Táborští si sami nafotí kalendář

Táborská radnice chystá kalendář a hledá do něj nejlepší snímky. Přihlásit se může každý.

Táborské náměstí ve stínu hejna havranů. Plačící dítě, kterému spadla zmrzlina na Pražské. Stará žebračka, jak se plouží úzkými uličkami Starého města. I tak může vypadat kalendář, který právě připravují úředníci táborské radnice.
Město ho vydává už řadu let a většinou oslovuje jen profesionály. Letos dává prostor všem.
„Chceme představit Tábor tak, jak žije. Očima lidí, kteří mají svůj pohled a cit pro atmosféru,“ říká místostarostka Lenka Horejsková.
Zájemci se musí vejít do tří témat. Prvním jsou místa typická pro Tábor, druhým momentky s lidmi nebo zvířaty. S jednou podmínkou: nesmí chybět táborské kulisy. Třetí možností je snímek z jakýchkoliv akcí ve městě.
Do soutěže se přihlásí i Pedram Dilmaghani. Sám často fotí. Nejraději se s objektivem toulá po Starém městě.
„Obzvlášť mám rád prostor směřující od náměstí Mikoláše z Husi ke Kotnovu. Nebo park u kostela svatého Jakuba. Líbí se mi, jak je lehce divoký,“ vysvětluje Dilmaghani.
Fotogenická místa podle něj kazí necitlivě rekonstruované staré domy. A moderně opravené ulice. „Kamenné silnice pro mě mají kouzlo. I když je na nich mírné vlnobití. Tím spíš se v nich odráží lidský život,“ uvažuje fotograf, který se nedávno vrátil z tříměsíčního pobytu v Irsku.
I tam si našel hodně míst, kde rád fotil. Podobná zákoutí vyhledává i v Táboře.
Nápad s fotografickou soutěží bere jako příležitost, kde lidi můžou ukázat svůj talent.
„I s digitálem uděláte dobrou fotku. Jde jen o cit pro okamžik nebo místo. To se mi líbí,“ motivuje každého.

Maximálně pět snímků

Do soutěže mohou lidé nabídnout pouze pět fotografií v kvalitním rozlišení, a to do 20. září. Zájemci mají posílat fotky na emailovou adresu kalendar2012@mutabor.cz. Ve zprávě nesmí chybět písemný kontakt na autora, jméno, souhlas s uveřejněním fotografií, jejich název a také popis, do jaké kategorie lze snímky zařadit.
Vybraní autoři nemají nárok na honorář. Odměnou jim podle zástupců radnice budou kalendář s vlastní prací.