Teď, anebo nikdy. Mluvte do nového územního plánu Liberce

Kde budou stát rodinné domy, nová silnice, továrna nebo les. O tom mohou nyní diskutovat Liberečané. Vzniká územní plán města.

Liberečanka Alena Dvořáčková bydlí v Purkyňově ulici u botanické zahrady. Ještě před nedávnem bojovala proti výstavbě Purkyňova arboreta, které mělo změnit celou čtvrť. Stavbu se sdružením Liberec-Staré Město zažehnala, ale dnes má starost, aby jí radnice nepřipravila další nemilé překvapení. Proto se 1. března chystá na debatu o novém územním plánu pro část Lidové sady. A pak i pro další městské čtvrti.

Hrozí stavební uzávěra

„Chceme některé věci připomínkovat, například výstavbu přeložky mezi ulicemi Javorová a Sosnová. Pokud ji v územním plánu namalují, bude to znamenat stavební uzávěru. Lidé tím pádem nepostaví ani kůlnu,“ vysvětluje Dvořáčková. Podle ní by nikdo přípravu územního plánu neměl podcenit. „Územní plán platí dvacet, třicet let bez ohledu na vládu na radnici. Takže co jedna zastaví, další může povolit. Pokud je to v územním plánu,“ míní Dvořáková.
Podle ní by se o plán měli zajímat hlavně zahrádkáři, protože užívají poslední nezastavěné městské pozemky, a to láká spekulanty.
„Pokud jejich zahrádky zařadí mezi plochy na bydlení, může se stát, že je město prodá a nový majitel je vyžene,“ poznamenala Dvořáčková.

Ohrožení zahrádkáři

Za vodou nejsou ani ti, kdo už zahrádky od města koupili. „Rodiče vlastní pozemek v zahrádkářské kolonii pod ruprechtickým náměstím Míru. V konceptu je území přemalované na plochy pro bydlení. Oni stavět nechtějí, ale když pozemky kolem nich někdo skoupí a nasází na ně domky, budou mít ze zahrádky dvorek,“ dodala Dvořáčková.
Velkou diskusi kolem zahrádek očekávají i úředníci z liberecké radnice. „Územní plán žádné neruší, ale mění jejich zařazení. Dostali jsme řadu žádostí od lidí, kteří si na zahrádce chtějí postavit domek. Nikdo ale netvrdí, že tam domky opravdu budou. Je to jen rámec, podle kterého se město bude rozvíjet,“ upřesňuje Zuzana Hepnerová z odboru strategie a územní koncepce libereckého magistrátu.
Radnice nyní vystavuje koncept územního plánu v obchodním domě Plaza a v prvním patře na Novém magistrátu. Tam také zřídila informační kancelář a telefonní linku. Další podrobnosti se lidé dočtou na webu.

Město jako list javoru

Na březen a duben připravila šestnáct besed s tvůrci územního plánu podle městských oblastí. Každý si může vyslechnout, co nového město v jejich čtvrti navrhuje. „Může koncept připomínkovat a může to udělat ještě do patnácti dnů po veřejném projednávání konceptu, které bude v květnu,“ říká Hepnerová.
Mapka územního plánu Liberce připomíná různě zbarvený list javoru. Každá barva určuje, co na místě stojí nebo bude stát. Například zoo, Technická univerzita, nemocnice, školy mají barvu hnědou, plochy pro bydlení jsou oranžové, zelená je pro louky, parky a lesy, šedomodrá pro smíšenou zástavbu obchodů, kanceláří, restaurací a bytů a  šedá pro plochy výrobně obchodní. Žlutá patří hřištím a rekreačním plochám, orná půda je světle béžová.
Největší rozvoj podle návrhu čeká okraj města. „Patří sem západní část Liberce, oblast Karlinek, Horní Suché, kde by mohly vyrůst nové domky. Haly a sklady by mohly vzniknout v Machníně v návaznosti na továrnu na výrobu obalových směsí, a také u letiště a v údolí mezi bývalým Plastimatem a ulicí České mládeže.

Silnice pod Ještědem

„Měli jsme šest set žádostí na změnu územního plánu. Vyhověli jsme zhruba půlce. Ti, kterým jsme nevyhověli, přijdou asi diskutovat. Například v Krásné Studánce chtěli lidé stavět mezi silnící na Frýdlant a železniční tratí. Je tam ale kvalitní zemědělská půda, stejně jako v Ostašově a v Karlinkách a v Horní Suché,“ popisuje Hepnerová.
Diskusi rozpoutá i návrh silnice začínající nedaleko Makra přes průmyslovou zónu Jih, Hanychov, Ostašov až do Stráže nad Nisou. „Lidé namítají, že jim chceme kolem domů postavit spojnici mezi průmyslovými zónami a poslat na ni kamiony. Měla by to být ale hlavně místní silnice, která obslouží západní část města,“ míní Hepnerová.

Diskuse o územním plánu, vždy od 17 hodin

Liberec - centrum, Lidové sady: 1. 3. sál Lidové sady
Liberec - centrum, jižní část: 3.3 radnice
Ruprechtice, Rudolfov: 8.3., ZŠ nám. Míru
Starý Harcov - spodní část: 10. 3., ZŠ Na Výběžku
Kateřinky, Radčice: 15. 3., ZŠ nám. Míru
Kunratice, Starý Harcov - Kunratická a Franklinova: 17.3. ZŠ Aloisina výšina
Rochlice - severovýchodní část sídliště: 22. 3. ZŠ Dobiášova
Vratislavice: 24. března, kulturní centrum
Dubí, Vesec, Rochlice - část za tratí: 29. 3. ZŠ Česká
Františkov, Horní Růžodol, Janův Důl, Rochlice, jižní část, Gagarinova: 5. 4. ZŠ U Školy
Hluboká, Hanychov, Pilínkov: 7. 4.ZŠ Ještědská Horní Suchá , Ostašov, Karlinky: 12. 4. ZŠ Křižanská
Růžodol I: 14. 4. Gymnázium F. X. Šaldy
Machnín: 19. 4. ZŠ Heřmánkova
Staré a Nové Pavlovice: 21. 4. ZŠ Jabloňová
Krásná Studánka: 26. 4. hospoda Na Hřišt
http://novyup.liberec.cz infolinka: 485243540i