Starým lidem nabídli krém za korunu, platili přes čtyři a půl tisíce

Policisté varují před podvodnými firmami, které tahají z lidí peníze. Zaměřují se především na starší lidi.

Praktiky vykutálených firem nabírají čím dál více rafinovanějších rozměrů. Svědčí o tom případ z poslední doby, který začali dokonce vyšetřovat policisté, kteří jinak odkazují podobné případy do občanskoprávní roviny. Nabídka krému na křečové žíly za korunu s upsáním se do klubu za členský poplatek přes čtyři a půl tisíce korun už ale podle nich naplňuje podstatu trestného činu podvodu.

Celá kauza začala loni v létě. Najaté hostesky a promotéři ostravské společnosti s ručením omezeným Streemsun měli nabízet na různých místech kraje krém na křečové žíly s výtažkem kaštanu. Hlavně důchodcům, u kterých předpokládali vyšší důvěřivost. Dělo se tak před lékárnami, obchodními centry a na náměstích.

Smlouvu podepsali, kopii nedostali

Nabídka to byla opravdu lákavá. Pouze za korunu. Ale mělo to háček.

„Pod záminkou členství v klubu měli promotéři od zúčastněných osob získat identifi kační údaje i podpis smlouvy nazvané Registrace členství v drogerijním klubu. Lidem měli promotéři sdělit, že podpis slouží k doložení nákupu krému za korunu,“ uvádí mluvčí ostravských policistů Gabriela Holčáková.

Za členství v uvedeném klubu pak lidé měli mít možnost nakupovat obdobné krémy za zvýhodněnou cenu. Součástí mělo být i bezplatné zasílání katalogu dvakrát ročně. Jenže promotéři si nechávali i kopie smlouvy, takže klienti neměli možnost zjistit, co přesně vlastně podepisují. Jinak by to zřejmě neudělali.

„Podpis je totiž zavázal k povinnosti zaplacení aktivačního kódu, konkrétně částky ve výši 4 650 korun. A to ve lhůtě do třiceti dnů od uzavření smlouvy,“ poznamenává Holčáková.

Pokud lidé nezaplatili, zástupci firmy jim okamžitě poslali výzvu k zaplacení dluhu po splatnosti. A zároveň s důrazným varováním, že pokud se nebudou mít k zaplacení do sedmi dnů, hrozí jim to, že se částka bude navyšovat. „A v krajním případě, že může dojít i k exekuci. Bohužel nemálo poškozených doručená výzva tak vyděsila, že peníze na účet společnosti zaplatili,“ popisuje mluvčí praktiky firmy.

Smlouva byla od počátku neplatná

V tuto chvíli má celý případ už osm set poškozených, celková škoda přesáhla 3,7 milionu korun. Skříň v kanceláři policejních vyšetřovatelů se začíná slušně zaplňovat, spisový materiál má už tisíce listin. V průběhu prověřování navíc policisté přišli na to, že některé podpisy na smlouvách byly dokonce zfalšované.

Sdružení na ochranu spotřebitelů (SOS) už od počátku kampaně upozorňovalo, že se lidé mohou stát obětmi podvodu. „Šlo o porušení zákona na ochranu spotřebitele, neboť se jedná o nekalé obchodní praktiky,“ říká šéf a moravskoslezské pobočky sdružení Marcela Reichelová.

Smlouva byla podle ní od počátku neplatná, jelikož promotéři uváděli seniory při podpisu formuláře záměrně v omyl. Navíc zákon dává spotřebitelům čtrnáctidenní lhůtu, během níž lze od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání písemně odstoupit.

Jenže kontaktovat firmu bylo a je stále nemožné. Několikrát změnila svou adresu. Sídlila v centru Ostravy na Nádražní ulici, pak v Karviné, kde ovšem dlužila za nájem. Pak se opět vrátila do Ostravě, a sice do Přívozu. Jenže tam už opět nefi guruje, takže doručit výpověď smlouvy je skoro vyloučené. Dostihnout zástupce Streemsunu není možné ani telefonicky. Jediné mobilní číslo hlásí, že volaný účastník není dostupný.

Na poněkud jiný způsob, ale opět zavánějící podvodem, vsadila firma Wüstenrolt Group s.r.o. Už jen název je krajně zavádějící a nápadně odkazuje na známou společnost, zabývající se rovněž finančními službami. Sídlo má sice v Brně, ale operuje rovněž na území Moravskoslezského kraje.

Půjčíme, když nám dáte peníze

Firma sama se prezentuje jako velká, rychlá a seriózní společnost zabývající se spotřebitelským financováním, hypotékami a půjčkami v České republice. Jejich obchodní síť má údajně dosahovat svými odbornými znalostmi a zkušenostmi v oboru profesionální úrovně.

Smlouva jmenované společnosti je postavená na principu takzvané „vratné zálohy“. Firma vybírá zálohu 6 800 korun i více za zprostředkování, která je vratná pouze do čtrnácti dnů. „Jenže jakmile klient tuto zálohu zaplatí, zástupci firmy po něm vyžadují další a další dokumenty. Vše prodlužují tak dlouho, až nakonec čtrnáctidenní lhůta vyprší,“ varuje Marie Reichelová z SOS.

Tato a jiné metody jsou podle ní hlavním a mnohdy i jediným příjmem nejen této neseriozní společnosti. „Nabízí se k zamyšlení fakt, že v čele společností, zabývající se širokou škálou finančních nabídek, je na postu jednatele tak mladý člověk. Ten přece nemůže mít pro tuto pozici dostatečné zkušenosti,“ upozorňuje právnička sdružení Renata Horáková.

Marie Holacká, která je podle aktuálního výpisu z obchodního rejstříku jednatelkou, má pouhých dvaadvacet let.

Pozor na zbytečné dluhy, důležité je si vše přečíst

Marcela Reichelová před praktikami podobných firem varuje. Pokud přece jen lidé potřebují nutně peníze a rozhodnou se pro nebankovní půjčku, měli by si dát pozor na několik zásadních věcí.

„V každém případě by si měli lidé smlouvu pečlivě přečíst. Přesto, že je na několika stránkách a většinou psaná drobným písmem. Je také možné si vyžádat její kopii, aby si ji mohli doma v klidu prostudovat,“ radí Reichelová.

Zda nabídnutou smlouvu lidé podepíší, či nikoli, je na každém z nich. „Pokud však podepíší, přebírají na sebe to, co podepsali. Bez ohledu, zdali vše četli, rozumí tomu, souhlasí s tím nebo jim smlouvu někdo vnutil,“ poznamenává. „Každopádně buďte obezřetní. Jedná se přece o vaše peníze a vaše dluhy!“ radí lidem.

Policisté apelují na rodinu

V případě podvodů nemusí jít ovšem vždy o firmy. Devětatřicetiletý muž z Havířova se jimi inspiroval, aby mohl lákat peníze od seniorů v malém. Během deseti dní podvedl tři seniory nad sedmdesát let. Do bytu se vždy dostal pod legendou jako pracovník společnosti RWE. Nabízel výhodné služby odběru elektřiny a plynu. A své jméno si pro větší důvěryhodnost ozdobil falešným titulem, magistr.

„Nejdříve v prvním březnovém týdnu navštívil v bytě čtyřiasedmdesátiletou ženu, kterou přesvědčil, že má nevýhodnou smlouvu se společností a má nesrovnalosti s vyúčtováním. Starou paní přesvědčil o sepsání nové smlouvy. Vzápětí požádal o zálohu ve výši pět set korun,“ popisuje mluvčí karvinských policistů Zlatuše Viačková.

Před odchodem si pak domluvil další schůzku, kdy měl přinést, podle jeho slov, originál smlouvy. Jenže takových návštěv absolvoval celkem ještě pět. A pod různými důvody si vždy od ženy odnesl další peníze. „Postupně tak z ní vylákal celkově přes tři tisíce sedm set korun,“ říká Viačková.

U další dvaasedmdesátileté seniorky byl jednou a podařilo se mu z ní pod stejnou legendou vylákat čtyři stovky. „Finanční poradce“ pak rovněž třikrát navštívil třiasedmdesátiletého muže. V bytě jako pracovník společnosti RWE vystupoval celkem třikrát. U něj se však „zahojil“ mnohem vydatněji. „Postupně od starého pána dostal přes třináct a půl tisíce korun,“ poznamenává mluvčí.

Výtečníkovi teď hrozí další pobyt za mřížemi. V minulosti seděl za katrem již šestnáctkrát.

„Starším spoluobčanům znovu připomínáme, aby byli opravdu obezřetní. Žádná společnost nikdy nechce po svých klientech cokoliv zaplatit v soukromí. Apelujeme na rodinné příslušníky, aby poučili své nejstarší členy rodiny o praktikách podvodníků,“ upozorňuje Viačková.

VÝZVA POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY

• Policisté vyzývají všechny dealery a dealerky společnosti STREEMSUN s. r. o., aby je kontaktovali.

• Hrozí jim zneužití jejich osobních údajů.

• Kontaktovat je mohou telefonicky na 974 725 356, faxem na 974 725 908-909 nebo e-mailem na adrese mrova.skpv.ohk@mvcr. cz.