spartu i další události týdne.

Prezident bez titulu

Na dalšího evropského politika prasklo, že opsal doktorskou práci. Maďarský prezident Pál Schmitt za to vzápětí přišel o doktorský titul. Protože 180 stránek z 250 okopíroval. „Ruku na srdce: kdo z nás někdy ve škole neopisoval, že jo. Pořád těch zbylých sedmdesát stránek napsal sám. A to bych viděl jako pozitivum,“ přemítá s lotrandovským úsměvem režisér a herec Jiří Strach.

Myšlenku rozvíjí dál. „Podívejte, je to sportovec, vyhrál dvě zlaté na olympiádě, šermíř, pořád trénoval, neměl na studium čas. No, a když dotrénoval, řekl si, že by byl rád také intelektuálem. Myslím, že by to kvůli dobrým sousedským vztahům měla vyřešit slovenská Universita Komenského a hned mu udělit doktorát honoris causa. Ať si je tím doktorem, když si to tak přál. Hlavně ať proboha neléčí!“ myslí si režisér.

Důchodci do ulic

Velkou demonstraci proti vládním škrtům svolávají na středu 30. května do Prahy důchodci. Do ulic vyjdou staří lidé vůbec poprvé v historii. Protesty chtějí donutit vládu, aby neměnila systém výpočtu penzí.

Na tuhle demonstraci se Jiří Strach chce jít podívat na vlastní oči. „Jestli senioři nejsou srabi, vezmou to tu z gruntu. Jak při zasedání měnového fondu. Když půjdou z Wilsoňáku, ať rovnou rozmlátěj McDonalds na Václaváku. Pak ať se poperou s anarchistama, hned potom ať dají do držky neonacistům a nakonec by se mohli pustit do policajtů. Škoda, že nemůžou zmasit i bolševiky, to by se totiž asi dost porvali mezi sebou. Povinná výbava do vlaku: hole, berle a Molotovovy koktejly. A vezměte tu Prahu jak nálet na Drážďany. Ať je konečně nějaká psina. Fandím vám,“ říká rozhodně.

Bourající lobbista

Policie předala lobbistovi Romanu Janouškovi obvinění za těžké ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to může jít až na deset let do vězení. Janoušek v opilosti naboural, zranil ženu a od nehody ujel. Policie ho dopadla a po výslechu propustila. Proč ho neumístila v cele předběžného zadržení a neobvinila hned, je předmětem kritiky.

„Policie zřejmě dostala nabídku, která se nedala odmítnout,“ myslí si Jiří Strach. „Jinak souhlasím s prezidentem, že odposlechy jsou fakt svinstvo. Při představě, že by někdo odposlouchával moje telefonáty třeba s Vojtou Dykem a otiskl je v novinách, vylezu z toho jako král všech homosexuálů. Ale přejet paní, notabene Porschem Cayenne, to je už fakt over. Ten lak vem čert, ale co proboha ta paní…?!“ kroutí hlavou štíhlý režisér.

Daně porostou

V Česku by měl vzniknout Úřad pro veřejný dohled nad hospodařením politických stran. Jeho fungování by mělo ročně vyjít na osmnáct milionů korun. Jeho předseda má mít plat 160 tisíc korun hrubého měsíčně.

„To je ještě v poho. Až vznikne Úřad pro veřejný dohled nad hospodařením Úřadu veřejného dohledu, který dohlíží nad Veřejným úřadem dohledu pro hospodaření Úřadu, který má dohlížet na správné hospodaření Úřadu nad úřadem dohlížitelů všech Úřadů, které dohlížejí na správné kontrolování Úřadu pro veřejný dohled nad hospodařením politických stran, to bude teprve to správné Jistě, pane ministře! A to stošéďo někomu přejme, nejsme přece závistiví Češi,“ horlí Strach a ptá se, kde jsou k mání přihlášky do výběrového řízení. Rád by si ji podal.

Hlídač stran

Ekonomičtí ministři se shodli, že by daň z příjmu fyzických osob měla vzrůst ze současných patnácti na šestnáct procent ze superhrubé mzdy, a to od roku 2013.

Tahle zpráva nechává představitele mladého loupežníka Lotranda úplně v klidu. „Podívejte: teď patnáct procent odevzdám státu, pětaosmdesát procent manželce. Takhle prostě žena dostane jen čtyřiaosmdesát procent a nekoupí si jedny boty. No bóže! Beztak už je nemáme kam dávat. Kdyby si každá manželka ročně odepřela jedny boty, byl by náš stát bohatší než Švýcarsko! A to nemluvím o kabelkách a kadeřníkovi,“ myslí si filmař.

Týraná zvířata

Farmář Josef Kazda ze Staňkova na Domažlicku přišel o svá zvířata, která léta týral hladem. Šestnáct krav, z nichž některé se sotva držely na nohou, bylo předmětem dražby kvůli exekuci jeho majetku. Zemědělec dlužil desítky tisíc korun na pokutách za porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání.

„Tak teď přestávám vtipkovat, protože týrat zvířata, která se nemohou bránit, je fakt svinstvo,“ přechází Strach do vážného tónu.

„Pepíka ze Staňkova exekuce nezmění ani nepolepší, takoví lidé evidentně trpí nějakou duševní chorobou a patří do blázince,“ prohlašuje.

Pokuta za světlici

Fotbalová Sparta zaplatí za dělobuchy při ligovém utkání s Ostravou pokutu dvě stě tisíc korun a má podmínečně uzavřený stadion. Rozhodla o tom disciplinární komise.

„Jako slávista to považuji za velmi neobjektivní rozhodnutí,“ tvrdí režisér. „Komise měla být mnohem ostřejší. Spartě bych dal pokutu tak dvě stě milionů korun a stadion nejen podmínečně uzavřel, ale pro jistotu rovnou zboural. A vůbec, celej ten rudej moloch bych zakázal zákonem! Ale to víte, takové spravedlivé opatření v zemi plné sparťanů těžko projde. Samozřejmě kecám. Kdyby nebylo Sparty, ochudil bych se o tu radost, že je jednou za deset let porazíme v derby… Možná,“ uzavírá Strach.