Špičkové tréninkové středisko? Zbývá sehnat 250 milionů

Tábor plánuje sportovní areál, který nebude mít v Čechách konkurenci. Ve hře je i zahraniční investor.

Tábor by mohl mezi sportovci po celé České republice rezonovat stejně jako Nymburk. Už několik let je v plánu přestavba plaveckého a části atletického stadionu. Komplex nabízí zlepšení současných podmínek místním, ale přitáhne zájem dalších klubů. Některé z nich už teď jezdí do města na přípravná soustředění.
Tělovýchovná zařízení města Tábora si nechala zpracovat detailní studii. Mohou počítat i s prodloužením územního rozhodnutí. Klíčovou otázkou ale je, kde na stavbu získat peníze. Jedná se o 250 milionů korun. „Tuhle myšlenku rozhodně podporuji. Jde o to najít způsob, jak ji uvést v život. Ať už to bude třeba pomocí soukromého kapitálu, nebo jinak,“ říká starosta Jiří Fišer.
Otálení však může znamenat zbytečně vyhozené náklady na provoz starého plaveckého stadionu. Na to poukazuje jednatel Tělovýchovných zařízení Michal Véle. „Když plavecký stadion necháme být, vyžádá si v dalších třech až čtyřech letech dalších čtyřicet milionů, jenom abychom udrželi jeho provoz,“ vysvětluje.
Ukazuje přitom studii, která garantuje návratnost celé stavby do patnácti let od otevření. Souhlasí, že sehnat vhodného a silného partnera je ideálním řešením. Přestavba obou stadionů by trvala zhruba rok. „Před bazénem je naplánovaný hotel, který pojme dva autobusy. Stává se mi, že často musím žádosti o soustředění klubů odjinud odmítat. Tlačí se sem ale i ty zahraniční. Z Francie, Itálie, Německa. V nové budově by našly zázemí obchody, rehabilitace, masáže. Počítám se ziskem minimálně jednoho milionu ročně,“ dodává Véle.
Nový areál by podle něho měl být zajímavý i pro sportovně založené rekreanty. Hned vedle je rybník Jordán a do města je to pět minut chůze. Ve vnitřním bazénu přibudou tobogany, jeden s dopadem do venkovního vyhřívaného bazénku. Správné načasování stavby by nemuselo omezit ani zimní provoz. Proto je vhodné začít na jaře.
Dostavba se také týká proměny atletického stadionu. Místo zchátralé tělocvičny je v projektu zakreslená víceúčelová hala s povrchem vhodným i pro ostatní sporty. Na ni navazuje tunel s tartanovou dráhou. Propojení mezi bazénem a atletickým křídlem zajišťuje prosklená kostka.
„Umožnilo by nám to lepší sladění tréninků jednotlivých disciplín. Teď jezdíme trénovat do Prahy nebo Nymburka, protože současné podmínky jsou v zimě omezené. Usnadnilo by to pořádání velkých závodů, které jsou i reklamou a přitáhnou sportovce v přípravném období na soustředění,“ uvažuje trenér atletického oddílu David Bor.
Ten pomáhá také ve shánění investora. Je v kontaktu s bývalým atletem Lubošem Dvořákem, který nabídl eventuální zprostředkování peněz ze zahraničí. Projekt tak bude přeložený do angličtiny. „Člověk se musí snažit všemi směry a dokázat nadchnout lidi, kteří by jinak ani o takové investici neuvažovali,“ myslí si Bor.