Staň se mistrem, Titánem i Žel ezným, lákají sportovní kluby

Na cestu, kterou se vydaly jejich sportovní idoly, mohou nyní vyrazit malí i velcí Liberečané. Kluby přibírají nové členy.

Oštěpařka Barbora Špotáková, hokejista a bývalý hráč NHL Petr Nedvěd, česká hvězda trampolíny Zita Frydrychová nebo prvoligový hráč fotbalového Slovanu Michal Zeman. Všichni mají jedno společné. Vzešli z libereckých a jabloneckých sportovních klubů. A právě ty nyní přijímají nové členy. Šanci dostane každý. A vybrat si může z celé řady sportů.

Příležitost pro tygřata

Pětileté až sedmileté děti mají nyní možnost stát se někdy v budoucnu hokejovými mistry. „Přijímáme celoročně a právě nyní hledáme chlapce i dívky ročníků 2003 až 2006,“ říká mluvčí Tygrů Jan Rachota. Přijít ale mohou i školkové děti. „S bruslením je třeba začít včas,“ tvrdí trenéři.
Nejmladší hráči od školky do druhé třídy trénují od září do března někdy do poloviny dubna třikrát týdně na ledě, jednou v bazénu. Jednou týdně mají kluci a děvčata tělocvičnu. „Tam cvičí kromě her s vyškolenou trenérkou i nápravná cvičení. Snažíme se předcházet jednostrannému zatížení už od počátku,“ upřesnil Rachota. Po ledě přijde na řadu suchá příprava. Děti se dvakrát týdně učí formou her skákat se švihadlem i bez něj, běhat, házet, cvičit s tyčemi.
Rozhodnou-li se rodiče, že své děti přihlásí, mohou přijít na jakýkoli trénink. „Až do třetí třídy mají tygříci hokejovou výstroj zdarma. Do konce druhé třídy neplatí příspěvky a navíc mohou chodit zdarma na domácí zápasy Bílých Tygrů,“ dodal Rachota.
Více informací se lidé dozvědí na telefonu u trenéra Jana Daňka 737 262 488 nebo na www.hcbilitygri.cz.

Staň se Titánem

Sport s kombinací tvrdosti, rychlosti a inteligence. Tak nazývají americký fotbal členové nedávno založeného sportovního klubu Titans. I oni stále lákají nové členy. Na rozdíl od jiných klubů s dlouholetou tradicí teď potřebují doplnit hlavně seniorský kádr nad osmnáct let.
„V příštím roce bychom chtěli založit juniorský tým pro hráče ve věku čtrnáct až sedmnáct let. Pro ty nejmenší bychom chtěli do budoucna vytvořit tým flag footballu. To je bezkontaktní forma amerického fotbalu, kde si hráči strhávají vlaječky, které mají připevněné na opasku. V létě bude liga flag footballu pro dospělé, která může posloužit k popularizaci tohoto sportu a nalákat nové mladé příznivce do budoucího týmu,“ informuje manažer Liberec Titans Jakub Jirgle.
„Zatím je nemáme, protože školy nejsou ochotné s námi spolupracovat. A klub prozatím nemá peníze, aby týmu flag footballu mohl zajistit trvalé zázemí,“ dodal Jirgle.
www.titansliberec.cz/

S holí a děravým míčkem

Liberecký florbalový klub FCB přijímá do všech svých družstev od přípravky osmiletých i mladších dětí přes žáky, juniory, dorostence až po muže a ženy.
„Stačí, když kontaktují jakékoli družstvo odpovídající jejich věku a přijdou se podívat na trénink. Ty pořádají v Tip- sport aréně a v hale na Základní škole v Dobiášově ulici. Kdy přesně, se lidé dočtou na našich webových stránkách,“ říká manažer klubu Tomáš Erben.
Začít se hrou s laminátovou hokejkou a děravým míčkem může každý. Stačí jen tričko, trenky a sálové boty vhodné na běhání, ale používané pouze v tělocvičně a chuť hýbat se. „Kdo nemá vlastní florbalovou hůl, po dohodě mu ji půjčíme,“ doplnil.
Klub hraje ve všech kategoriích nejvyšší soutěž, ale to neznamená, že ji hrají všichni. „Jsou u nás elitní hráči, ale i lidé, kteří si k nám chodí zahrát jen pro radost. Příspěvky se podle věku a zařazení pohybují v průměru kolem 550 korun měsíčně,“ doplnil Erben.
Informace na www.fbcliberec.cz, u trenérů jednotlivých družstev a nebo u sekretáře klubu.

Utkání s míčem

Už děvčata v první třídě mohou přijít do týmu házené DHK Loko Liberec. Trenéři se soustředí hlavně na výchovu děvčat a žen, které dovedou dovést až do prvoligového týmu. Sportovkyně po kariéře na hřišti můžou přejít i k práci trenérky nebo rozhodčí.
„Přijít můžou děvčata už od šesti let. Zpočátku si hrajeme s míčem, protože na tak malé děti jsou pravidla ještě příliš složitá. A sportujeme s nimi.
Ve starším věku už začínají hrát a ihned také jezdí na soutěže,“ vysvětluje trenérka malých házenkářek Livia Christiánová. Zájemci mohou přijít na trénink klubu každou středu v podvečer, od pěti hodin, do haly míčových sportů v liberecké Tipsport aréně. Talenty tam přijímají stále. Trampolíny táhnou
Třináctinásobný mistr České republiky ve skocích na trampolínách, Miroslav Patrman, předává zkušenosti ze své závodní kariéry dětem v Liberci v oddíle TJ Lokomotivy Liberec. O sport je mezi mládeží obrovský zájem.
„Teď máme plno, ale už na červen chystáme velkou show před radnicí, kde divákům předvedeme naše umění. Tam také odstartujeme nábor do další sezony, který bude v září,“ říká trenér trampolínistů Patrman. Děti i dospělí, kteří si i přesto chtějí zaskákat už nyní, mají možnost každou sobotu.
„Kdokoli může přijít do haly na nádraží Českých drah v Liberci, kde jsou trampolíny k dispozici od devíti ráno do čtyř hodin odpoledne,“ zve zájemce Patrman. Připravené jsou čtyři profesionální trampolíny i trenér. Dospělí za hodinu zaplatí sedmdesát korun, děti padesát. Pronájem trampolíny na hodinu přijde na dvě stě korun.

Atlet v každém věku

Vyběhnout na atletický ovál nebo vrhnout své síly do technických disciplín můžou děti i dospělí. Klub AC Slovan Liberec je ve svých řadách přivítá po celý rok.
„Nejvíc nových zájemců přijímáme v září, ale i přes rok příchozí neodmítneme. Dětské kategorie jsou poměrně plné, a tak záleží na trenérech, jestli přijmou další začátečníky,“ vysvětlila Ivana Troníčková z občanského sdružení AC Slovan Liberec.
Nejmladší skupinou je předžactvo, které trénuje vždy v pondělí od půl čtvrté do pěti hodin odpoledne. Potom jsou děti od sedmi do deseti let a mladší žactvo od jedenácti do čtrnácti let.
Všechny tři skupiny trénují přes zimu v Základní škole Dobiášova, kam se můžou přijít zájemci i podívat.
„Pro nově příchozí jsou vždy dva tréninky na rozmyšlenou. Za tu dobu se děti i rodiče rozhodnou, jestli je atletika skutečně sportem, kterému se chtějí věnovat. Pak vyplní evidenční list a zaplatí členské příspěvky,“ vysvětlila Troníčková.
Na dráhu atleta se mohou vydat také dospělí. „Neodmítneme je, ale je to trochu složitější. Od patnácti let mají totiž naši svěřenci specializaci a nově příchozí se musí rozhodnout, jestli chtějí raději běhat, nebo dají přednost třeba vrhu koulí nebo skoku do výšky.
Musí ale počítat s rozdíly ve výkonnosti. Nebudou tak zkušení jako kolegové, kteří dělají atletiku od dětství,“ říká Troníčková. Vše pak záleží na dohodě s trenérem.
„Dospělých příliš nepřichází, ale přece jen se objevují. Například lidé, kteří dělali jiný sport a teď chtějí přejít k atletice,“ dodala Troníčková.