Suchomasty dostaly miliony

Suchomasty získaly od kraje sedm milionů na opravu silnice. Obce, které žádaly dotaci na provoz mateřských škol, nedostaly nic.

Středočeský krajský úřad rozdělil mezi obce na Berounsku bezmála půl miliardy korun z Fondu rozvoje obcí a měst (FROM). Jednou z nejúspěšnějších obcí v žádosti o příspěvek byly Suchomasty, kde vládnou komunisté. Získaly sedm milionů korun na opravu silnice.
„Na asfaltování cest letos dáme přes šest milionů korun. Zbylé peníze použijeme na opravu silnice za vsí. Tam použijeme posyp kamennou drtí na rozteklý asfalt, takzvaný slarisil,“ řekl k využití dotace starosta Suchomast Josef Štěpán.

Na školky už nezbylo

Sedmimilionová injekce od krajského úřadu do silnic v Suchomastech vyvolala pohoršení u představitelů některých obcí regionu, které žádaly o finanční podporu na provoz a údržbu mateřských škol. Vedení obce Svinaře žádalo o příspěvek na provoz mateřské školky, kterou využívají obyvatelé šesti podbrdských vesnic. Nedostalo ani korunu. „Zdejší silnice nemá narozdíl od naší spádové školky nadregionální význam. Příspěvek v takové výši na silnici v Suchomastech je velmi překvapivý. Zejména když vedení krajského úřadu před rozdělováním peněz tvrdilo, že podpoří školství,“ uvedl starosta Svinař Vladimír Roztočil.
Bez peněz kromě Svinař zůstaly i Hostomice a Všeradice. Někteří lidí si nyní myslí, že vedení kraje dává přednost vesnicím, kde vládnou sociální demokraté a komunisté.
„Tyto obavy jsou liché. O dotaci na silnice žádal například Tetín, kde starostuje sociální demokrat, a také peníze nedostal,“ podotkl poslanec a zastupitel Zdic Richard Dolejš.

Ryby nebo koupání

V Suchomastech kromě asfaltování cest odbahňují obecní rybník. Na akci obec získala pět milionů z jiného fondu.
Vybagrované bahno končí na poli. „Je to jen úložiště. Až vyschne, použijeme ho na stavbu protihlukových bariér směrem k Velkolomu Čertovy schody,“ uvedl Štěpán. K čemu bude rybník, hluboký dva metry a dvacet centimetrů, sloužit? Část zastupitelů prosazuje vybudování rekreační zóny s písečnou pláží, další je pro vysazení ryb. Obec by tak mohla nabídnout rekreantům placený rybolov.
„Vždycky jsme se v rybníku koupali, i když tam byly ryby. Může tam být obojí,“ řekla Jarmila Poláčková, která bydlí pod hrází.