Stěhování knihovny: osmačtyřicet tisíc achodů v nohách

Přestavba pobočky mizerovské knihovny začala a tisíce knih se stěhovaly do Hranic. Knihovnice naběhaly s balíčky svázaných knih v náručí desítky kilometrů.

Harry Potter, Maxipes Fík nebo Hercule Poirot z knihovny v Karviné-Mizerově změnili na čas domov. Budova mizerovské knihovny dosloužila, a než ji dělníci opraví, musely slavné knižní postavy na čas jinam. Asi třicet tisíc knih našlo dočasný azyl v Hranicích. Stěhovala se také nejstarší kniha. Jarmila Havelková přenesla dvanáctisvazkový Ottův slovník naučný z let 1888–1909 ze studovny informačního oddělení. Každý díl váží necelá dvě kila a má skoro tisíc stran.
„Kniha je moc pěkně zdobená. V době, kdy vznikla, totiž na vzhled knihvazači hodně dali,“ popisuje Jarmila Havelková. Nejen s naučným slovníkem naběhala každá knihovnice deset kilometrů a vyšla čtyři tisíce schodů. „Denně se stěhování účastnilo kolem dvanácti lidí. Když jsem si údaje počtem stěhováků vynásobila, samotnou mě to překvapilo. Za celé stěhování lidé nachodili 120 kilometrů a osmačtyřicet tisíc schodů,“ diví se Havelková.
Při stěhování knihovny pršelo, mrzlo i sněžilo. Nic pilným knihovnicím nezabránilo, aby stěhování dokončily. „Byla to zkouška fyzičky všech zúčastněných. Při chystání knih na stěhování jsme našli i knihy dlouho hledané. Často jsme uvnitř svazků objevili různé poklady. Od sázkových tiketů, přes taháky do školy, po zapomenuté svačiny,“ směje se Markéta Kukrechtová.

Nezvyklý náklad

Stěhovací auto vezlo na palubě tolik knih poprvé. Třikrát se muselo vracet. Na korbu nákladního auta naskládaly a zase vyskládaly pracovnice knihovny dohromady třicet tisíc knih, časopisů i cédéček. Jejich práce tím ale neskončila. „Hned poté jsme začaly řadit knihy podle abecedy do regálů v hranické pobočce. Ukládání nám šlo od ruky a vše jsme dokonce stihly do termínu, kdy začali první čtenáři přicházet do knihovny. Velké zmatky stěhování nedoprovázely, za což jsme rády,“ dodává Kukrechtová.
Teď pracují na informačním oddělení v Hranicích tři knihovnice. „Přijímají osobní, e-mailové i telefonní požadavky čtenářů, úplně stejně jako v Mizerově. Vše vyřizují do druhého dne,“ informuje Havelková.
Knížky, časopisy i cédéčka by se do nových regálů v upravené budově v Karviné-Mizerově měly vrátit asi v polovině příštího roku.