Štěrkovna láká romantikou a klidem

Štěrkovna v Dolním Benešově je rájem rybářů. Koupat se tam chodí rodiny s dětmi a pejskaři.

Tam, kde ještě před pár lety rachotily bagry těžící štěrk, vzniklo hluboké umělé jezero. Nyní na travnatých březích štěrkovny v Dolním Benešově posedávají hlavně rybáři. Téměř stohektarové jezero je rybářským revírem. Protože je to ale stále dobývací prostor, nesmí se tam kempovat ani tábořit, mimo vyznačeného úseku.
Za vidinou velkých úlovků tam příjíždí rybáři z celé České republiky. Ti úspěšní už z vody vytáhli i pětadvacetikilogramového kapra. „Rybáři mohou chytat na normální rybářský lístek. Kromě vyznačeného úseku ‚chyť a pusť‘. Tam musejí mít zvláštní povolení od porybného z Dolního Benešova a mohou tu kempovat,“ vysvětloval Karel Vaněk, který spolu s porybným na revír dohlíží.
Výstražné tabule zakazují sice i plavání a surfování, ale nikdo návštěvníky nevyhodí. „Jezero je stále ještě dobývací prostor, takže pokud lidé po sobě nenechávají odpadky a nedělají oheň, můžou si zaplavat a tolerujeme i surfování,“ řekl Vaněk. Plavců, kteří si užívali pohybu na volné hladině, aniž by jim někdo křížil cestu nebo skočil na záda, bylo několik desítek.

Na vlastní nebezpečí

Koupání je na vlastní nebezpečí. Rodina Štachova vyrazila z Ostravy na piknik pod slunečník. „Máme vodního psa, který miluje plavání, takže se po práci sebereme a vyrazíme k jezeru. Na koupaliště v Ostravě totiž se psem nemůžeme a taky nás to mezi tolika lidmi nebaví. Tady je pohoda a klid,“ pochvaloval si Radomír Štach. Kvůli psovi, čisté vodě a přírodě na štěrkovnu jezdí také Jiří Ficel z Ostravy. „Voda je tu čistší než na Žermanické nebo Těrlické přehradě. My jsme kempoví turisti, takže svačinku máme s sebou a na toaletu zajdeme do přírody. Navíc nemusíme hlídat peněženku a utrácet za jídlo ve stáncích,“ liboval si Ficel. Voda nebyla sice úplně průzračná. Pod hladinou u břehu však byly vidět říční škeble, a ty jsou měřičem čistoty vody. Tráva kolem břehu, kde se lidé slunili na dekách, byla posečená, jedinou nevýhodou byl na některých místech špatný přístup do vody. „Někde je to docela příkré a klouže to. Voda je ale supr, i když neplavu moc daleko. Je tu klid a málo lidí, takže si to užívám,“ pochvalovala si patnáctiletá Barbora Dominiková z Havířova.