Čeští tenisté se udrželi mezi světovou elitou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Vadim Ghirda

Čeští tenisoví reprezentantni zvládli baráž Davis Cupu. V utkání o udržení ve Světové skupině rozhodli o vítězství v Rumunsku už v sobotu, když ve čtyřhře získali rozhodující třetí bod.

I přes zdravotní problémy do zápasu nastoupili Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, dva nejlepší čeští hráči posledních let a strůjci daviscupových úspěchů v předchozích dvou sezonách: český tým hrál finále a o rok později semifinále této týmové soutěže. Berdych ani Štěpánek nedali soupeřům šanci. Jednoznačně ovládli páteční dvouhry a ve stejném výkonu pokračovali i ve čtyřhře.

Zvládli tak těžkou situaci, do níž se dostali kvůli přeprohře v prvním kole, kde české hráče zaskočil Kazachstán. Přístup obou hráčů pochválil kapitán Jaroslav Navrátil. „Chtěl bych jim poděkovat. Je vynikající, že se dali po těch problémech dohromady a hráli,“ citovala Navrátila ČTK. Navrátil i oba hráči považovali výhru v Rumunsku za splněnou povinnost. Podle nich český tým patří na vyšší pozice, jak dokázal loni a předloni. Berdych i Štěpánek slíbili, že budou reprezentovat i příští rok.

Podle Navrátila ale čeká všechny tenisty velice náročný rok. Nabitý program ještě rozšíří olympijské hry. „Vypadá to, že se zase všichni sejdeme a zkusíme opět něco uhrát. Hráče ale čeká kvůli olympiádě termínové peklo, tak doufám, že budou všichni zdraví,“ uvedl Navrátil.

Účast ve Světové skupině si kromě českého týmu zajistili ještě Italové, Japonci, Rakušané a Chorvaté. Sestoupily Chile, Indie, Jihoafrická republika a Belgie.

Kromě baráže bylo na programu i semifinále Davis Cupu. Do finále postoupilo Španělsko, které přehrálo Francii. Ve finále se utká s vítězem zápasu Srbsko – Argentina. Jejich duel skončil po uzávěrce vydání.