Tendry jsou OK. Galerie půjde do lázní

Výběrová řízení na přeměnu lázní a dostavbu libereckého bazénu jsou podle antimonopolního úřadu v pořádku. Korytářovci si chtějí stěžovat u Evropské komise.

Zdá se, že nic nebrání tomu, aby odstarovala tolik diskutovaná přeměna starých libereckých lázní Franze Josefa I. na galerii a aby k Plaveckému bazénu na Tržním náměstí v Liberci přibyl ještě další. Výběrová řízení, se kterými zásadně nesouhlasil bývalý primátor za Změnu pro Liberec Jan Korytář, posoudil nyní Úřad pro hospodářskou soutěž, že jsou v pořádku.
„Neshledal důvody k zahájení správního řízení a šetření podnětu ukončil,“ říká předseda úřadu Petr Rafaj.
Způsob, jakým předminulé vedení ODS a ČSSD liberecké radnice vypsalo tendr na zakázky za téměř půl miliardy, považovali Korytářovci za diskriminační a protizákonný.
A považují jej za takový i dodnes. „Odvoláme se k Evropské komisi. Podmínky nastavili tak, aby šanci měly jen jejich spřátelené firmy, takže se přihlásilo minimum uchazečů. Smlouvy byly špatně udělané a neochraňovaly město, kdyby se stavby prodražily,“ tvrdí bývalý náměstek za Změnu Jaromír Baxa.
To ale úřad popírá. Tvrdí, že právě kvalifikační předpoklady pro uchazeče dobře prozkoumal. „I tady je všechno v pořádku,“ dodává Rafaj. Podle něj jsou výběrová řízení platná. Jejich vítězem se stali liberecký Syner a pardubický Chládek a Tintěra. Na smlouvách už chybí jen podpis nové primátorky za ČSSD Martiny Rosenbergové.
I když se případem bude Evropská komise zabývat, neznamená to, že město nemůže začít stavět. A to by mohlo být už letos. „Pokud ale komise zjistí nedostatky, na které upozorňujeme, může se mu stát, že mu peníze Evropa nedá. Až do deseti let po tom, co budou obě stavby hotové. O tom, že máme pravdu, nás přesvědčila i šestimilionová pokuta stejného úřadu za tendry na Mistrovství světa v lyžování v roce 2009,“ míní exprimátor Korytář.

Galerie čeká na spásu

Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie, ale doufá, že se do lázní přestěhují. Budova obrazárny je nyní v dezolátním stavu a trpí hlavně sbírky v depozitářích, kam zatéká. „Pokud radnice projekt odmávne, začneme přemýšlet o konkrétním členění sbírek a jejich rozsahu i o vnitřním vybavení, jako jsou světla a nábytek, ale i o vlastním fungování, kolik třeba budeme potřebovat lidí na ostrahu, kolik návštěvníků unese a jaké nabídneme doprovodné programy,“ doplnil Randáček.