Starosta: Zatím jezdím do úřadu jen na služební cestu

Do voleb šel jako úplný nováček a hned získal největší počet hlasů. Po zdlouhavých vyjednáváních nakonec Stanislav Mrvka opustil kancelář hejtmana a přesídlil na hradeckou radnici jako starosta.

Kancelář starosty je v pátek, tedy dva dny po volbě prvního muže města, zatím poloprázdná. Stanislav Mrvka z ČSSD se tady teprve zabydluje. „Ještě jsem zaměstnancem Krajského úřadu v Budějovicích. Dneska jsem tu vlastně jen na služební cestě,“ říká s omluvným úsměvem. Dušuje se, že jakmile si sem přestěhuje svoje věci, bude do práce chodit ze sídliště Vajgar pěšky.

Zatím má Hradec starostu jen napůl. Kdy se práce ujmete naplno?

Jsou věci, které nesnesou odkladu. Takže si musím připravit materiály, abych na nich mohl přes víkend pracovat. V pondělí musím ještě do Budějovic předat svoji práci, nemůžu utéct od rozdělaného. Od 6. prosince chci být na radnici na plný úvazek.

Mluvil jste o neodkladných věcech. Jaké to jsou?

Nejde o taková velká rozhodnutí, jako je třeba koupit nebo prodat Karlštejn. Musíme vyřešit, kdo bude moci oddávat, kdo podepisovat finanční záležitosti.

Budete také oddávat snoubence?

K úřadu to patří. Jsem si samozřejmě vědomý toho, že nejsem ta správná reprezentativní postava, ale je to moje povinnost. Navíc patří k příjemnějším, stejně jako vítání občánků. Nicméně ani tohle nemůže být postavené jen na jednom člověku, každý může někdy onemocnět nebo být zrovna na služební cestě. Musíme vyřešit i takové zdánlivě banální věci.

Povolební vyjednávání bylo zdlouhavé. Pomohlo vám, že jste získal od voličů nejvíc hlasů, nebo ne?

Musím se přiznat, že kdybych nedostal tolik hlasů, tak byly v průběhu vyjednávání i doby, kdy bych od toho odešel. Ale pak jsem si vždycky řekl, že to nemůžu udělat. Bylo by to neseriózní vůči lidem, kteří mi věřili a myslí si, že je možné něco změnit. Pro mě to byla ohromná podpora, proto jsem také vše dotáhl do konce. Být starostou je velký závazek a měl bych to voličům vrátit. Nebude to jednoduché. Rada je složená tak, že budeme muset přistoupit na hodně kompromisů. Důležité je, aby lidé pochopili, že je tu úřad pro ně.

Víte ale, co se říká. Nemůžete se zavděčit všem.

Vždycky najdete lidi, kteří budou mít požadavky, jež jsou v rozporu se zákonem nebo nejsou možné kvůli penězům. I těm bych rád vysvětlil, že všechno možné není. Ale ne kvůli aroganci moci, ale je to prostě nereálné. Navíc budeme mít daleko složitější situaci než předchozí vedení města. Bohatá doba už je pryč a teď nás čekají hubená léta. Nechci tím strašit, ale to je realita.

Když nás čekají hubená léta, kde budete šetřit?

Musíme zvažovat investice do velkých projektů, protože není vůbec jasné, jak to dopadne na ministerstvu financí. Jestli bude pro samosprávy podpora sedm a půl procenta nebo patnáct. To je naprosto zásadní věc. Do velkého projektu se můžeme přihlásit jen v případě, že na něj budeme mít. Pokud by byla spoluúčast města patnáct procent, musíme počítat s tím, že toho prostě budeme dělat méně.

A na úředníky nedojde?

Bylo by ode mě neseriózní teď říkat, že dojde ke snížení pracovníků o deset, patnáct, dvacet procent. Všechno bude svázané s rozpočtem. Od státu jsme dostali snížený příspěvek na výkon správy, jde o šest až sedm milionů, a to se někde musí projevit. Úřad proto musí ušetřit.

Takže si necháte zpracovat audit?

Přemýšlel jsem nad tím, ale pak jsem si říkal, že nezávislý audit je zase o penězích. Nerad bych je vyhazoval za věci, které můžeme zvládnout sami. Osobně jsem několik výsledků auditů viděl a závěry jsou takové, že zdravý selský rozum je někdy lepší. Chci si nechat čas na pečlivé prostudování.

Před volbami jste říkal, že chcete, aby Hradec ukázal záda Praze a Krumlovu. Teď máte příležitost.

Ano, ke svým slovům se hlásím. Ale jistě se mnou budete souhlasit, že to nemůže být hned 2. ledna. Co opravdu postrádám, je propagace města a marketing vůbec. To musíme vyřešit, ale nemůže dojít k nárůstu lidí. Věřím, že nám hodně pomůže spolupráce s centrálou cestovního ruchu. To je oblast, kde může město hodně získat bez vložení jediného vlastního nákladu. Centrála je placená Jihočeských krajem a jde jen o navázání intenzivní spolupráce. Samozřejmě potřebujeme zapojit i restauratéry a hoteliéry. Je to cesta, kde za solidní náklady získáme velký užitek. Hradec by mohl mít v jihočeském regionu dost výsadní postavení. Přinese to hodně všem obyvatelům i podnikatelům.

Tvrdil jste, že máme řešení na parkování u nemocnice, ale že ho zveřejníte až budete na radnici.

Ano mám ho, ale nejdřív ho projednám s odborem dopravy. Musím se přiznat, že jsem byl mile překvapený, když jsme se v povolební debatě posunuli ke konkrétním projektům. A všiml jsem si, že téměř totéž měla v programu i ODS. Předpokládá to také jednávání s vedením nemocnice. Opakuji, že řešení nemohu slíbit do dvou měsíců, jak by si nejspíš lidé přáli.

Narodil jste se v Dačicích. Můžete být tím správným hradeckým patriotem?

O tom jsem přesvědčený. Žiju tady od roku 1974 a cítím se být patriotem. Vždycky mě zajímala historie a Hradec se mi opravdu líbí. Dokonce si troufám říct, že jsem v mnoha směrech víc Hradečan než někteří rodáci, i když to neradi uslyší.

Jste původním povoláním voják. Pomůže vám to nějak v roli starosty?

Příliš bych to nepřeceňoval. Nicméně zkušenosti s civilní obranou mi určitě pomohou. Nebylo to tolik o vojně, ale spíš o spolupráci se správou. A co se týká vlastností, myslím si, že nejsem typický politik. Jsem zvyklý jednat na rovinu a přímo, na takové to zákulisní vyjednávání mě moc neužije. V tomhle směru mám asi handicap vůči zkušeným politikům.

Máte v Hradci nějaké oblíbené místo, kam rád zajdete?

Určitě historické centrum. Když jsem měl čas, tak jsem vzal pruty a šel jsem k Vajgaru chytat. A právě proto mě mrzí, že okolí rybníku vypadá, jak vypadá. Zrovna tam by šla udělat krásná odpočinková zóna. Bude ale záležet na penězích.