Tři čtvrtiny Čechů kupují bydlení v páru

Za nejčastější důvod k pořízení vlastního bydlení uvádí 45 procent Čechů vážný vztah nebo vstup do manželství. Jen o tři procenta méně lidí pak volí lokalitu bydlení podle blízkosti zaměstnání. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat ČSOB na konci minulého roku.

„Čísla z průzkumu ukázala, že Češi jsou zodpovědní, ale zároveň zvyklí na své pohodlí,“ říká Ivana Bohatcová, výkonná manažerka segmentu Bydlení a úvěry ČSOB. Okamžik, kdy se začnou tzv. usazovat, tedy když mají vážný vztah (67 procent), osamostatní se od rodičů (39 procent) nebo se jim narodí dítě (26 procent), totiž považují za pádný důvod k pořízení vlastního bydlení. „Ale už jen 15 procent Čechů by si pořídilo vlastní bydlení kvůli stěhování za prací. V ten okamžik budou raději dojíždět, což je přesný opak přístupu lidí například v Německu. Zajímavé také je, že jen 37 procent dotázaných uvádí jako důvod pro pořízení vlastního bydlení výhodnou situaci na trhu,“ dodává Ivana Bohatcová.

S výše uvedeným souvisí to, že 80 procent z nás si pořídilo, nebo plánuje pořídit bydlení s partnerem. Těch, kteří jsou ochotni jít do koupě samostatně, je jen 19 procent, a pouhé 1 procento by tak učinilo se svým spolubydlícím. Pokud jde o ideální polohu bydlení, vyhrává blízkost do práce (42 procent) nejen nad vysněnou lokalitou (22 procent), ale dokonce i nad blízkostí k ostatním členům rodiny (17 procent). V otázce, kde by si lidé hypotéku vzali, jsou už odpovědi méně předvídatelné. Jen necelá čtvrtina dotázaných by se totiž obrátila na banku, kde má účet. Oproti tomu 57 procent lidí je ochotna studovat aktuální nabídky a zvolit tu, která je pro ně nejvýhodnější. Jen pět procent by pak využilo pomoci specializované společnosti na hypotéky.

A jaké jsou nejčastější parametry hypoték? „Průměrná výše hypotéky se v roce 2010 pohybovala na úrovni 1,67 milionu korun při nejčastější délce 25 až 30 let a při fixaci 3 až 5 let. Fixní úrokovou sazbu přitom správně preferuje 80 procent lidí. Ačkoliv se nás totiž zájemci o hypotéku na variabilní sazby často ptají, vysvětlujeme jim, že pro ně představuje značné riziko. Variabilní sazba má totiž negativní dopad v možnosti téměř okamžitého růstu sazeb a tím pádem k růstu měsíční splátky, kterou by jejich rozpočet nemusel unést,“ doplňuje Ivana Bohatcová z ČSOB.

Aktuální situace na trhu, kdy klesají ceny zejména nových nemovitostí a banky nabízejí nízké úrokové sazby, představuje velkou příležitost pro všechny zájemce o vlastní bydlení. ČSOB hypotéka klientům nově nabízí zvýhodněnou úrokovou sazbu 4,04 procenta za rok a akční nabídku spočívající v možnosti mimořádné splátky bez poplatků. Ti, kteří chtějí stihnout současné podmínky odečtu zaplacených úroků ze základu daně, si mohou v ČSOB sjednat hypotéku už nyní, ale vyčerpat ji až během dvou let.