Strážník, co peláší rychle jako zajíc

Nejrychlejší běžec v policejní uniformě Aleš Zajíc si splnil sen, vyhrál Velkou kunratickou. Letos se chystá na poslední sezonu.

Pokud zloděje přistihne strážník městské policie Aleš Zajíc, šanci na útěk má nenechavec mizivou. Zkušený běžec sbírá už řadu let prestižní běžecké úspěchy a loni na podzim si připsal ten nejcennější, vítězství v nejstarším vytrvaleckém závodě Velké kunratické. „Předchozí ročník jsem doběhl druhý s dvouvteřinovým mankem. To mě trochu zamrzelo, tak jsem se rozhodl nastoupit další ročník znovu a tentokrát jsem uspěl,“ ohlédl se za vysněným zlatem Zajíc.
Na kunratické to přitom ze začátku na vítězství nevypadalo. „Neběžel jsem tak rychle jako v předchozím ročníku, ale stejný problém měli i ostatní. Pro mě byl rozhodující kopec v půlce trati. Trénoval jsem na kopcích kolem Stříbrného jezera, kde jsem si ale vyvrtnul kotník. Měl jsem obavy, že kvůli tomu nebudu moct běžet naplno, ale kotník vydržel,“ vylíčil Zajíc.
Zkušený sportovec umí i na kole, což dokázal na mistrovství České republiky v duatlonu. Ve své kategorii neměl přemožitele. „I když jsem z devětadevadesáti procent běžec, kdybych trénoval cyklistiku víc, šla by mi asi líp než běh. Na duatlonovém mistrovství jsem se chtěl dostat na bednu, tohle ale bylo příjemné překvapení,“ doplnil Zajíc. Letošní rok zahájil skvělým pátým místem na Dobroslavickém duatlonu, kde v konkurenci více než stovky závodníků dvaačtyřicetiletý strážník s přehledem pokořil všechny ve své kategorii a celkově doběhl pátý. Špičku přitom obsazovali nejlepší mladí sportovci. „Závod jsem si užil. Jsem rád, že se mi povedl a dokázal jsem porazit některé vynikající borce,“ dodal Zajíc. Letošní sezona ale bude poslední, ve které bude běhat naplno. „Rodině to slibuji už dlouho, chtěl jsem ale dosáhnout na zlato na Velké kunratické a taky se pokusit o medaili v duatlonových závodech,“ řekl Zajíc. Se sportem definitivně ale skončit nechce. „Určitě bych se chtěl vrátit k orientačnímu běhu, ke kterému jsem měl vztah už jako dítě. Otec byl reprezentační trenér běžkyň, tak jsem už v pěti letech bloudil s buzolou po lese. Později jsem přidal atletiku nebo běh na lyžích. Běžky si v zimě taky nenechám ujít,“ vysvětlil Zajíc. Čas by chtěl pro rodinu ušetřit hlavně v přípravě, která mu zabírá až tři hodiny denně. S manželkou, kterou poznal během svého pobytu v Americe má dvě dcery Stellu a Emmu, a právě s rodinou by se chtěl časem vrátit ke svému dalšímu velkému koníčku, cestování. „Až budou dcery trochu větší, chtěl bych začít zase trochu cestovat. Sedm let jsem žil v Americe, projel jsem část Asie a Evropy. Do budoucna mě láká hlavně africké safari, Peru nebo Mongolsko,“ uzavírá Zajíc.