Tomáš se narodil pět dní po Novém roce. Přesto je první

Sedmička navštívila prvního klatovského občánka, který v roce 2009 přišel na svět na porodním oddělení místní nemocnice.

Každý chce být v životě v něčem první. Tomáš Frühauf z Klatov je první a to je mu teprve rok. Je totiž prvním klatovským miminkem, které se narodilo v roce 2009 v Klatovské porodnici.

První v Klatovech

Je 5. ledna 2009 krátce po půlnoci a v klatovské porodnici se ozývá pláč prvního klatovského miminka. Bohuslavě a Tomášovi Frühaufovým z Klatov se narodil druhý chlapeček. Mají z něj velkou radost a ještě ani netuší, že je prvním Klatovanem roku 2009, který přišel na svět v místní porodnici. Váží 3080 gramů a měří 49 centimetrů. Doma čeká na malého Tomáše pětiletý Honzík, který se nemůže brášky dočkat. „Jaký asi je? Bude spíš po mamince nebo po tatínkovi? Bude si se mnou hrát?“ Tuhle a spoustu dalších otázek měl Honza pár dní před tím, než poprvé Tomáše uviděl.

Nejradši má auta

„Máma. Táta,“ říká už dnes roční Tomáš. Kromě toho už ví, jak dělá pes nebo kočka. Je to opravdu živé dítě. Hraje si s auty, prozkoumává celý obývací pokoj a ani přítomnost redaktorů Sedmičky ho nijak neznepokojuje. Naopak se snaží pózovat fotografovi, což překvapí i samotné rodiče. „Když jsme ho fotili ve školce s Honzíkem, tak plakal. Ale dnes nás opravdu překvapil,“ diví se maminka Bohuslava. Miminko jako dárek pod stromeček nebo k novému roku Frühaufovi neplánovali. „Prostě to tak vyšlo. Nejdřív jsme si mysleli, že by se mohl Tomáš narodit hned na Nový rok, ale asi se mu na svět ještě nechtělo,“ říká Bohuslava Frühaufová. O tom, jestli se po novém roce narodí chlapeček nebo holčička, věděli Frühaufovi z ultrazvuku. U porodu nakonec asistoval i tatínek. Oba si také přesně pamatují, kdy začal Tomáš lézt, kdy se objevil první dětský zub a spoustu dalších věcí.

„Už se snaží i postavit, ale moc mu to ještě nejde,“ říká tatínek. A na čem si malý Tomáš nejraději pochutná. Vlastně na všem, co mu maminka připraví. „Tomáš není vybíravý, zato Honzík jako miminko byl hrozně mlsný,“ směje se a její prvorozený syn to potvrzuje. A jaké to je být první ve městě? Manželé o tom vlastně vůbec nevěděli a možná by to bez reportáže Sedmičky ani nezjistili. „Víme akorát to, že se den před Tomášem narodila v Klatovech holčička, ale ta je z Přešticka,“ vzpomíná Bohuslava Frühaufová na začátek ledna 2009. „Ale že je Tomáš první klatovský občan roku 2009, který se zároveň v Klatovech narodil, to jsme se dozvěděli až od vás,“ dodává s tím, že telefonát redaktorů Sedmičky nejdřív považovala za nějaký vtip.

Tomáš je tak prvním miminkem, kterého si v roce 2009 zapsali na klatovském matričním úřadu. Tomáš navíc letos prožil své první Vánoce. Honza se na ně tradičně těšil, pro Tomáše byl vánoční stromeček zatím premiérovou událostí. Přesto pod ním našel oblíbené auto, hračky do vany a nějaké oblečení. A ve stylu motorismu čekají Tomáše i narozeniny. „Určitě dostane dort s jednou svíčkou, pravděpodobně ve tvaru auta. A také dárek bude podobný. Máme pro něj krásné hasičské vozidlo, které vydává různé zvuky, když se na něj zmáčkne,“ prozradila maminka.

Nejlepší brácha na světě

Pětiletý Honza nedá na malého brášku dopustit. Dokonce prý ani nebyl po příjezdu z porodnice zklamaný, že je Tomáš takový malý a nemůže si s ním hned od prvního dne hrát. „Já o tom věděl, jaký bude. Mám ho moc rád a hodně se o něj starám. Je to nejlepší brácha na světě,“ neskrývá Honza své dojmy. Bohuslava Frühaufová se domnívá, že Honzova péče pramení hlavně z věkového rozdílu. „Přece jen je to jiné, než když je mezi dětmi třeba jen rok,“ míní.

Třetí miminko?

A třetí miminko do budoucna? Proč ne. Frühaufovi to nevylučují. Pokud by se přece jen rozhodli pořídit Tomášovi a Honzovi ještě jednoho sourozence, mohla by to prý být tentokrát holčička. „Než se Tomáš narodil, holčičku jsme chtěli. No a nakonec je to kluk. Ale mít tolik chlapů v chalupě, to taky není na škodu,“ směje se Bohuslava. Jestli se ale manželé rozhodnou i pro třetí dítě, to bude záležet mimo jiné na finančních možnostech.

„Legrace by byla, kdybychom se pro další ratolest rozhodli a zase by se miminko narodilo v nějaký významnější den. Ale takhle detailně to určitě plánovat nebudeme,“ shodují se rodiče. Poznámka redakce: Matriční úřady evidují miminka podle místa narození. Proto také jako prvního klatovského novorozence zapsali místní matrikáři Tomáše Frühaufa, i když se narodil až 5. ledna.