Test kaváren: Pozor pálí! V Bio Zahradě se musí foukat

Testovací tým si vychutnal kávu na první letošní zahrádce. Dvorem v Belgické ulici zavoněla africká směs.

Čtyři stříbrné stolky namačkané na prostranství tři krát tři metry se povážlivě houpou na vratkých nožkách, zato je kolem klid a vzduch je příjemně cítit rozkvetlým šeříkem.

Lučním kvítím, levandulí a jasmínem má podle popisu v nápojovém lístku vonět i etiopská káva připravená na způsob french press, tedy tlakem pístu.

Jenomže k tomu málem nedošlo. Hned první nápoj nepříjemně poznamenal celý test. Byl příliš horký. „O cappuccino si člověk nesmí spálit pusu, to nejde,“ říká rozlobeně barista Zdeněk Smrčka z Kávového klubu. V dalším hodnocení je už smířlivější. „Je to voňavá, hezká káva,“ podotýká.

Vůně obilné kávy

Ze stejné směsi arabicy sesbírané na několika plantážích Afriky a Latinské Ameriky se vařilo i espresso.

„Je hodně voňavé na rozdíl od běžných směsí ve většině kaváren. Ty chutnají spíše hořce a jsou tam často i další nechtěné příchutě,“ pochvaluje si Smrčka. V kávě s lehkou kyselinkou rozpoznává i jemné květinové a ovocné aroma, které ale běžný host na svém patře loví jen těžce.

Z otevřených dveří do kavárny, ve které se zároveň ukrývá i prodejna bio produktů, se nese vůně obilné kávy a čaje. Je pozdní odpoledne a Bio Zahrada se jen pozvolna zaplňuje.

Intimní chvilky u kávy mohou občas narušit zákazníci prodejny, kteří vybírají ekologicky pěstovanou zeleninu, vajíčka či cukrovinky hned vedle kavárenských stolků.

Z nápojového lístku nelze vyčíst, jaké množství kávy host dostane. Francouzským způsobem připravená Ethiopia Kebado Haile Selassie má téměř tři deci.

Hrubě mletá zrnka

Jako typická africká káva má lehkou kyselinku a podle popisu z lístku se má nejvíce blížit „chuti citronové trávy“. Někdo ji tam odhalí, jiný ne. Co ale host spolehlivě ucítí, je lehký poprašek na jazyku. „Káva připravená pro french press je hodně nahrubo mletá, hruběji než cukr krystal. Píst při stlačení kávy některé částečky nezachytí, a ty pak zůstávají v kávě, proto nejvíce připomíná chutí českého turka,“ přibližuje barista z Kávového klubu.

Stejně objemný šálek přichází na závěr. Laté americano je espresso doplněné horkou vodou a napěněným mlékem. Je chutné, ale stejně vařící jako cappuccino. Šálek je tak rozpálený, že se nedá ani zvednout.

Ještě že obsluha přinese ke každé kávě sklenici vody. Její objem vtipně odpovídá objemu šálku. K espressu se servíruje panák, k laté americanu třídecová sklenka. Ke kávě barista doporučuje jediné: Foukat, foukat a foukat.