Industriální deprese uprostřed polární pustiny. Podívejte se do turistům zapovězeného Norilsku

Obytné domy v Norilsku

Obytné domy v Norilsku Zdroj: profimedia.cz

Norilsk leží zhruba 400 kilometrů od severního polárního kruhu
Město je významné především těžbou niklu a uhlí. Právě kvůli těžbě těchto surovin je považován za jedno z nejznečištěnějších měst světa
Od roku 2001 se řadí i mezi dvaačtyřicet ruských "uzavřených měst"
Továrna ve městě Norilsk
Továrna ve městě Norilsk
52
Fotogalerie

Nehostinná příroda, teploty klesající i k minus třiceti stupňům celsia, panelákové domy a průmyslová zóna přes polovinu města. Ruský Norilsk, ležící za severním polárním kruhem, rozhodně není městem, kde by davy turistů trávily dovolenou. I kdyby chtěly, stejně by měly smůlu. Do města smí pouze Rusové a Bělorusové. Všichni ostatní musí pro vstup do města získat zvláštní povolení od Federální služby bezpečnosti Ruska.

Norilsk leží zhruba 400 kilometrů od severního polárního kruhu a trvale zde žije zrhuba 180 tisíc lidí. Město je významné především těžbou niklu a uhlí. Právě kvůli těžbě těchto surovin je považován za jedno z nejznečištěnějších měst světa. 

Nejzajímavější urbex lokace v Česku

Video placeholde
• Videohub

Od roku 2001 se navíc řadí i mezi dvaačtyřicet ruských "uzavřených měst". Norilsk byl pro cizince izolován ruskou vládou, která měla podle svých slov obavy z rostoucí kriminality a ohrožení tamní ekonomiky. Do města tak mají přístup pouze občané Ruska a díky dobrým vztahům obou vlád i obyvatelé Běloruska. Cestovní kanceláře mají zakázán prodej jízdenek všem cizincům. Jediná cesta, jak se může cestovatel do tohoto industriálního města podívat, vede přes tajnou ruskou policii a speciální povolení.

Na to, jak vypadá práce v obřích hutích a továrnách, stejně tak běžný život i instrastruktura Norilsku, se můžete podívat v obsáhlé fotogalerii. 

Podívejte se, jak se žije v Norilsku v krátkém dokumentu: