Stavební spoření možná čeká další zpřísnění podmínek

Od letošního Nového roku se výrazně změnily podmínky stavebního spoření, další změny na sebe možná nenechají dlouho čekat. Ministerská komise zřízená ministrem financí Miroslavem Kalouskem totiž znovu navrhuje mimo jiné to, aby státní podporu stavebního spoření získali jen ti, kteří použijí spoření skutečně na účely bydlení. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Klienti stavebních spořitelen by podle návrhu komise sice mohli naspořené peníze použít třeba i na nákup auta, ale státní příspěvek by dostali pouze v případě, že doloží využití finančních prostředků pro potřeby bydlení. Samotný ministr Kalousek tvrdí, že ve hře je zatím více variant, a odmítá specifikovat, ke které se nakonec přikloní. Stavebním spořitelnám se doporučení komise nelíbí. „Dokládání účelovosti nás připraví o klienty, pro mnohé z nich to bude nepohodlné,“ říká šéf Českomoravské stavební spořitelny Vladimír Staňura. Parlament na návrh vlády již loni schválil novelu, podle níž se bude státní podpora připsaná v letošním roce za loňský rok zdaňovat 50 procenty. V dalších letech příspěvek státu klesne z 15 na 10 procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 Kč ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

#####Čeká se na verdikt Ústavního soudu

Zatím není jasné, jestli se nově navrhovaná změna bude týkat jen nově uzavíraných smluv, nebo by se vztahovala i na ty staré. Klíčový bude verdikt Ústavního soudu, který má rozhodovat o stížnosti poslanců ČSSD na již dříve schválené zpětné zdanění státní podpory za rok 2010 a na snížení státní podpory na 2000 korun i u starých smluv. „Pokud Ústavní soud neshledá na nepřímé retroaktivitě, kterou jsme uplatnili, žádné protiústavní aspekty, pak ji budeme chtít uplatnit i na staré smlouvy. Rádi bychom pak dali návrh novely v březnu do připomínkového řízení a pravděpodobně v dubnu ji předložili vládě,“ řekla náměstkyně ministra financí Klára Król. Nervozita ohledně budoucnosti systému stavebního spoření si už vybrala svou daň. Objem vkladů u stavebních spořitelen začal podle údajů České národní banky v posledních měsících loňského roku klesat. Asociace stavebních spořitelen předpokládá další pokles vkladů.

„Během následujících dvou let ale odhadujeme, že objem vkladů klesne až o dvacet procent,“ říká tajemník asociace Jiří Šedivý. To by znamenalo odliv zhruba 80 miliard korun z účtů spořitelen. Teoreticky by ale lidé mohli začít vybírat až 300 miliard korun, takový je objem úspor na starších smlouvách, které lze vypovědět do jednoho roku. Kolik smluv lidé skutečně zruší, bude evidentní až na začátku letošního roku – výpovědní lhůta je totiž tři měsíce a schválené změny státní podpory podepsal prezident až v listopadu. Stavební spořitelny se snaží bojovat o klienty zvýhodněnými nabídkami.

#####Hypoteční trh se v roce 2010 vrátil k růstu, ale růst nyní budou i sazby

[file:8852:small:right]

Výsledky hypotečního trhu za rok 2010 v České republice potvrdily předběžné odhady odborníků. Podle dat společnosti Fincentrum Hypoindex trh meziročně narostl o více než 13 procent na celkových 84 miliard korun. Banky celkem poskytly přes 50 tisíc hypotečních úvěrů. Loňský rok tak byl čtvrtým nejsilnějším rokem v historii hypoték v ČR. Hypoteční banka v roce 2010 poskytla úvěry v celkovém objemu přesahujícím 27 miliard korun a s tržním podílem lehce přesahujícím 32 procent je jedničkou českého hypotečního trhu. Každý třetí hypoteční úvěr tak byl loni uzavřen právě v Hypoteční bance, ať už prostřednictvím vlastní obchodní sítě, nebo přes alianční partnery Hypoteční banky. Současná úroveň úrokových sazeb hypotečních úvěrů ale není udržitelná a sazby budou růst.

„Rok 2010 byl náročný, ale zároveň i úspěšný. Růst obchodů posledních měsíců dokonce předčil naše očekávání a příjemně nás překvapil. Meziroční růsty je třeba brát s lehkou rezervou, protože konec roku 2009 byl slabý,“ uvedl Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky. Podle jeho slov se nepotvrdily ani původní předpovědi, že hypotéky v roce 2010 potáhne zejména refinancování úvěrů poskytnutých v silných letech 2005 a 2007. „Jejich podíl byl v portfoliu poskytnutých hypoték v řádu jednotek procent. Růst byl tedy tažen zejména novými úvěry, což je dobrá zpráva pro celý hypoteční trh,“ dodává.

#####Očekává se růst úrokových sazeb

Rok 2010 byl charakteristický i poklesem průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů, nicméně aktuální situace naznačuje obrat trendu a lze očekávat jejich růst. „Vzhledem k rostoucí ceně zdrojů na mezibankovních, a především dluhopisových trzích je růst úrokových sazeb hypotečních úvěrů nevyhnutelný,“ říká Martin Vašek, náměstek generálního ředitele Hypoteční banky pro věci finanční.