Tesla v příštím roce? Z 90 procent automatizované auto, tvrdí Musk

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop) Zdroj: CC BY-NC 2.0: jdlasica via Flickr

Auta, která budou schopná sama řídit, se stanou v brzké době realitou. Jde přitom jen o několik měsíců, než se automatizovaná vozidla objeví v autosalonech. V rozhovoru pro CNN to prohlásil šéf automobilky Tesla Motors Elon Musk s tím, že Tesla chce mít "autopilota" ve voze už příští rok.

„Autonomní auta se určitě stanou realitou. Automobil Tesla v příštím roce bude pravděpodobně z 90 procent schopné řídit samo. Určitě na delší cestování,“ prohlásil v CNN Elon Musk. Technicky půjde o kombinaci různých asistenčních systémů - tedy senzorů, radarů a kamer s rozpoznávací schopností, dodal Musk.

Je možné, že Muskovo sebevědomé prohlášení do značné míry souvisí s 9. říjnem, kdy má Tesla oficiálně představit nový vůz, uvažuje web The Verge. Podle spekulací má Tesla odhalit vylepšenou verzi Modelu S. Nové auto se zatím skrývá pod písmenem D, přičemž písmeno má označovat slovo „different“ (v češtině odlišný nebo rozdílný).

Musk věří, že Tesla se v tomto odvětví stane lídrem. „Chci říct, že Tesla je společnost ze Sillicon Valley. Pokud nebudeme lídry, hanba nám,“ dodal Musk.

Konkurence mluví až o roku 2020

Řada automobilek přísahá, že masivní příchod automatizovaných vozů je reálný kolem roku 2020. Klíčové momenty odvětví se však objeví už dříve. Automobilka GM například slibuje tzv. hands-free režim pro některé modely už v roce 2017. Podobná auta už představily značky jako Mercedes-Benz, Volkswagen nebo Google.

Překážkou jsou například legislativní nejasnosti. Především pak otázka bezpečnosti provozu a zodpovědnosti za případné nehody. Například v Nevadě či Kalifornii je provoz robotických aut možný jen se speciálním povolením.