Tančím, tedy jsem. Noční Prahu oslňují stroboskopy

V hlavním městě jsou desítky barů, klubů a diskoték. Známé tváře prozradily svá oblíbená místa, kde rády tančí, popíjejí a baví se.

Který klub ve městě je nejlepší?

Rockeři jmenují Vagon nebo žižkovskou Chmelnici. Klasičtí jazzmani doporučí Redutu, mladším se vybaví intimní prostory malostranského klubu U Malého Glena nebo bar na Vltavě Jazz Dock. Alternativci doporučí Palác Akropolis a MeetFactory.

Jsou ale i scény, kde to tepe sedm nocí v týdnu. Ať tam návštěvník vstoupí v osm večer s partou kamarádů, vrací se před půlnocí z koncertu, či se zastaví u jeho dveří až nad ránem.

„Líbí se mi, že se v poslední době razí trend klubu, kde se člověk nají a pak se přesune na party. Je to v poslední době velký hit,“ říká dýdžej Ivo „Jablečňák“ Apfel.

Kde se nejlépe nají moderátorka Kateřina Kristelová a kterou party si nenechají ujít Janis Sidovský s Pavlem Vítkem?

Café Café, Rytířská 10

Stylová kavárna v centru Prahy zdánlivě mezi prestižní klubové adresy nepatří. Ale věci nejsou takové, jak se zdají být. Právě do Café Café směřují navečer známé tváře z přehlídkových mol, televizních obrazovek i zákulisí.

„Přicházejí tam známí lidé, modelky, lidé ze showbyznysu. Jdeme tam na sedmou osmou, bavíme se asi do jedenácti, kdy kavárna zavírá, a vyrážíme do klubů,“ říká stylista Sasha Isar, který líčí pro velké módní značky nebo mezinárodní soutěže miss.

Kavárna je pro Sashu Isara a jeho přátele startovací čárou. Tady se rozhoduje, kam se půjde dál. „V Praze si člověk vybírá, je tady spousta klubů a spousta akcí. Nechodíme naslepo,“ říká vizážista. Pokud ještě nenazrál čas, přemístí se před půlnocí jen o pár čísel dál. Na Rytířskou 13.

K.U. Bar, Rytířská 13

Bar s diskotékou tepe od sedmi od večera až do čtyř do rána. Každý den.

„Záleží podle práce. Chodíme v pátek a v sobotu, ale když je volno v týdnu, jdeme klidně ve středu, ve čtvrtek,“ prozrazuje Isar. Lidé ze showbyznysu si nemusejí dělat hlavu se vstupným a většinou ani s konzumným.

„Mediálně známé tváře většinou neplatí nic, pro kluby je to reklama, když se objeví. Nepamatuji si, že bych někdy platil vstupné,“ říká vizážista, který pečoval o Evu Herzigovou, Simonu Krainovou či Franka Nera.

Přesto nabízí střízlivý pohled na útratu. „Asi tak tisíc korun na večer minimálně by člověk měl mít u sebe,“ rozvažuje Isar.

Večer se pomalu rozjíždí, před zábavou je čas dobře povečeřet. Kde najdete nad talířem nejvíce hvězd? V holešovické tržnici.

SaSaZu, Bubenské nábřeží 306

Celebrity tam berou kuchařské lekce, zpěváci křtí alba, dýdžejové se předvádějí u mixážních pultů. Kdo něco na pražské scéně znamená, byl tam. Nebo tam pořád chodí. SaSaZu v holešovické tržnici oslavil v březnu teprve svoje druhé narozeniny, ale za tu dobu se vyšplhal mezi nejprestižnější klubové adresy. A nejen co se týče zábavy.

Kuchyně šéfkuchaře Shahafa Shabtaye inspirovaná kambodžskými či indonéskými specialitami dostala několik vysokých kuchařských cen – Bib Gourmand od Michelina a v průvodci Grand restaurant má první místo jako nejlepší asijská restaurace.

„Miluji, když si v klubu můžu dát skleničku a dobrou večeři a pak si jít sednout do příjemného prostředí, kde je slyšet muzika a vidím na parket. SaSaZu tohle všechno splňuje,“ říká moderátorka Kateřina Kristelová. V pátek a v sobotu se tam večeří až do jedné v noci.

Za dva roky prošlo klubem, který leží až v širším centru v sedmé městské části, 230 tisíc návštěvníků. „Osobně jsem v tomto klubu zažil několik opravdu skvělých parties. Sledujte program a na některou další určitě vyrazte,“ říká jeden z nejznámějších českých DJs Michael Burian.

Mecca, U Průhonu 3

Když je v SaSaZu plno, můžou se hosté vydat do tanečního clubu Mecca, ani si nemusejí volat taxi. Volnou chůzí jsou tam do deseti minut. „Mecca? Super ozvučení, atmosféra a personál. Zvou sem nejen české umělce, ale i ze zahraničí,“ pochvaluje si DJ Ivo „Jablečňák“ Apfel, který baví posluchače na rádiu Impuls a dalších akcích.

Na rozdíl od SaSaZu má Mecca delší historii. Poprvé se otevřela už před třinácti lety a nohu z plynu zatím nesundala. Tmavému elegantnímu interiéru dominuje masivní bar, o který se opírají třeba hvězdy hudebních soutěží SuperStar nebo herci z televizních seriálů.

Radost FX, Bělehradská 120

Nedaleko metra I. P. Pavlova je další klub, který spojuje kuchyni se zábavou. Mezi časté hosty patří například dvojice Janis Sidovský a Pavel Vítek.

„Je to tu moc pěkné a chodíme sem na skvělou muziku s dobrým jídlem. Mají tu neodolatelnou vegetariánskou kuchyni a skvělou Lolipop party,“ popisuje Sidovský.

Jídla z řecké, indické, thajské a mexické kuchyně tu je možné vychutnávat až do pozdních nočních hodin. Cena čerstvých salátů se pohybuje od sto padesáti do dvou set korun, mexickou tortilu s různými náplněmi pořídíte za dvě stovky.

Klub ožívá úderem 22. hodiny. V pohybu jsou lasery, videoprojekce a několik pódií. V roce 1999 britský klubový magazín Ministry zařadil Radost FX mezi dvacítku světových klubů.

Ale dobrých klubů jsou desítky. „Pro mě je to určitě Bambus na Starém Městě,“ říká Lukáš Vyhnal ze skupiny Clou.

„Menší, ale naprosto výborné hudební kluby“ Infinity a Theatro doporučuje dýdžej Ivo „Jablečňák“ Apfel. Do centra Havelák občas zamíří „na taneček“ moderátorka Kateřina Kristelová s manželem, hokejistou Martinem Tůmou.

Vizážista Sasha Isar se občas objeví v klubu Mish Masch. A to ještě chybějí Karlovy lázně, Duplex, Roxy…