Stavební spoření se chystá atakovat postavení hypoték

Jednou ze základních otázek, které si pokládá každý, kdo uvažuje o zajištění si vlastního bydlení, je ta, která se týká financování tohoto plánu. Na výběr bylo zejména mezi úvěrem ze stavebního spoření a hypotékou.

Až do nedávné doby vyznívaly volby většinou ve prospěch hypoték, vzhledem k finanční krizi a menší ochotě bank půjčovat se karty začínají obracet. Volba mezi stavebním spořením a hypotékou není rozhodně jednoduchá. Stavebnímu spoření nepomáhá vžitá představa, že se hodí spíše pro menší úvěry, a hypotéka je vhodnější pro větší investice. To až tak docela není pravda. Problém je, že při žádosti o úvěr ze stavebního spoření musí klient některé z českých stavebních spořitelen myslet trochu dopředu. Především musí spořit minimálně dva roky, naspořit zhruba 30 procent cílové částky a dosáhnout dostatečně vysokého hodnotícího čísla. V nabídce stavebních spořitelen jsou ale i překlenovací úvěry, kde zájemce o peníze čekat nemusí. Naproti tomu hypotéka je dostupná prakticky kdykoli, pokud tedy zájemce splní kritéria některé z českých hypotečních bank. Výhodou stavebního spoření je určitě to, že u řádných úvěrů je úroková míra zakotvena ve smlouvě o stavebním spoření od jejího uzavření. Úroková sazba je pak fixována po celou dobu splácení úvěru. Naopak úroky hypotečních úvěrů se stále mění podle fiskální politiky České národní banky.

#####Stavební spořitelny zažívají zlaté časy

Zatímco hypoteční trh zažil v loňském roce značný propad, stavební spořitelny půjčily ve stejném období na bydlení téměř 75 miliard korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 1,5 procenta. Celkový počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek se pak loni zvýšil na více než jeden milion. Stavební spořitelny byly totiž méně zasaženy dopady finanční krize, neboť podle místopředsedy představenstva Českomoravské stavení spořitelny Manfreda Kollera nejsou až tak závislé na mezibankovních sazbách jako hypoteční banky. Úvěry poskytují spořitelny z vlastních zdrojů. „Když jsou sazby na trhu nízké, jsou na tom lépe hypotéky. Ve chvíli, kdy sazby stoupnou, se výhodnějším stává stavební spoření,“ vysvětlil Koller. Z tohoto důvodu očekává Koller i v letošním roce pozitivní vývoj stavebního spoření. „Stále významnějším důvodem bude záměr snížit energetickou náročnost domácností. A právě pro realizaci takových bytových potřeb je stavební spoření ideální,“ uvedl jeden z důvodů Koller. Právě rekonstrukce a modernizace bytového fondu stojí i podle tajemníka Asociace českých stavebních spořitelen Jiřího Šedivého za menším výkyvem celého sektoru stavebního spoření. Navíc bude podle něj vždy i určitá poptávka po vyšších úvěrech.

#####Všem se nedaří stejně

Ne všechny spořitelny ovšem zaznamenaly nárůst nových obchodů. Více než desetiprocentní poklesy nových úvěrů v meziročním srovnání zaznamenala Modrá pyramida a Stavební spořitelna České spořitelny. Naopak více než pětinový nárůst obchodů vykázala Raiffeisen stavební spořitelna, která se loni sloučila s Hypo stavební spořitelnou. Prakticky všem stavebním spořitelnám se dařilo v oblasti uzavírání nových smluv o stavebním spoření. Trendy rovněž potvrzují, že lidé do budoucna počítají s tím, že si vezmou úvěr ze stavebního spoření. Cílová částka uzavřených smluv totiž roste rychleji než samotný počet smluv. „Stále více klientů tak uzavírá smlouvy proto, aby si brali vysoké úvěry,“ uvedl Koller. Celkově stavební spořitelny uzavřely loni přes milion smluv, což podle Šedivého jen potvrzuje trend, že stavební spoření se s výkyvem způsobeným změnou podmínek v roce 2003 již dokázalo srovnat. Podle údajů ČMSS téměř 61 procent všech úvěrů bylo využito na koupi bytu nebo rodinného domu, více než pětina úvěrů pak na modernizaci a zbytek na ostatní potřeby související s bydlením. Za celý předloňský rok spořitelny půjčily necelých 74 miliard korun a celý trh úvěrů ze stavebního spoření meziročně stoupl o 40 procent. Češi si vždy pořizovali stavební spoření jako výhodný způsob ukládání peněz, hlavně kvůli každoroční státní podpoře. Zároveň ale v posledních letech tento produkt začali využívat mnohem více k investicím do svého bydlení.

#####Trpělivé vyčkávání se vyplatilo

Stavební spoření zažilo svou největší slávu na konci minulého století, kdy bylo pro většinu lidí prakticky jediným dostupným zdrojem financování nejen nového bydlení. Pak ovšem hypoteční banky využily poklesu úrokových sazeb, který trval až do roku 2006, a zejména rostoucí poptávky po rezidenčních nemovitostech, aby přišly na trh s produkty jako stoprocentní hypotéka. Tomu stavební spoření, u kterého je vždy nutná nějaká míra vlastních finančních prostředků klienta, nemohlo konkurovat. Nyní ale úrokové sazby hypoték vystoupaly na úroveň počátku roku 2003, a tím se stavební spořitelny dostaly opět ke slovu. Zatím sice ne tak výrazně, jak by to mohlo být, ale přece. Koneckonců i odborníci ze stavebních spořitelen stojí pevně na nohou - jejich zdroje jsou totiž velmi limitované. Stavební spoření už není jen výhodným způsobem ukládání peněz hlavně kvůli státní podpoře, ale stále více klientů využívá úvěrů, a to zejména k investicím do svého bydlení. Například podle údajů Českomoravské stavební spořitelny bylo téměř 61 procent všech úvěrů využito na koupi bytu nebo rodinného domu, přes 21 procent na modernizaci a zbytek - 17,7 procenta úvěrů - na ostatní potřeby související s bydlením.

#####Nejistý osud státní podpory

Tím, co dělá stavební spoření pro většinu lidí hodně atraktivním, je zcela nepochybně státní podpora. I když se její výše snížila a podmínky jejího přiznání zpřísnily, stejně je to určitá jistota, že se stavební spoření vyplatí. Otázka ale je, jak dlouho tato jistota bude trvat. Už několik ministrů financí si za poslední roky hrálo s myšlenkou státní podporu ne-li zcela zrušit, tak alespoň dále snížit. I současný šéf státní pokladny Miroslav Kalousek na konci roku připustil, že peníze na boj s dopady krize by se mohly nalézt právě v této oblasti. „Je opravdu namístě položit si palčivou otázku, zda 15 miliard na podporu stavebního spoření ročně je tím nejadekvátnějším rozpočtovým impulzem a instrumentem veřejné podpory bydlení,“ prohlásil. Stavební spoření je ale na státní podpoře životně závislé. „Je to ten nejdůležitější faktor. Stavební spoření v České republice může fungovat jen díky státní podpoře,“ potvrzuje Koller. Pokud se ale podmínky stavebního spoření nijak dramaticky nezmění (a za dramatickou změnu číslo jedna se považuje zejména možný zásah do systému státní podpory tohoto produktu), zájem o stavební spoření i v době finanční krize podle stavebních spořitelen neupadne. K tomu přispěje zejména možnost alespoň nějakého zhodnocení peněz s maximálním zabezpečením. Sám Šedivý očekává, že lidé budou chtít půjčit peníze formou úvěru ze stavebního spoření zejména na opravy špatného stavu bytového fondu, kdy řada rekonstrukcí už nesnese odklad.

#####Hypoteční trh klesl o pětinu

Tuzemský hypoteční trh loni podle statistik ministerstva pro místní rozvoj klesl o pětinu. Banky poskytly v roce 2008 občanům hypoteční úvěry za necelých 114 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo rekordních 142 miliard korun. I přes pokles poskytly hypoteční banky loni druhý největší objem úvěrů od počátku své činnosti v polovině 90. let minulého století. „Důvodů pro pokles objemu poskytnutých hypoték v roce 2008 bylo mnoho, od rekordní srovnávací základny v předchozím období až po makroekonomický vývoj a finanční krizi. Přesto je dosažený výsledek za této situace velice slušný,“ uvedl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. Podle něj bude letos úspěch, pokud banky půjčí stejný objem peněz jako loni. Analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener očekává kvůli nepříznivému vývoji v ekonomice další pokles hypotečního trhu. „Za úspěch pro českou ekonomiku budeme považovat, pokud objem hypoték v roce 2009 přesáhne 100 miliard korun. Vyššímu objemu nebude nahrávat ani možné snižování cen nemovitostí,“ uvedl. Mnoho klientů bude podle Lenera také letos zřejmě čekat nepříjemné překvapení, neboť po skončení fixace jim banky nabídnou mnohem vyšší úrokové sazby než původně sjednané. A u milionové hypotéky s dvacetiletou splatností vezme skok sazby o dva procentní body z peněženky více než 1000 korun každý měsíc. Z hlediska objemu poskytnutých hypoték v meziročním srovnání nejvíce poklesla Praha, a to o více než 27 procent. Naopak nejmenší pokles byl zaznamenán v Jihočeském kraji, a to o 5,4 procenta. Celkově poskytly loni hypoteční banky občanům, firmám, obcím a městům hypotéky za 178,3 miliardy korun. V roce 2007 byl objem poskytnutých hypoték 184 miliard korun. Celkem uzavřely hypoteční banky od počátku své činnosti v tuzemsku přes 416 tisíc hypoték za téměř 831 miliard korun. Největší propad byl v Praze

Nejhlubšího propadu objemu nově poskytnutých hypoték se dočkala Praha, která ztratila oproti předchozímu roku 27,3 procenta. Naopak nejmenší propad zaznamenaly banky v Jihočeském (-5,4 %) a Libereckém kraji (-10,4 %). Vzhledem k růstu průměrné výše hypotéky byl propad výraznější u počtu hypoték než u objemu. Zatímco objem poskytnutých hypoték domácnostem klesl o 19,93 procenta, jejich počet se snížil o 21,61 procenta. Hůře než průměr dopadly hypotéky na koupi (jejich počet klesl o 32,34 procenta a objem o 28,83 procenta) a na výstavbu (-33,64 % a -32,02 %). Protože ve statistikách ministerstva nejsou uvedeny americké hypotéky, lze dovodit, že menšího propadu se dostalo hypotékám vynuceným životní situací (např. vypořádání dědictví či vyrovnání manželů po rozvodu) nebo refinancujícím hypotékám. Hypoteční banka, která je jedničkou na domácím hypotečním trhu, loni poskytla přes 21 tisíc hypoték za 39,6 miliardy korun. Objem nových obchodů tak bance mírně klesl z předloňských 40,4 miliardy korun. Česká spořitelna poskytla 14 345 hypoték za 21,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání pokles o více než polovinu. Raiffeisenbank loni schválila klientům přes 12 000 hypoték za 21,3 miliardy korun, což je stejný objem jako v roce 2007.

#####Banky nechtějí půjčovat

Česko čeká letos recese. Oznámila to Česká národní banka, která pro letošní rok ve svém novém odhadu očekává pokles ekonomiky o 0,3 procenta. Aby donutila banky začít půjčovat peníze, a to i formou hypoték, snížila centrální banka svou hlavní úrokovou sazbu na 1,75 procenta. Takový úrok měla ČNB poprvé a naposledy před třemi lety, nižší nikdy nebyl. Od sazeb ČNB se vždy odvíjely úroky, za které si banky půjčují mezi sebou a za které poskytují úvěry podnikům a lidem. Jenže banky jsou nyní opatrné a levně se jim půjčovat nechce - stejně jako jinde ve světě, například v USA, kde jsou oficiální úroky již na nule, ale hypotéky zůstávají vysoké. U jednoletých fixací se pohybují nad pěti procenty, stejně jako v Česku. „Byl bych překvapený, kdyby některá banka plošně snížila úroky na hypotékách,“ prohlásil šéf Hypoteční banky Jan Sadil, podle něhož se stále nepodařilo rozhýbat trh s penězi, takže opatřit si peníze na hypotéky a jiné úvěry je drahé. Bankéři vesměs mluví o tom, že u hypoték i podnikových úvěrů musejí kvůli recesi počítat s větším rizikem - zvlášť poté, co banky po celém světě doplatily na malou obezřetnost.

#####MMR začne opět dotovat hypotéky pro mladé