Středočeský kraj vybírá firmy na rekonstrukci zámku v Buštěhradu

Středočeský kraj vybírá firmy, které zrekonstruují zámek a přilehlé zahrady na zámku v Buštěhradu na Kladensku na multifunkční centrum. Náklady se odhadují na 200 milionů korun. Hejtmanství předpokládá, že opravy zámku skončí do konce roku 2013, revitalizace zahrad by měla skončit o rok dříve.

Zájemci o rekonstrukci samotného zámku mohou do 19. srpna posílat krajskému úřadu své nabídky. Většinu nákladů chce kraj zaplatit z evropských dotací. Hejtmanství chce v zámku vytvořit taneční a konferenční sál s řadou salonků. Prostory budou multifunkční, měly by zde být plesy, koncerty, konference, školení i výstavy. Ve zbývajících prostorách by mělo být muzeum Oty Pavla a restaurace.

Kraj vlastní tuto kulturní památku od loňského září, kdy o tom rozhodli zastupitelé. Buštěhradský zámek byl vybudován v barokním slohu na přelomu 16. a 17. století. Od druhé poloviny 18. století přestal být užíván jako šlechtické sídlo a prostory se proměnily ve vojenskou nemocnici nebo útočiště vojáků německého Wehrmachtu. Po roce 1989 zámek koupili podnikatelé, kteří tam chtěli postavit hotelový komplex. To se však nikdy nestalo a zámek chátral. V dražbě ho později získala obec, která ale na opravu nemá peníze.