Svatomartinské víno je jako puberťák, říká sommeliér

S druhým nejlepším sommeliérem světa Milanem Krejčím o letošní úrodě, martinském vínu a největší chybě začátečníků.

Sommeliérovi, tedy profesionálnímu znalci vín, se nesmí třást ruka. Ani když do ní bere láhev v ceně osobního automobilu. Milan Krejčí jich bez zaváhání přeskládal ze sudu, na kterém zapózoval fotografovi, hned šest. Na pár vteřin měl v rukou jmění, za které by si mohl pořídit v Praze malý byt.

Od září do prosince. V tuto roční dobu lidé pořádají nejvíce oslav.

V listopadu se ochutnávají první mladá vína. Chutná vám svatomartinské?

Na podzim je pošmourno, lidé chodí rádi do sklípků a restaurací se poveselit. Jednou za rok tato mladá vína rád ochutnám, ale nemůžu říct, že bych je vyhledával.

K jakému jídlu se hodí mladé víno? Je to právě ta martinská husa?

Nemusí to být jen husa. Je období zabíjaček, dělají se jitrničky, jelítka.

K zabíjačce byste doporučil víno?

Jasně, protože jsou to všechno tučné věci a víno vám je pomáhá svými kyselinami strávit. Když si dáte něco tučného a pivo, tak si můžete jít akorát lehnout. Víno vám naopak pomůže. Můžete toho spořádat víc, ale hlavně se cítíte lépe.

Vína se často charakterizují podobně jako vlastnosti člověka. Může být krásné, zlomené, skromné, nervní…

V devadesátých letech, kdy jsme se kulturně vraceli k vínu, se hledala slova, jak víno popsat. Dnes se celý obor posunul, pojem „nervní“ by už málokterý sommeliér použil. Ale víno se určitě dá k člověku přirovnat.

Tak zkuste popsat svatomartinské.

Dá se charakterizovat jako mladý člověk v pubertě. Je plné energie, slunce, ale není potřeba se nad ním až tak zamýšlet. Podobně jako mladý člověk se chová impulsivně, je to víno pro obveselení.

Jaký je letošní ročník?

Určitě to není jednoduchý ročník. Od začátku roku počasí příliš nepřálo, vinaři letos nemají snadnou práci ve sklepě. Budou nižší výnosy, ale může to vést i k poměrně slušné kvalitě.

Která vína jsou dnes módní?

Hodně milovníků vína se vrací ke klasickým vínům. Hledají tvář jednotlivých evropských odrůd a jednotlivých oblastí. Začínají se zaměřovat na Francii, Itálii, Španělsko, na tradiční vinařské země, které zpočátku stály opodál, protože mají vyšší cenu.

Jaký je letošní ročník?

Jsme národem, který má patriotický vztah k našim vínům. Vidět je to hlavně na Moravě a je to dobře. Doporučuji pít moravská vína mladší, do dvou let u bílých, tři čtyři roky u červených. A vůbec mi u nich nevadí ovocnost. Hlavní je, aby měla čistotu stylu. Pak je to velice příjemné pití.

Kde nejčastěji lidé chybují při pití vína?

Největší chybou je, že lidé věnují vínu málo pozornosti. Měli by si dát krátkou chvilku na zamyšlení, jestli je dobré nebo co jim na něm vadí. Stačí třeba jen sledovat, jako dlouho poté, co jej spolknete, vám víno chutná. Když vám bílé víno chutná kolem dvanácti čtrnácti vteřin, tak je to super. Když čtyři pět vteřin, tak není nic moc.

Kolik vína denně vypijete?

Mám napito, ale nepiju každý den. Optimální je tak dvě skleničky. Rozhodně je lepší se o láhev podělit, pro mě je půlka láhve akorát.

Která kombinace jídla a vína je nejlepší?

Dobrý francouzský kozí sýr a příjemný svěží Sauvignon Blanc. Tahle kombinace je velmi zajímavá a velice tradiční.