Trenér Beránek: Beru to jako výpomoc kamarádovi v nouzi

Po pěti kolech druhé ligy panuje v Kladně zklamání. Klub je v tabulce dole, hra je neurovnaná. Kouč Stanislav Hejkal končí na vlastní žádost, střídá ho Miroslav Beránek.

Už po zápase s Viktorií Žižkov se z tváře Stanislava Hejkala dalo číst jako v dětské knize s velkými písmeny. Byl zklamaný přístupem hráčů, kteří si jeho taktické pokyny vyložili velmi volně.
„Pokud vedení usoudí, že týmu nemám co dát, tak odejdu. To je trenérský život,“ uvažoval. A v týdnu podal demisi.

„Ten první impulz přišel od něj, ne od nás. Řekl to i v kabině, museli jsme to řešit. Se Standou Hejkalem se ale úplně nerozcházíme. Má profilicenci, chceme, aby v klubu pracoval dál. Je s ním dlouhou dobu spojený, je potřeba jeho znalostí využít,“ říká klubový ředitel Eduard Novák.

Každý má podle něj na hru jiné oko. „Věříme, že to přijme a jeho trenérský život v Kladně neskončí,“ podotýká Novák.

Triumvirát hvězd

Na trenérské lavičce se posadil triumvirát Miroslav Beránek – Josef Němec – Petr Kostelník. První uznávaný odborník, který pracoval v reprezentaci s Karlem Brücknerem, druhý legenda českého fotbalu a třetí skvělý brankář. S trochou nadsázky se dá říci, že na kladenské lavičce sedí osobnosti jako Mourinho, Guardiola a Wenger…

Příznivce kladenské kopané asi napadne, jak klub, který dusí finanční problémy, tyto osobnosti zaplatí.
„Nejde o přehnané částky, není to výrazně dražší záležitost,“ vysvětluje Novák s tím, že tam nepřišli jako zlatokopové. „Ani Jirka Němec, ani Kosťa Kostelník na takové úrovni nikdy netrénovali, chtějí se přes druhou ligu prosadit. A také je otázka, zda by jim v dnešní době někdo ty obrovské peníze dal,“ vysvětluje klubový šéf.

Z SK Kladno sice před sezonou odešlo více než deset stabilních hráčů, ale druholigový kádr jistě není špatný a měl by stačit na horní polovinu tabulky. Mužstvo si ale musí sednout.

„Mít kousek štěstí“

„Je důležité, aby se tým vhodně poskládal. Musí v něm být hvězdy, nosiči vody a potřebuje mít i kousek válečnického štěstí,“ říká klubový ředitel Novák.
To už snad k němu natočilo přívětivější tvář jak příchodem trenérské star, tak i sbíráním potřebných bodů.

Jenže… V Kladně se musí poskládat nejen mužstvo, ale i peníze. V létě prodali hráče, kteří by v loňském roce do pokladny přinesli třikrát tolik peněz. Klubu citelně chybí i dotace města. Může se stát, že představenstvo SK sáhne do kapsy a nic tam nenajde?

Klub na prodej?

Podle Nováka ano. „To nastat může, ale stát se to může skoro všem českým klubům. Odejde sponzor a mužstvo padne,“ říká Novák. Peníze v českém fotbalu zkrátka chybí a šejkové nemají zájem… Pokud se kladenský klub nenapojí na nějakého sponzora (jak ho ale hledat pro druhou ligu, když se nenašel ani pro první?), může mu dojít dech a třeba převede mužstvo do nižší soutěže.

„To se ale nebude jmenovat tak, že Kladno bude hrát druhou ligu nebo ČFL, ale že třeba Kladno vůbec nebude. Město nemá tah na bránu. Kdyby jej mělo, tak už jsme tu branku dali,“ říká Eduard Novák.

Vedení chce převést fotbalový stadion na město. Majetkový přesun ale musí být bezúplatný a nelze ho uskutečnit bez souhlasu ministerstva financí.

„Stadion na nás nemůže být převedený před rokem 2017 kvůli tomu, že do něj šla dotace z ministerstev a Českého svazu tělesné výchovy,” řekl již dříve primátor Dan Jiránek.
Katastrofický scénář může mít i tuto podobu. Pokud vedení klubu peníze nezíská, může třeba na podzim vyvěsit na bránu stadionu ceduli: For sale! Na prodej

Rozhovor s trenérem Miroslavem Beránkem

Na lavičku Kladna usedl Miroslav Beránek po čtrnácti letech, kdy vedl tým ve třetí nejvyšší soutěži. Asistenta mu dělal Eduard Novák. Teď ho přemluvil zkusit to znovu.
Na jaře skončila Miroslavu Beránkovi trenérská smlouva v Brně. Dá se říci, že od té doby odpočíval. „Hrál jsem tenis, golf, fotbal, takže jsem odpočíval. Ale aktivně,“ říká nový kouč SK Kladno.

A kladenský ředitel váš odpočinek přerušil.

Slíbil jsem, že pomůžu. Cíl tady není za každou cenu se vrátit do první ligy, ale spíš dát šanci odchovancům a mladším hráčům. V Kladně se vždycky rodili dobří hráči.

Hrálo ve vašem rozhodnutí roli, že jste s ředitelem Eduardem Novákem kamarádi?

To určitě. Domluvili jsme se, že mu pomůžu minimálně do konce podzimní sezony. Mám volno a mám to sem kousek.

Když se řekne Kladno, co si vybavíte?

Že se tady vždy hrál výborný hokej. Sledoval jsem generace, jakými byli Pospíšil, Nový, Kaberle, ale i těch mladších. S Pavlem Paterou jsme kamarádi. Fotbal umí náramně a kdyby ho hrál, tak by to dotáhl stejně vysoko, jako v hokeji.

Prohlédl jste si stadion?

Před čtrnácti lety tady bylo zázemí z padesátých let. Dnes je to k nepoznání. Nicméně by bylo potřeba, aby přišli sponzoři a dostalo se to na jinou úroveň.

Jste známý trenér, není vám Kladno, řekněme, těsné?

Proč? Mám volno. Mně se v souvislosti s Kladnem vybaví ještě jedna věc. Kladenská povaha! Život tady nikdy nebyl jednoduchý, s lidmi se nemazlil. Proto tady byli vždy lidé tvrdší, odolnější a ve fotbale to bylo znát. Když si vezmu Honzu Suchopárka, posledního slavného Kladeňáka, tak to je přesně ta kladenská povaha, o které mluvím.

V Kladně jste krátce, přesto… jaký dojem na vás udělalo mužstvo? Má hlavu dole, je sklíčené?

To bych neřekl. Už jsme si na trénincích něco řekli z hlediska taktiky. Tým je směsicí starších, zkušených hráčů přes třicet let a mladíků. Chci z nich vybudovat jednolité mužstvo, které potáhne za jeden provaz.

Půjdete přesto spíše cestou mládí, nebo zkušeností?

Bude to taková kombinace. Jenom s mladými hrát nemohu. Táhnout mužstvo ale musí právě ti třicátníci – Bartoš, Honza Procházka, Zoubek, Klinka, Hyský a další. Škoda, že odešel brankář Pavlík, to je podle mého minimálně třicet procent defenzivy.

Může se stát, že v Kladně zůstanete celou sezonu?

Uděláme společně podzim a uvidíme, co dál. Věřím, že Kladno není moje poslední štace. Teď to beru jako přátelskou výpomoc kamarádovi v nouzi. Zároveň jsem ale hráčům jasně řekl, že bez ohledu na to, jak dlouho v Kladně zůstanu, budu pracovat tak, jako bych před sebou měl deset let!